הפרעות בתקשורת האישית עלולות להופיע בגילאים צעירים מאוד ולהשפיע באופן משמעותי על איכות חייהם של הסובלים מכך. לקות בדיבור, בשפה המדוברת וכן בתקשורת בין אישית כמו גם לקות בדיבור או בכתב מטופלת ע”י קלינאית תקשורת אשר תפקידה הוא לסייע לצורך גישור הפער, בסדרה של טיפולים עליהם נרחיב במאמר.
קלינאית תקשורת: טיפול ושיקום בעבור בעיות בתקשורת
כאשר מתרגמים את המחשבות לכדי מילים הוא מבטא אותם באמצעי איברי היגוי אשר יוצרים גלי קול בעלי מאפיינים אקוסטיים. כאשר מתגלה בעיה באחת משרשרת הדיבור (כמו דיבור או כתב) יש צורך לפנות לקלינאית תקשורת. קלינאי תקשורת מטפלים בקשיי שפה, קשיי היגוי, קשיי קול, גמגום או קשיים בשטף הדיבור.
בנוסף לכך, קלינאי תקשורת מטפלים במקרים של שתל שבלול, אוטיזם, עיכוב התפתחותי, סחרחורת, מוכנות לכיתה א’, קשיי תקשורת ושפה ותחומים נוספים. חברי אגודת קלינאי תקשורת מחויבים לקוד אתי, ולכן בעת יצירת קשר עם קלינאית תקשורת חשוב מאוד לבחון האם היא חברה באיגוד הישראלי של קלינאי תקשורת וכן מחזיקה בתעודה של בעל מקצוע מטעם משרד הבריאות אשר אמון על הנושא. החשיבות של קלינאית תקשורת היא גבוהה במיוחד, כחלק משמעותי דמות מפתח בקידום עיכוב תקשורתי.
מדוע חשוב לעבוד עם קלינאית תקשורת?
התפקיד של קלינאית תקשורת הוא לאבחן ולאחר מכן לבנות תוכנית טיפול אשר מותאמת באופן מדויק לטיב הבעיה. למעשה, באמצעות קלינאית תקשורת ניתן לקבל תרגול פרטני אשר מבוסס על תרגול וכן על שימוש בטכנולוגיות חדשניות, וזאת בכדי לאפשר תקשורת רציפה וקלה ככל האפשר. לרוב, טיפול אצל קלינאית תקשורת מתבצע בסדרה של טיפולים ובהתאם למצב הנתון אשר נבחן בכל עת. קלינאית תקשורת עובדת גם עם ילדים וגם עם מבוגרים, ולמעשה רבים מקלינאי התקשורת משתלבים בתחומי הרפואה, סיעוד, פיזיותרפיה וסיעוד כגורם מקצועי פרא-רפואי אשר מהווה חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מתהליך האבחון והשיקום של בעיות בתקשורת.
החשיבות של קלינאית תקשורת מתבטאת גם בהדרכת אורים אשר נועדה לתמוך בהורים לצורך פיתוח שפה ומלל בגילאים צעירים. מדובר בסוגייה חשובה עליה חשוב להתעכב. ילדים בגיל הרך אשר חווים קשיים בתחום התקשורת עלולים לצבור פער מבני גילם, וכתוצאה מכך לפתח בעיות גמגום, הברות לא נכונות וכן קשיי למידה.
נוסף לכך, ילדים אשר סובלים מבעיות בתקשורת חווים לרוב תחושות קשות מאוד בכל הקשור לתפקוד החברתי שלהם בשל הבעיה, ולכן התערבות מוקדמת אשר מתבצעת באמצעות קלינאית תקשורת מוסמכת אשר מתמחה בתחום הגיל הרך יכול לסייע באופן ממשי לצורך חיזוק תחושת המסוגלות של הילד כמו גם בכדי לצמצם עד כמה שניתן את הפער, מתוך מטרה לחזק ולשפר את היכולות התקשורתית באופן מדויק ונכון.
תוכנית טיפול עם קלינאית תקשורת – איך זה עובד?
כאשר יוצרים קשר עם קלינאית תקשורת, ישנם מספר שלבים בתהליך. השלב הראשון מתבצע אבחון אשר כולל פרטי רקע אודות אבני הדרך שקרו החל מהרגע שבו אותרה הבעיה ועד היום. במסגרת השלב הזה קלינאית תקשורת בוחנת את כל הנתונים אודות היכולות התקשורתיות, ולאחר מכן נבנה תוכנית טיפול פרטנית אשר מבוססת על הקשיים אשר עלו. בסיום בניית התוכנית, ייקבעו יעדים ולאחר מכן תתחיל תוכנית הטיפול אשר יכולה להתבצע הן באופן פרטני או באופן קבוצתי.
לרוב, מדובר בסדרה של טיפולים אחת לשבוע כאשר כל טיפול נמשך כשעה. קלינאית התקשורת מלווה את התהליך לכל אורך הדרך, כאשר לעיתים נדרש לבצע טיפול משולב אשר כולל גם טיפול רגשי.