שר הרווחה חיים כץ החליט להקצות עוד 50 מיליון שקל לטובת הגדלת הקצבאות של אנשים עם עיוורון ■ השר מתכוון להכריז על התוספת לפני מפגיני הנכים מול משרדו היום בצהריים■ מנכ”ל המרכז לעיוור: “מודים לשר, אך לא מפסיקים את המאבק עד להשוואת דמי הליווי של אנשים עם עיוורון לקצבת הניידות של נכי הגפיים”
אחרי מאבק עיקש ביוזמת המרכז לעיוור ועתירה שעדיין נדונה בבג”ץ להעלאת דמי הליווי של אנשים עם עיוורון – החליט השר כץ להקצות 50 מיליון ₪ לטובת נושאי תעודת עיוור.
מה בדיוק ייעשה בכסף ואיך הוא יועבר לעיוורים? עדיין לא הוחלט אבל ההחלטה העקרונית התקבלה כבר במהלך המאבק של העיוורים, לאחר מכן במהלך סיור של השר במרכז לעיוור בחודש שעבר הודיע השר שבכוונתו להשיג תקציב נוסף מיוחד עבור אנשים עם עיוורון והיום התקציב הזה אושר. נכון להיום, תקציב דמי הליווי של אנשים עם עיוורון עומד על כ- 70 מיליון ₪ בשנה. התוספת החדשה כמעט מכפילה את הסכום הזה, אם כי אינה משווה אותו לתקציב קצבת הניידות של נכי הגפיים ולפיכך אינה מספיקה כדי שבמרכז לעיוור ימשכו בחזרה את העתירה לבג”ץ, הקובלת בעיקר על אפליה תקציבית של המדינה בין הנכויות השונות והשקעה גדולה יותר בנכי הגפיים.
יש לציין שלמרות התוספת המרשימה, דמי הליווי של אנשים עם עיוורון עדיין לא מתקרבים לגובה קצבת הניידות של נכי הגפיים העומדים כיום על כ 2,400 ₪ לעומת פחות מאלף ₪ לכל היותר לאנשים עם עיוורון. לכן, במרכז לעיוור התקבלה החלטה שלא למשוך את העתירה הנדונה בבג”ץ המבקשת להשוות את הקצבאות
מנכ”ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק כהן: “אני מברך את השר חיים כץ על ההחלטה וגם על הביצוע שלה, אני מרגיש שמצאנו אוזן קשובה במשרד הרווחה והשר כץ הבטיח ואכן קיים את הבטחתו להשתדל להביא כמה שיותר כסף לטובת אנשים עם עיוורון. יחד עם זאת , אנחנו מתכוונים להמשיך ולהיאבק בבג”ץ על זכותנו לשוויון. לא ייתכן שסעיף דמי הליווי של אנשים עם עיוורון, שהוא זהה לקצבת הניידות של נכי גפיים – ייתן לנכי הגפיים קצבה גבוהה יותר רק משום שהמוגבלות שלהם היא ברגליים ולא בראייה”
שר הרווחה חיים כץ: “יחד עם ראש הממשלה ושר האוצר הבאנו מתווה משופר שכולל את הקשישים והעיוורים וכבר בשנת 2018 נחלק לכלל הנכים 2.141 מיליארד ש״ח בשתי פעימות בחודשים ינואר ויולי. זהו צעד ראשון בדרך לשיפור מצבם של הנכים, בסוף הדרך היעד צריך להיות שכר מינימום. ביחד עם העיוורים נחלק את התוספת ההיסטורית של 50 מיליון ש״ח ששמה סוף לקיפוח של אוכלוסייה זו”.