כאבי גב וצוואר יכולים להיגרם בגלל מגוון סיבות. לעתים מדובר בכאבים אשר מופיעים בגלל מבנה גנטי או מחלות כלשהן. ישנם מקרים בהם הכאבים מופיעים כתוצאה מפציעה. צליפת השוט היא פציעה יחסית שכיחה שמתרחשת במקרים רבים בתאונת דרכים. אז מהי צליפת השוט? מה גורם לה ומהם התסמינים? כיצד מאבחנים ומטפלים? במאמר זה תוכלו לקרוא הכל על צליפת השוט.
הכל על צליפת השוט – מהי?
מדובר בפציעה אשר נגרמת בגלל תנועה בלתי נשלטת של הראש והצוואר בתנועה מהירה קדימה ואחורה. פעמים רבות היא מתרחשת בעת תאונות דרכים. המונח צליפת השוט קיים כבר משנת 1928 והוא מתאר פגיעה חמורה אשר אמנם לא מסכנת חיים אך היא לעתים מובילה לנכות חלקית שנמשכת זמן רב. רוב האנשים המעורבים בתאונות דרכים מחלימים מהר ואינם חווים תסמינים כרוניים, אך ישנם כאלה שממשיכים לסבול מהתסמינים גם שנים רבות לאחר התאונה.
הכל על צליפת השוט – גורמים
צליפת השוט נגרמת לאנשים אשר במהלך תאונת דרכים נמצאים ברכב שאינו בתנועה, ורכב פוגע בהם מאחור. בעבר חשבו שהפגיעה מאחור גורמת לראש ולצוואר להיצמד לראש המושב, כאשר שאר הגוף נדחף קדימה ורק לאחר לאחר מספר שניות, הראש והצוואר גם הם נזרקים קדימה. כך נוצר החוסר איזון וצליפת השוט. מחקרים יותר עדכניים שעשו שימוש במצלמות מהירות ובובות התרסקות גילו כי בזמן הפגיעה, נוצרת מתיחת יתר בחוליות הצוואר התחתונות בזמן שחוליות הצוואר העליונות נמצאות במצב היפרפלקסי. צליפת השוט גורמת לצורת S לא תקינה בעמוד השדרה הצווארי ולנזק ברקמות הרכות אשר מחזיקות את חוליות הצוואר.
הכל על צליפת השוט – תסמינים
תסמינים שכיחים יותר של צליפת השוט יכולים להיות כאבי צוואר ונוקשות, כאבי ראש וכתפיים, סחרחורות, עייפות, חולשה וכאב בזרועות, כאבי לסת, כאבי גב, הפרעות ראייה וטינטון. ישנם מקרים יותר חמורים וכרוניים בהם אנשים עלולים לסבול מדיכאון, תסכול, חרדה, כעס, הפרעות שינה, לחץ ואף תסמונת פוסט-טראומטית. ישנם מקרים שבהם מטופלים שאובחנו עם צליפת השוט יבודדו עצמם מבחינה חברתית בעקבות התסמינים שהופיעו אצלם.
הכל על צליפת השוט – אבחון
לאחר התאונה, המטופל עובר לבית החולים לטיפול ולבדיקה של רופא. בשלב זה, הרופא בוחן האם יש פגיעות שמצריכות טיפול. על סמך התסמינים ותוצאות הבדיקות, הרופא לעתים ינחה לשים צווארון על מנת לתת תמיכה נוספת לצוואר. על מנת לאשש ולאבחן טוב יותר את הפציעה, במרבית המקרים, הרופא יבקש צילומי רנטגן ויקבע את חומרת הפציעה. במקרים בהם תוצאות הצילומים יהיו תקינות אך המטופל ימשיך לסבול מכאבים, הרופא ימליץ ללכת עוד שבוע עם הצווארון ויזמן את המטופל לביקורת לאחר שבוע. אם עדיין קיים חשש שנגרם נזק לרקמות הרכות בעקבות הפציעה, הרופא יבקש בדיקת MRI או צילומי רנטגן דינמיים.
הכל על צליפת השוט – טיפול
הטיפול במקרים של צליפת השוט משתנה בהתאם לתסמינים שהמטופל חווה. המטופל חייב להבין את הפציעה שלו, איזה סוגי טיפולים עומדים לרשותו והתוצאות האפשריות. למרות שמדובר בפציעה לא פשוטה, קיים סיכוי גבוה להחלמה מוחלטת. בעבר נהגו להשתמש בצווארון למשך מספר שבועות על מנת להגביל את טווח התנועה של הצוואר ועל ידי כך למנוע פציעה נוספת. מחקרים עדכניים הראו כי דווקא הקיבוע הממושך מאט את תהליך הריפוי. מטופלים אשר טווח תנועת הצוואר שלהם לאחר הפציעה לא הוגבל על ידי צווארון, הראו שיפור מהיר ומהותי.
אצל מטופלים אשר ביצעו תרגילים לשיפור טווח התנועה באופן עקבי חלה הקלה בהופעת התסמינים. דווקא העודף מנוחה וחוסר הניידות הם שגורמים להחמרת תסמינים כרוניים. אובדן טווח התנועה מוביל לכאב גבוה ונוקשות. כתוצאה מכך יכול להיווצר ניוון שרירים וירידה בזרימה של הדם לרקמות הפגועות. פיזיותרפיה מאוד יעילה במצבים של צליפת השוט והיא מאפשרת לחזק את שרירי הצוואר. ריפוי בעיסוק גם הוא הוכח כיעיל על מנת להחזיר את המטופל לסביבת העבודה. טיפול רגשי גם כן רלוונטי כאשר מדובר במקרים יותר חמורים. הטיפול יכול לאפשר למטופל להבין טוב יותר את סיכוייו להחלמה ולהפחית את התסמינים הכרוניים.
הכל על צליפת השוט – לסיכום
לא תמיד ניתן להימנע מתאונות אך ניתן לעשות פעולות אשר יימנעו את הפציעה. חשוב לוודא שכולם חגורים בחגורות בטיחות ולדאוג שמשענת הראש ברכב תתמוך טוב בצוואר ובראש. משענת הראש צריכה להיות ממוקמת בצורה אופטימלית ישירות מאחורי הראש. הקפדה על דברים אלו יוכלו לשמור על הבטיחות והבריאות שלכם.
מאמר זה נכתב בחסות ד”ר שלמה כהן – כירופרקט מומלץ