מכירים את התסכול הזה? אבל אם תחשבו רגע, הרי שאין אמת במשפט שכן אין באמת ילד שלא אוכל כלום . יש ילד שבוחר במזונות ובמאכלים לא בריאים, יש ילד שיסרב לאכול את מה שנציע לו ויש ילד שיעדיף לאכול משהו שאנחנו לא נרצה שיאכל.
מאת: ערין כמאל דקסה בשיתף חדשות בריאות
כאשר בבית אין גישה שמזמינה את הילד לשתף פעולה ולהתנסות או כאשר לילד אין דמות חיובית לחיקוי הוא יבחר שוב ושוב דווקא במזונות הלא בריאים. יש לא מעט גישות שונות של הורים שלא רק שאינן מעודדות את הילד לאכול, הן גם מרחיקות אותו מהאוכל הבריא גם אם לא בכוונה.
דוגמאות בולטות הן גישת הכוח – “אתה חייב לאכול את העגבנייה!” “את חייבת לסיים את המנה הזו גם אם היא לא טעימה לך!
וגישת ההשוואה “למה אחותך אוכלת סלט ואת לא מוכנה אפילו לנסות?” “תראה איך הוא מוכן לטעום ואתה לא!”
בשביל שהילדים שלנו יבחרו במזון בריא ויאכלו ארוחות מסודרות ולא רק באופן חד פעמי, חשוב שהגישה בבית תהיה גישת שיתוף הפעולה – לעודד את הילדים לנסות, להתנסות ולאכול בריא. כאשר אנחנו מתואמים ומחזקים את הילד הוא יפתח למזונות חדשים וכל הבית ירוויח מכך.
חמישה צעדים שיעזרו ויעודדו לשפר את הרגלי האכילה של הילדים שלכם:
“הוא לא יאכל את זה”
כאשר אנחנו כהורים בטוחים שהילד שלנו לא ינסה לטעום את מה שהכנו או לא ירצה לאכול מאכל מסוים אנחנו לא מצעים לו מראש. אל תניחו שהילד יסרב למזון מסוים אלא תאפשרו לו את הבחירה אם לנסות או לא. בצורה כזו הוא גם מחזק את העצמאות שלו, גם לומד לקבל החלטות וגם טועם מאכל חדש.
“את זה הוא ממש אוהב”
חשוב שתדעו אילו מרקמים וטעמים הילדים שלכם כן אוהבים ולא רק מה הם לא אוהבים. ככה תחסכו הצעות ונדנודים על מאכלים שהם לא יסכימו לאכול ותשקיעו בהצעות רלוונטיות ובמתכונים חדשים שהם יסכימו לטעום.
“תראו, גם אני טועם”
להוות דוגמא אישית זה אחת הפעולות הכי חשובות והכי משפיעות על הילדים. ברגע שההורה מוכן לנסות טעמים חדשים ולהתנסות במאכלים שלא הכיר קודם- גם הילד פתוח יותר. אם תנהיגו גישה חיובית אז שאר בני הבית יתיישרו לפי הגישה שלכם.
“האם זה באמת לא טעים לו?”
הרבה פעמים הילדים מתנגדים לאכול אוכל מסוים או עושים לנו בכוונה בעיות בכל מה שנוגע לארוחות ולאו דווקא כי לא טעים להם. הסיבה יכולה שהם כועסים או עצבניים או כל סיבה אחרת וההתנהגות הזו היא הדרך שלהם לבטא את אותו הרגש ולא קשורה ישירות לאוכל. שימו לב מתי ולמה הילד מתנהג בצורה כזו ותספקו לו מענה בהתאם שלא תמיד קשור כאמור לאוכל.
“בואו נבלה ביחד!”
לא סתם ממליצים לאכול ארוחות משותפות כל בני המשפחה. כך מייצרים זמן איכות משפחתי משותף בלוח הזמנים העמוס של כולם. ההמלצה שלי היא לקחת את זה צעד קדימה ולבלות כמה שיותר זמן במטבח ביחד. ברגע שעושים קניות ביחד ובוחרים מזונות בריאים, מבשלים ומכינים את האוכל ביחד (בעיקר בגילאי 2-5) מרוויחים זמן איכות. מעבר לזמן איכות מעצימים את תחושת המסוגלות של הילד ומחברים אותו בצורה חיובית לאוכל. תבשלו, תאפו, תשחקו וכך תוכלו להגביר את החוויה החיובית בכל הנוגע לאוכל ולארוחות.
ערין כמאל דקסה, נטורופתית ומנחת הורים מתמחה בטיפול טבעי בהפרעות קשב וריכוז. יועצת, מלמדת ומלווה משפחות לאכילה מחזקת.