רובנו שמים לב למה שנכנס אל הפה ולמשמעות התזונתית של המאכלים. אנו יודעים להבדיל למשל בין ממתקים וחטיפים שאינם טובים במיוחד לבריאות, ובין ירקות ופירות שנמצאים בצד ההפוך של הסקאלה. יחד עם זאת, חשוב להבין שבכל מה שנכנס לפה יש גם קלוריות, כלומר אנרגיה, שנותנת כוח לתפקודי הגוף אך גם יכולה להצטבר ולהפוך לשומן אם איננו מוציאים אותה. דברים אלו נכונים גם לגבי ענבים, שמצד אחד יש בהם מתיקות ואנרגיה, ומצד שני גם הרבה יתרונות בריאותיים.
מידת הקלוריות בענבים
אם כן, קלוריות אינן טובות או רעות בפני עצמן, אלא פשוט יחידות של אנרגיה שנמצאת במזונות השונים, והשאלה היא בעצם כמה יש בכל מאכל ולעניינו – כמה קלוריות בענבים. ובכן, לפי טבלאות המדידה יש בכל 12 ענבים יש 60 קלוריות ואינדקס גליקמי המשתנה בין זני הענבים, למשל לירוקים יש אינדקס גליקמי נמוך ולשחורים אינדקס גליקמי בינוני, כאשר הממוצע עומד על ציון 53. ומה אומרים לנו בעצם המספרים האלו?
ראשית, הם אומרים שבענבים אכן יש מידה לא מבוטלת של קלוריות, כפי שקורה בפירות רבים. בעצם, זוהי אחת הסיבות שבגללן אנו כה אוהבים פירות. לפיכך, לצד יתרונותיהם הבריאותיים הרבים של ענבים המכילים ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבי תזונה, עדיין יש לצרוך אותם ללא הגזמה. בנוסף, אם מתייחסים אל הענבים כאל נשנוש מתוק המחליף ממתקים, אין ספק שהם עדיפים – גם מבחינה קלורית.
מבחינת האינדקס הגליקמי, זהו מדד באומר כמה סוכרים נשארים בדם לזמן שאחרי הארוחה. השאיפה שלנו מבחינה בריאותית היא לצרוך מאכלים עם אינדקס גליקמי כמה שיותר נמוך, כלומר שרמות הסוכר בדם לאחר שאוכלים אותם נותרות נמוכות וכך נקבל אנרגיה מתונה לאורך זמן. זאת, להבדיל ממאכלים עם אינדקס גליקמי גבוה שנותנים בוסט חזק של אנרגיה מיידית, שגם נוטה להיעלם מהר ולכן מגבירה את תחושת הרעב ואת הצורך בנשנוש נוסף. כפי שאמרנו, יש זני ענבים (ירוקים) עם אינדקס גליקמי נמוך, ויש עם אינדקס גליקמי בינוני שאמנם פחות טוב אבל עדיין לא נורא.
הרבה יותר מקלוריות
במרבית דברי המתיקה והחטיפים, הערך התזונתי הוא נמוך מאוד ואילו רמות הסוכרים, השומנים והמלח גבוהות – לא שילוב טוב במיוחד. לעומתם, ענבים הם ממש לא ממתק תעשייתי אלא יצירה של הטבע עם שלל רכיבים טובים לבריאות. בין היתר, הם מכילים נוגדי חמצון מסוגים שונים המפחיתים התחמצנות, פגיעה והזדקנות של התאים, מגנים עליהם מדלקות ותחלואה, מבקטריות וחיידקים, וגם מגנים על הלב וכלי הדם, מגנים על העיניים, מנקים את הכבד ומנטרלים השפעות של מלחים. לכך מצטרפים כאמור מינרלים, ויטמינים וסיבי תזונה שהענבים עשירים בהם, ולכן הגורמים הרשמיים בהחלט ממליצים על אכילת ענבים – כאמור בלי להגזים.