נושא הפונדקאות נחשב לאחד הנושאים המדוברים ביותר בשיח הציבורי בישראל, ההליך מאפשר להורים מיועדים להביא תינוק לעולם באמצעות אם נושאת. הליך הפונדקאות כרוך בשאלות מוסריות ומשפטיות, כאשר בישראל מותר רק ההליך המלא לזוגות שהם איש ואישה, נשואים או ידועים בציבור, ובעקבות התיקון לחוק ההסכמים לנשיאת עוברים, כיום גם אישה יחידה ללא בן זוג יכולה לעבור את ההליך בארץ.
חשוב לציין כי ישראלים רבים, ביניהם לא מעט בני זוג מאותו מין ואבות יחידים, מחליטים לעבור את הליך הפונדקאות בחו”ל, בעיקר במדינות כמו גיאורגיה, אוקראינה, רוסיה, קנדה וארצות הברית. בין אם ההורים המיועדים מתכננים לעבור את ההליך בארץ ובין אם הם מחליטים לעבור את הליך הפונדקאות מחוץ לגבולות ישראל, עליהם להיערך נכון לקראת הלידה המתוכננת באמצעות אם נושאת.
צעדים חשובים לקראת הליך הפונדקאות והלידה המתוכננת
זוג המעוניין להביא ילד לעולם בהליך פונדקאות בישראל חייב לקבל אישור ראשוני מהוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. רק לאחר קבלת האישור הם יכולים להתחיל לחפש אם פונדקאית, באופן עצמאי או בעזרת סוכנות תיווך המתמחה בכך. יש לערוך הסכם חוקי בין ההורים המיועדים לאם הנושאת, בכפוף לחוקים ולכללים במדינה בה עוברים את ההליך.
לאחר חתימה על ההסכם הצדדים נדרשים לפנות לסוכן ביטוח כדי לרכוש ביטוח חיים לאם הנושאת, זהו חלק קריטי והכרחי בהליך הפונדקאות בישראל, כאשר במדינות שונות בחו”ל המדיניות שונה ויש לפעול בהתאם לכללים המחייבים במקום.
בתקופת ההריון יש מספר שלבים שעל ההורים המיועדים לבצע, לדוגמה:
- בשבוע ה-20 ההורים המיועדים חייבים לדווח על ההריון לעובד סוציאלי ראשי.
- ההורים נדרשים לצרף להודעה כתב ויתור על סודיות.
- ההורים המיועדים חייבים לוודא כי גם האם הנושאת פנתה לפקיד סעד ראשי, עליה לצרף לבקשה מסמכים רפואיים ואישורים מהרופא ומבית החולים, ועליה לציין תאריך לידה משוער.
- לפני הלידה פקיד הסעד יתאם פגישה בין כל הצדדים להסכם, הפגישה תתקיים לפני הלידה.
לקראת הלידה ההורים המיועדים חייבים להיערך נכון לקראת האירוע המרגש. חשוב לדעת כי ההורים המיועדים רשאים לשהות בחדר הלידה, כל עוד האם הנושאת מסכימה לכך. לאחר הלידה האם הנושאת תאושפז במחלקת נשים בעוד האם המיועדת תשהה במחלקת יולדות כדי להיות קרובה לפעוט ולטפל בו. לכן, חשוב להיערך לקראת הלידה, להכין תיק לבית החולים עם כל הציוד הנדרש לפעוט הרך ולאם המיועדת, יחד עם מסמכים נדרשים וכדאי לשמור העתק של אישור הוועדה.
בנוסף, ההורים המיועדים חייבים לארגן את ביתם לקראת הלידה והגעת הפעוט, לכן עליהם לנצל את הזמן היטב ולרכוש ציוד הכרחי לתינוק, לרבות שידת החתלה, מיטה לתינוק, עגלת תינוק, מושב בטיחות לרכב בהתאם לצורך, חיתולים, מגבונים, קרמים לעורו הרגיש של התינוק, מוצצים, בקבוקים, בגדים לפעוט, אמבטיה וכל ציוד הכרחי אחר כדי לטפל בתינוק.