הניב המוכר “סוס שניתן במתנה אין בודקים את שיניו”, נכון אולי לגבי קבלת מתנות, אבל במקרה של שיניים של בני אדם, רצוי לבדוק ולתקן אם ישנן בעיות. ד”ר שי דורי מסביר שמומלץ מאוד לבדוק את המומחיות של רופא השיניים לפני שמתחילים הליכים כירורגיים מסובכים.
דליה (50), הייתה ועודנה אישה נאה ביחס לגילה. היא גבוהה, מלאה במקומות הנכונים, רגליה דקיקות כמו לא השתנו מגיל 18, ופניה חלקות ועדינות (“בלי הזרקות או בוטוקס!”). עם זאת, בשנים האחרונות היא חוזרת ומתלוננת על בעיות בשיניים ובחניכיים. לפני כשנתיים החלה דליה להרגיש כאבים בשיניה. תחילה פטרה זאת בהינף יד ובנטילת כדורים משככי כאבים, אך ככל שהתעצמו הכאבים, הבינה דליה שמדובר בבעיה חמורה.
היא פנתה לרופאת השיניים שלה, שהפנתה אותה לבדיקה וטיפול אצל ד”ר שי דורי, כירורג פה ולסת מומחה. לאחר מספר טיפולי כירורגיה שיקומית דנטלית, שארכו מספר חודשים וכללו מספר לא מבוטל של עקירות ושתלים, חזרה דליה לחייך סוף סוף. מדוע רופאת השיניים הרגילה של דליה הפנתה לכירורג פה ולסת? האם הרופאה לא הייתה יכולה לפתור את הבעיה בפיה של דליה בכוחות עצמה? לצורך כך, שוחחתי עם ד”ר דורי כדי לעמוד על ההבדלים בין רופא שיניים “רגיל”, לבין כירורג פה ולסת.
מהי כירורגיה של הפה והלסתות?
“ראשית, מדובר בתחום מומחיות מוכר ברחבי העולם. מומחה לכירורגיית הפה והלסתות מתמחה באבחון וטיפול כירורגי הנלווה לטווח רחב של מחלות, פציעות והפרעות אסתטיות בחלל הפה, הלסתות, מפרקי הלסת ואזור הפנים”. ד”ר דורי עצמו מתמחה בעיקר בשתלים דנטליים, השתלות עצם, חשיפות שיניים, עקירות שיניים ועוד מגוון רחב של טיפולים שלא מזכירים בילוי בלונה פארק.
כיצד הופכים להיות מומחה בכירורגיה של הפה והלסתות?
ד”ר שי דורי החל את לימודיו בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה עין כרם, שנמצא בירושלים, בשנת 1991. משם, הוא מספר, הדרך להתמחות בכירורגיית פה ולסת, הייתה ארוכה ומפותלת. “לאחר סיום לימודי רפואת השיניים, ממשיכים לעוד חמש שנות לימודים אינטנסיביות, על מנת להתמקצע בתחום כירורגיית הפה והלסת. בעת ההתמחות לומדים את התחום לעומק, תוך רכישת ניסיון פרקטי ומודרך מרופאים מנוסים”.
במהלך ההתמחות, נתקל הרופא המתמחה במגוון רחב של מקרים מורכבים ביותר, וכך למד להתמודד כמעט עם כל סיבוך אפשרי. התמודדויות אלו הפכו את ד”ר שי דורי עם השנים למומחה בעל שם בכל עולם רפואת השיניים, בדגש על כירורגיה וטיפולים מתקדמים.
ד”ר דורי מספר כי במהלך לימודיו עשה לילות כימים על מנת לקבל את ההכשרה הטובה ביותר. “תכנית ההתמחות בכירורגיה של הפה והלסתות כללה עבודה במסגרת בית חולים, כולל גם בחדר המיון ובחדרי ניתוח. במהלך העבודה השוטפת, שיתפתי פעולה עם רופאים שונים, המתחמים בתחומי רפואה מגוונים, כגון רופאי א.א.ג, כירורגים פלסטיים ונוירוכירורגים. גם במקרה של דליה (היא אישרה לנו לחשוף את המידע), שקלנו תחילה להיעזר בכירורג פלסטי, משום שהיה חשש שהשתלים הרבים שנעשו בפיה, ישנו את צורת הלסתות וישפיעו על מראה הפנים כולו, אך לבסוף לא נזקקנו לשירותיו”.
מדוע כדאי לקבל טיפול אצל מומחה בכירורגיה של הפה והלסתות?
אחד היתרונות הבולטים בקבלת טיפול אצל רופא מומחה, הוא תחושת הביטחון הנלווית לידיעה שמדובר במומחה. ד”ר דורי הספיק לצבור ניסיון רב, ואף נבחר שש שנים ברציפות לאחד מהרופאים הטובים בישראל על ידי מגזין פורבס.
כאשר פנתה אליי אותה מטופלת וסיפרה לי על ההתמחות הספציפית של ד”ר שי דורי, הבעתי ספקות בנוגע להגבלה של טיפולים ספציפיים לכירורג. בתור אחת שנולדה עם גנטיקת שיניים יחסית טובה ברוך השם, מעולם לא נזקקתי לטיפול מעבר לסתימה ובוודאי שלא חשבתי שיש הבדל בין רופא שיניים רגיל, לרופא מומחה בכירורגיית פה ולסתות.
ד”ר דורי מסביר כי ההבדל בין השניים גדול מאוד: “כירורגיה של הפה והלסת דורשת דיוק רב יותר, והכשרה נרחבת יותר, שרופא שיניים ‘רגיל’ אינו מקבל”.
איך אפשר לזהות האם מדובר במומחה?
“כל רופא שסיים בהצלחה את תחום התמחותו, מקבל תעודה רשמית ממשרד הבריאות, המציגה את תחום המומחיות שלו, לצד מספר רישיון המומחה. ניתן תמיד לבקש מהרופא להציג את תעודתו (למרות שבדרך כלל הרופא תולה את הרישיון על הקיר במרפאה). באותה המידה, ניתן לבדוק באתר האינטרנט של משרד הבריאות לגבי מספר רישיון המומחה”, מציע ד”ר שי דורי.
בסיום השיחה שלנו, אנחנו מאחלים אחד לשני “לא להתראות”, או דווקא כן להתראות, אבל רק במסגרת עריכת כתבות מעניינות וחדשניות כמו זו לדוגמה. בכל מקרה ובמיוחד בתקופה הזאת, לא נותר אלא שנהיה בריאים ושלמים.