בדיקת מי שפיר זו למעשה בדיקה באמצעותה נשים הרות מנסות לאתר תסמונות גנטיות שונות שעלולות לפגוע בבריאות העובר. זו בדיקה פולשנית, הטומנת בחובה סיכונים מסוימים לאם, וכן גם לעובר – אך אין ספק כי מדובר בבדיקה חשובה ואפילו חיונית. אז מה חשוב לדעת לקראת בדיקת דיקור מי שפיר, כיצד היא מתבצעת ומה עוד עליכן לדעת על נושא זה? על כך ועוד נסביר לכן בהרחבה במהלך הכתבה הבאה שאתן עומדות לקרוא.
איך לדעת האם כדאי לבצע בדיקת דיקור מי שפיר?
לא מעט אימהות עתידיות מוצאות את עצמן מתלבטות באשר לשאלה הזו – האם כדאי לעשות בדיקת דיקור מי שפיר, או לא. ובכן, חשוב לבצע בדיקה כזו בעיקר אם התגלו תוצאות אשר דורשות התייחסות במסגרת בדיקות אחרות, כמו בדיקת שקיפות עורפית. בהינתן מצב בו בדיקות הסקר המוקדמות הצביעו על סיכון מסוים למום גנטי, סביר להניח כי הרופא ימליץ על בדיקת דיקור מי שפיר.
כיצד הבדיקה מתבצעת?
בתחילת הבדיקה, האישה שוכבת בחדר הייעודי על גבה, ומבוצע חיטוי סטרילי של בטנה. לאחר מכן, הבטן תכוסה באמצעות חיתולים סטריליים (כמו כל תהליך אחר של הכנה ניתוחית), ומתמר האולטרסאונד נעטף גם הוא בכיסוי סטרילי. במסגרת הבדיקה עצמה, המחט מוחדרת לחלל הרחם תחת ביקורת אולטרסאונד, זאת על מנת שיהיה ניתן למנוע מצבים של פגיעה בעובר. לאחר מכן נשאבים בין 2- ל-40 סמ”ק מי שפיר, אותם שולחים עבור בדיקה במעבדה. המחט יוצאת מהרחם והבטן של הנבדקת, ובוחנים את אזור הדקירה על מנת לשלול דימום מקומי קל, ואם הוא מופיע ניתן להניח על האזור פלסטר קטן.
מה קורה כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים?
יש לציין כי כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים, הבדיקה כוללת חדירה לכל אחד משקי ההריון בנפרד, ובהתאם לכך – נשאב נוזל מכל שק. רופאים עם ניסיון מעמיק בביצוע בדיקות אלו יוכלו לבצע שאיבת נוזל בהריון מרובה עוברים תוך כדי דיקור אחד בלבד, אך אין זה מחייב.
מהם הסיבוכים האפשריים?
הסיכוי לסיבוכים קטן יחסית, אך בהחלט קיים ועל כן עלינו לקחת זאת בחשבון. למעשה, הסיכון להפלה של ההריון בעקבות דיקור מי שפיר עומד בממוצע על כ-0.5%, יחס של מטופלת אחת ל-1200. אולם, יש לציין כי הנתון זהה נלקח ממספר בדיקות שונות לפני 2 עשורים. היום ברור לכולם כי הסיכון קטן יותר באופן משמעותי, והוא מושפע מלא מעט גורמים כמו נסיון הרופא הבודק לצד שימוש מושכל במכשור אולטרסאונד מתקדם לכל אורך הבדיקה. בהינתן מצבים כאלו, הסיכון אף קטן יותר. מעבר לסיבוכים אפשריים, יש לציין כי מטופלות מסוימות עלולות לסבול מהתכווצות וצירים לאחר מספר שעות עד מספר ימים, שבדרך כלל חולפים מעצמם ללא טיפול תרופתי.