למרבה הצער, כולנו בסופו של דבר נתמודד עם הזקנה. התפקודים היום-יומיים ייעשו קשים יותר ויותר הן בפן הפיזי והן בפן הנפשי והקוגניטיבי. בסופו של דבר, רבים מאיתנו ניאלץ לסיוע נוסף של מטפלים סיעודיים שיאפשר לנו לחיות בכבוד ולהיעזר בפעולות תפקודיות באופן שישפר את איכות חיינו באופן משמעותי.
לא תמיד קל לקבל שהשינוי מגיע וכי העזרה נחוצה. על מנת להבין מה הזכויות העומדות לרשותנו מצד רשויות הרווחה, אספנו עבורך מידע חיוני שיסייע לך כשיגיע היום בו יהיה עליך או על אחד מבני משפחתך להיעזר בשירות מטפלים סיעודיים.
הגורם האחראי
חוק הסיעוד (1988) מטיל את האחריות על קצבת הסיעוד ושירותי הסיעוד עבור האזרחים הקשישים על המוסד לביטוח הלאומי ומשרד הרווחה. גופים אלו אמונים על מספר היבטים בשירות הסיעוד:
- ועדה רפואית ובדיקת הזכאות
- תיווך שירותי מטפלים סיעודיים מול חברות פרטיות במידת הצורך
- גמלת סיעוד – היקף השירותים להם זכאי הקשיש
חשוב לזכור, המטפל המספק טיפול סיעודי לקשיש מועסק על ידי חברת הסיעוד הפרטית ולכן כל דרישה לשלם לעובד מכספו הפרטי הינה בלתי חוקית. המדינה אמונה על התשלום המלא למטפלים סיעודיים.
מה כוללים שירותי טיפול סיעודי?
הביטוח הלאומי יבחן את מצבו של הקשיש ויתאים עבורו את השירותים הנדרשים עבורו על מנת לשמר את איכות חייו וכבודו. במסגרת זו זכאי הקשיש לקבל ממטפלים סיעודיים את השירותים הבאים:
- שירותי ניקיון שוטף, החלפת מצעים וכביסה
- סיוע בפעולות תפקודיות יום-יומיות כמו רחצה, בישול, קניות, לבישת ופשיטת בגדים או קימה ושכיבה במיטה.
בנוסף, זכאים קשישים מתוקף גמלת הסיעוד לאספקה של פדים לבריחת שתן או חיתולים במידת הצורך, לשירותי לחצן מצוקה ולמרכז יום חברתי בו יוכלו לקיים חיי חברה וליהנות מפעילויות פנאי החיוניות להפגת הבדידות ושימור היכולות הקוגניטיביות.
מי זכאי לקבלת גמלת סיעוד?
הזכאות לשירותי טיפול סיעודי תלויה במספר קריטריונים אשר קובעים את קיום הזכאות ואת היקף השירותים להם יהיה זכאי המטופל. אלו חלק מהקריטריונים אשר יקבעו את מידת זכאותך לטיפול סיעודי.
- על הקשיש להתגורר בביתו ולא בהסדר דיור מוגן.
- הזכאות הינה לתושבי ישראל בלבד שהגיעו לגיל פרישה.
- ויתור על קבלת קצבאות אחרות כמו למשל ממשרד הביטחון או מגופים ממשלתיים אחרים.
- על הקשיש להיות בעל תלות באחרים לביצוע לפחות שלוש מתוך שש פעולות יום-יומיות בסיסיות: אכילה, לבישת ופשיטת בגדים, שליטה בסוגרים, רחצה, הליכה, שכיבה והיעמדות. ככל שהתלות גדולה יותר ובתחומים מרובים יותר, כך תגבר מידת הזכאות והיקף השירותים.
המאמר בחסות משרד פרסום STG