היפרדות רשתית יכולה לקרות לכל אחד, בכל גיל כאשר פציעה, טראומה ועלייה בגיל מהווים גורמי סיכון להיווצרותה. בפועל מדובר במצב בו הרשתית מתנתקת ממקומה בחלק האחורי הפנימי של גלגל העין. במקרה זה נדרש טיפול מהיר כשחוסר התייחסות עלולים להוביל לאובדן ראיה.
ברגע שמתחילה היפרדות רשתית ישנה תחושה של “עצמים צפים” בשדה הראיה. העצמים נדמים ככתמים כהים, ובנוסף יכולים להופיע הבזקי אור או ווילון שממסך את הראייה. כדאי לדעת כי תחושות אלו יכולות להופיע בעין אחת או בשתי העיניים ויש לבצע בדיקה בהקדם האפשרי אצל רופא עיניים שהוא מומחה רשתית שיבצע בדיקה ויקבע כיצד לטפל במצב.
גורמי סיכון העלולים להוביל להיפרדות רשתית
ד”ר אבי אוחיון, מומחה למחלות הרשתית לרבות היפרדות רשתית במרכז הרפואי איכילוב, אסותא ועין טל מספר שהיפרדות רשתית היא בעיית עיניים שנגרמת לרוב מהיפרדות זגוגית אשר גורמת לקרע ברשתית וכתוצאה מכך נכנסים נוזלי עין לתוך הקרע וגורמים להתנתקות של הרשתית מבסיסה. התופעה יכולה להיגרם בשל סיבות נוספות כשאחת מהן היא פציעה או טראומה שנגרמה לעין או באזור העין וכן לאחר ניתוחי עיניים. במקרה של פגיעה באזור מומלץ לבצע בדיקה משלימה אצל רופא העיניים, גם אם כרגע לא נראית בעיה ספציפית.
קוצר ראיה אשר נקרא גם מיופיה עשוי גם הוא להגביר את הסיכון להיפרדות של הרשתית וכך גם ניתוח עיניים קודם כמו ניתוח קטרקט. במקרים הללו מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות על פי המלצת רופא העיניים וזאת כדי לאתר מצב של היפרדות בהקדם, גם אם עוד אין סימנים מוקדמים להיווצרותה.
נמצא כי היפרדות רשתית נפוצה יותר בבני משפחה אשר חוו היפרדות רשתית או קרעים ברשתית ועל כן יש לבחון את ההיסטוריה המשפחתית ולהקפיד על מעקב בקבוצות סיכון. כמו כן, בעיות עיניים ובהם רטינופתיה סוכרתית, היפרדות זגוגית אחורית ומחלות עיניים אחרות, יכולות להגדיל את הסיכוי לפתח היפרדות רשתית. הדבר הנוסף שיש לדעת הוא שהסיכון עולה עם עליית הגיל ולכן יש לבצע בדיקות שגרתיות על פי המלצת רופא.
תסמינים שיכולים להצביע על היפרדות רשתית
במקרה של ניתוק קטן של הרשתית, יתכן ולא יופיעו סימנים כלשהם והמטופל יהיה אסימפטומטי, אך אם הניתוק גדול יותר תתחיל פגיעה בראיה ויתכן ויופיעו מספר תסמינים באופן פתאומי ובניהם:
- הופעה של כתמים כהים או קווים מתפתלים המרחפים בשדה הראיה
- הבזקי אור
- תחושה של צל או וילון במרכז או בצד שדה הראיה
- ירידה קשה בראייה
לרוב, הסימפטומים של ההיפרדות יופיעו בבת אחת כשאלו יכולים להופיע בעין אחת או בשתי העיניים. ברגע שהתסמינים הללו מופיעים, יש להגיע לרופא העיניים בהקדם האפשרי ובכך להפחית את הסיכון לאובדן ראיה קבוע.
זיהוי היפרדות רשתית על ידי רופא העיניים
רופא העיניים יוכל לזהות את ההיפרדות הרשתית בבדיקת עיניים בהרחבת אישונים. לשם כך יש לטפטף טיפות עיניים לפני הבדיקה ולאחר מכן הרופא יפעל לאבחן את הבעיה.
בבדיקה הרופא בעזרת עדשה מיוחדת ודרך האישון המורחב יראה את הרשתית בחלק האחורי של העין. הבדיקה עצמה אינה כואבת אך תיתכן תחושה של אי נוחות מסוימת בשל השימוש בטיפות העיניים, לחץ קל שיופעל במהלך הבדיקה וכן בשל הסיטואציה עצמה. בבדיקה הרופא יוכל ללמוד על מצב העין, לזהות האם הרשתית צמודה או מופרדת ולקבוע אם ואיזה טיפול נדרש ומהי מידת הדחיפות שלו.
אופן הטיפול בהיפרדות רשתית
במידה וזוהתה היפרדות רשתית בבדיקת העיניים יש לקבוע את חומרת המצב כדי להחליט כיצד נכון לטפל בה. קיימות מספר דרכים לטיפול וחשוב לשים לב כי ככל שהטיפול מתבצע בשלב מוקדם יותר כך עולה הסיכוי לשמור על הראיה ולמנוע פגיעה ארוכת טווח.
בהתאם לכמה מהרשתית שלך מנותקת ואיזה סוג של היפרדות רשתית יש לך, רופא העיניים שלך עשוי להמליץ על טיפול בלייזר, טיפול בהקפאה או סוגים אחרים של ניתוח כדי להצמיד את הרשתית למקומה.
במקרים מסוימים של קרע והיפרדות חלקית של הרשתית יוכל רופא העיניים לטפל בה על ידי הזרקת גז לחלל זגוגית העין. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית, הרופא יזריק את הגז לחלל הזגוגית וייצור צלקת מקומית על ידי הקפאה של האזור או באמצעות לייזר. טיפול זה יעיל מאד אך מתאים רק בחלק מהמקרים.
כאשר ישנה משיכה משמעותית של הרשתית על ידי זגוגית העין או כשהחלו להופיע קרעים רבים או קרעים בחלק התחתון של הרשתית, אי אפשר לבצע טיפול בהזרקת גז. במקרים אלו יש לבצע ניתוח ויטרקטומיה שכולל כריתה של ג’ל הזגוגית ושחרור כל המשיכות על פני הרשתית. בניתוח המנתח יצמיד את הרשתית לדופן העין ויאחה את קרע הרשתית תוך שימוש בלייזר. לאחר שהרשתית מוחזרת למקומה הרופא ימלא את חלל העין בגז או שמן סיליקון.
החלמה בסיום הטיפול
לאחר הניתוח עין המנותח תישאר חבושה למשך יממה ולאחר מכן יחל בטיפול עם טיפות למשך עד כחודש. במידה ובניתוח הושאר גז בחלל הזגוגית המנותח לא יראה דבר מלבד תנועת יד מול העין, הגז ימשיך להישאר בעין ובשבועות שלאחר הניתוח יחליפו אותו נוזלי העין בהדרגה. במידה והפעולה בוצעה באמצעות שמן סיליקון, לאחר כ-3-4 חודשים יש צורך בניתוח נוסף על מנת להוציא את שמן הסיליקון מחלל הזגוגית. חשוב לציין כי במידה והושאר גז בחלל הזגוגית חל איסור על טיסה או עלייה למקומות גבוהים בשל הפרשי לחצים באטמוספירה. במידה והושאר שמן סיליקון אין מניעה מטיסה.
עצת מומחים : סיכויי הצלחת הטיפול גבוהים ועולים ככל שהוא מבוצע בשלב מוקדם יותר. עם זאת יתכנו מקרים בהם יהיה צורך בניתוח רשתית נוסף בשלב מסוים לאחר ההחלמה.