רדיולוגיה היא תחום ברפואה המודרנית, המקשרת בין האבחון הראשוני לבין המשך טיפול במחלות שונות. התחום מחולק לשני סוגים עיקריים: רדיולוגיה אבחנתית ורדיולוגיה פולשנית. לכל אחת מהן תפקיד ייחודי בתהליך, תוך שימוש בטכנולוגיות הדמיה מתקדמות לאבחון או לטיפול במצבים רפואיים. אך מה ההבדלים ביניהן? מתי כל אחת מהן תוכל לסייע לנו? המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד.
רדיולוגיה אבחנתית ופולשנית – דעו את ההבדלים
- רדיולוגיה אבחנתית – זו התמחות רפואית המשתמשת במגוון טכניקות הדמיה כדי לזהות ולעקוב אחר התפתחות מחלות ומצבים. טכניקות אלה כוללות רנטגן, CT, MRI ועוד. מטרתה העיקרית היא לספק תמונות מפורטות של חללים ואיברים פנימיים בגוף, כך שרופאים יוכלו להעניק אבחונים באופן מדויק. הרדיולוגים מקבלים לידיהם את התמונות, מנתחים אותן ומספקים מידע חיוני על המצב, חומרתו ופתרונות אפשריים. רדיולוגיה אבחנתית היא לעתים קרובות הצעד הראשון בתהליכי טיפול שונים, ומציעה שיטה לא פולשנית המאפשרת להבין מה קורה בתוך הגוף.
- רדיולוגיה פולשנית – זוהי תת-התמחות ברדיולוגיה המתמקדת בשימוש בטכניקות הדמיה כדי להנחות הליכים פולשניים לאבחון וטיפול במחלות. בניגוד לרדיולוגיה אבחנתית שמטרתה בעיקר לבחון מבחוץ, רדיולוגיה פולשנית כוללת הליכים כירורגים, כגון ביופסיה לבחינת גידולים. חשוב לציין שעל אף זאת מדובר בהליכים הדורשים חתך קטן בלבד, תלוי במצב כמובן. בנוסף, לרוב תתבצע לאחר אבחון רדיולוגי הניתן על ידי צילום ואיתור גוף זר בתוך הגוף.
כך, על אף שתפקידם של רדיולוגים בכל אחת מהשיטות יחסית דומה, הוא שונה מאוד בגישה וביעדו. רדיולוג אבחנתי תפקידו לפרש בדיקות הדמיה, תמונות שהן תוצר של צילום. בהתבסס על הצילום יקבע האם כדאי לבצע ביופסיה או להכווין לכל טיפול אחר. כך, רדיולוג פולשני יקבל אליו את הצילום שהתקבל ויבצע את ההליך הכירורגי לצורך ביופסיה, הערכת המצב ועוד.
מלבד ביופסיות, רדיולוג פולשני יכול לבצע תנור כלי דם עורקיים לצורך טיפול במחלות כלי דם, או כדי להגיע לאיברים פנימיים וטיפול. בנוסף, ביצוע פעולות לטיפול בחסימות בדרכי המרה והשתן, צנתרים , כימותרפיה, טיפולי אנטיביוטיקה ועוד.
חוות דעתו היא הקובעת
רדיולוג הינו רופא המתמחה באבחון מחלות ופגיעות באמצעות הליכים רדיולוגיים שונים, כאשר במידת הצורך ייתכן גם טיפול רדיולוגי פולשני. הידע הקליני שלו מאפשר לרדיולוג לבצע בדיקה איכותית, לפענח אותה וכך לאבחן את המחלה וחומרתה. התמונות אותן מציגות בדיקות ה-CT וה-MRI דורשות מיומנות רבה וניסיון בפיענוחן.
כך, עולם הרפואה כולו תלוי בחוות דעתו המקצועית. למשל, אורולוג אשר צריך לקבל החלטה לגבי התאמת טיפול למטופל, תלוי בחוות דעתו של הרדיולוג, אשר לעתים יכולה למנוע ניתוח אשר אין בו באמת צורך. כלומר, ככל שפענוח הרדיולוג יהיה מדויק יותר, כך האבחון יהיה מדויק יותר. לאורולוג מומחה לחצו כאן >>