מה ההבדלים הפיזיים והנפשיים שמייחדים כל אישה באשר היא, ואילו טיפולים משלימים יוכלו לסייע להתמודד טוב יותר עם מצבים בריאותיים, לחזק את הגוף ולשמור על האיזון ההורמונלי שמשפיע על כל תחומי החיים.
מאת: ד”ר מוטי לוי
דיקור סיני, רפלקסולוגיה, שיאצו, נטורופתיה, הומאופתיה, שיטת פלדנקרייז ועוד – מעל 20 שיטות טיפול שונות מוצעות היום למטופלות והמטופלים של כללית רפואה משלימה. יש שיטות כמו אוסטאופתיה ורפלקסולוגיה שיכולות לסייע החל מתינוקת שנולדה לפני שעות או ימים בודדים ויש כאלה שמסייעות בבעיות “מבוגרות” יותר כמו כאבי גב כרוניים או תופעות גיל המעבר. הינה מדריך אחד הסוקר את הבעיות האופייניות לנשים בכל הגילים ואת הטיפולים המשלימים שיוכלו לסייע. מתחילים.
מהלידה ועד תחילת ההתבגרות המינית
בזמן הילדות, מהלידה ועד לתחילת ההתבגרות המינית אין הבדל משמעותי בין בנות לבנים. תינוקות וילדות קטנות מתמודדות עם בעיות ומצבים בריאותיים שונים: החל מגזים (קוליק), ריפלוקס, בעיות שינה, מחלות זיהומיות בשל מערכת החיסון שעדיין לא מפותחת מספיק, בעיות עור כמו אטופיק דרמטיטיס, מחלות הקשורות במערכת הנשימה כמו אסתמה בילדים ועוד. עוד דבר שאפשר להציע הוא טיפול טבעי לכינים שנוטות לקנן יותר אצל בנות בשל השיער הארוך שלהן.
גיל ההתבגרות
ההבדל האמיתי בין המינים מתחיל עם ההתבגרות המינית, שם נוצר פער לעומת הבנים ולנערות והצעירות יש להתאים טיפולים ייעודיים.
עיקר ההבדל נעוץ מן הסתם בהופעת המחזור החודשי, זאת מלווה לא פעם בכאבים ובהפסקות ארוכות, עובדה שמאלצת את הבנות ליטול גלולות להסדרת המחזור. לבנות כאלה טיפול טבעי ברפואה סינית, שיאצו או רפלקסולוגיה יכול לסייע מאוד באיזון ההורמונלי ובכניסה לגיל הבגרות.
לצד השינויים הפיזיים גיל ההתבגרות מאופיין גם במצבי רוח משתנים, ותקופות ממושכות המלוות בסטרס, לנערות האלה אפשר להתאים טיפולי מגע מרגיעים, או טיפולים כמו ביופידבק שיסייעו למטופלות להבין כיצד הגוף שלהם מגיב למצבים שונים ולרכוש כלים להתמודדות עם מצבים אלו עכשיו וגם בעתיד.
נשים צעירות (45-20) – פוריות, הריון ולידה
גיל ההתבגרות הסתיים, גם צרות התיכון והצבא נותרו מאחור וכעת נותר לצאת אל החיים, ולקבוע כל אחת את מסלול החיים שלה, בפן המקצועי, הזוגי, המשפחתי, כל אישה ובחירותיה. ננסה להתמקד בפתרונות ייחודיים שיש לרפואה המשלימה לבעיות “נשיות”.
בעיות פוריות – בכל הקשור לבעיות פוריות שמקורן בנשים, הרפואה המשלימה תנסה ללוות את הטיפול הרפואי ולהעניק טיפול הוליסטי שיורד לשורש הבעיה שמתבטאת באי-פריון. הטיפול עצמו כולל אבחון מעמיק של אורחות החיים, לצד בחינת תוצאות בדיקות ולאחריו טיפולים משולבים – תזונה, צמחי מרפא, רפואה סינית, טיפולי מגע ועוד. טיפולי הרפואה הסינית ובראשם הדיקור הסיני יכולים לסייע מאוד בהחזרת האיזון ההורמונלי, לתמוך בשלב טיפולי ההזרעות, במהלך טיפולי IVF ועד להריון המיוחל.
הריון – הריון כידוע הוא לא מחלה, אלא שהוא מלווה לא פעם בתופעות לא נעימות והרפואה המשלימה יכולה בהחלט לסייע בטיפול בהן. עם העובר שבבטן מגיעים שינויים פיזיים והורמונליים בגוף האם ש”מארח” אותו בהריון. אלו חלק מהתופעות האופייניות לתקופה: בחילות והקאות, חולשה, עייפות, עצירות בהריון, טחורים, תחושת כבדות, כאבי גב, כאבי בטן, כאבים ברגליים ועוד.
לצד רופא הנשים שמלווה את ההריון ומוודא את תקינותו, הרפואה המשלימה האינטגרטיבית מציעה שכבה טיפולית נוספת שמטרתה להפחית את תופעות ההריון הלא רצויות ולסייע בטיפול. הטיפולים מותאמים אישית לכל הריונית מתוך ראייה הוליסטית. בין הטיפולים הפופולריים והבטוחים בהריון אפשר למצוא את הרפואה הסינית (דיקור סיני), רפלקסולוגיה, שיאצו, עיסוי רפואי הוליסטי, הומאופתיה, אוסטאופתיה ונטורופתיה.
לידה, הנקה ואימהות – אחרי ההריון, לצד ההתרגשות מהתינוק או התינוקת החדשים נדרשת האישה לאתגרים חדשים וקשים לא פחות, כאשר ההנקה בראשן. יש נשים שבוחרות לא להיניק, אלו שכן מניקות, נתקלות לא פעם בבעיות כמו קושי בייצור חלב, כאבים וסדקים בפטמה, בעיות של התחברות מצד התינוק ועוד.
הטיפולים המשלימים לנשים מניקות יורכבו מאחת או יותר מהשיטות הבאות: אוסטאופתיה, הומאופתיה, דיקור סיני, נטורופתיה, דיקור סיני, רפלקסולוגיה, כל אלה לצד המלצות והתאמות תזונה והתאמה אישית של צמחי מרפא על ידי מטפל מוסמך.
בעיות נוספות שאופייניות לנשים צעירות ומבוגרות יותר כוללות מחלות כאלה ואחרות ותופעות כמו מיגרנה, קנדידה (פטריה בנרתיק) שפעמים רבות נובעות מחוסר באיזון הורמונלי. גם כאן, בניית תוכנית טיפול מותאמת אישית הכוללת נטורופתיה והתאמות תזונה, רפואה סינית וצמחי מרפא יוכלו לסייע בהחזרת האיזון, בהקלה על התסמינים ובחלק מהנשים גם במתן פתרון לטווח ארוך יותר.
גיל המעבר
גיל המעבר הוא שם כולל לשורה של תופעות שמשפיעות על נשים עם תהליך הפסקת הווסת וכתוצאה מהשינויים ההורמונליים. התופעות שמאפיינות את הגיל הזה (החל משנות ה-40 המאוחרות ועד גיל 60 לערך) רבות ומגוונות. מי שבוחרת לפנות לטיפול משלים תוכל להיעזר באחת או יותר מהשיטות הבאות: רפואה סינית, רפלקסולוגיה, נטורופתיה, פרחי באך, הומוטוקסיקולוגיה, הומאופתיה ועוד. כחלק מהטיפול ייתכן ויינתנו לאישה צמחי מרפא סיניים כאמצעי המשתלב היטב בשינוי התזונתי ובטיפולי הדיקור הסיני, “קוהוש שחור” למשל, מסייע בהקלה על גלי חום, הזעות, כאבי ראש ודיכאון. “שיח אברהם” מקל על תסמיני גיל המעבר ויכול לסייע גם במניעת חלק מהם, עוד לפני שהופיעו במלואם.
הגיל השלישי
מעגל החיים מחזיר אותנו לתקופת הילדות, לאחר גיל המעבר ובתום תקופת הפוריות ההבדלים בין המינים מתאזנים בחזרה, ונשים וגברים חוזרים לסבול ולהתמודד עם אותן הבעיות הרפואיות. עובדה מעניינת היא שנשים במהלך שנות הפוריות מוגנות יותר ממחלות לב, אך לאחר גיל המעבר חוזרות לסטטיסטיקה כמו הגברים.
הבעיות המאפיינות את הנשים המבוגרות כוללות בעיקר כאבי גב, כאבי שרירים ומפרקים, ירידה בצפיפות העצם (אוסטאופרוזיס), מחלות נוירולוגיות שונות כמו פרקינסון, מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם או סוכרת ועוד, כאן יש להתאים תוכנית טיפול אישית בהתאם למאפיינים של כל מטופלת.
לסיכום, לרפואה המשלימה היכולת לסייע לאישה בכל שלבי החיים, מהלידה, דרך הגיל הרך והילדות, המשך בגיל ההתבגרות, תקופת ההריון ואימהות ועד לגיל המעבר ולזקנה. בעזרת התאמה אישית של הטיפולים ניתן לסייע בטיפול במצבים שונים ואף במניעה של בעיות שונות – עוד לפני שהופיעו.
ד”ר מוטי לוי הוא הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה.