מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית יוצאים בהמלצות לקראת חג החנוכה ומייעצים כיצד נוכל לעבור את החג בשלום ובזהירות.
פרופ’ יחזקאל ויסמן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, מזכיר כי מכיוון שחלק מן הפעילויות בחג החנוכה כוללות אש ושמן רותח, קיימת סכנת היפגעות מכוויות אצל ילדים ולכן יש להקפיד הקפדה יתרה בזהירות בפעילויות אלה:
על ילדים עד גיל 9 להדליק נרות רק בעזרת מבוגרים וכן להקפיד על איסוף שיער ארוך ועל לבוש בגדים עם שרוולים צמודים בעת הדלקת הנרות. את החנוכייה מומלץ להניח על מגש או משטח חסין אש אשר יפריד בינה לבין המפה או השולחן. חשוב לזכור להרחיק את נרות החנוכה מוילונות ולא להשאירם ללא השגחה, נרות אלו לא מיועדים לכך (בניגוד לנרות זיכרון). את הגפרורים והנרות יש להרחיק מהישג ידם של ילדים מיד לאחר הדלקת החנוכייה. בנוסף, חשוב מאד שלא לאפשר לילדים לטגן סופגניות ולביבות בעצמם, ויש להרחיקם מאזור הכיריים בעת הטיגון.
במקרה של כוויה מאש או משמן חם מומלץ לשטוף את האיבר שנכווה במי ברז למספר דקות, לחבוש בתחבושת סטרילית או מטלית נקייה לחה ולפנות לבדיקת רופא. במידת הצורך אפשר לתת אקמול או נורופן לשיכוך כאבים במינון המקובל.
דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, מציינת כי סופגנייה פשוטה בגודל סטנדרטי מכילה בין 350 ל- 450 קלוריות. כיום ניתן למצוא גם סופגניות מיני, רצוי ל”הקציב” לנו לחג סופגנייה אחת עד שתיים קטנות, כמו כן רצוי לחלוק אותה עם שותף או שותפה.
כדאי לזכור כי לביבת תפוחי אדמה מטוגנת שוות ערך ל- 2 עד 2 וחצי פרוסות לחם, כלומר מכילה בין 150- 200 קלוריות. על מנת לצמצם את הנזק הקלורי ולהעשיר את הלביבה מבחינה תזונתית, רצוי לגרד לתוכה ירקות כמו גזר, קישוא וכדומה, כך נגוון את הלביבה בירקות ונהנה מהיתרונות של הגיוון בצבעי הירקות. רצוי לאפות את הלביבה או לטגן עם ספריי שמן כך נאכל לביבות בריאות יותר.
בדרך כלל אנו מדליקים נרות חנוכה צבעונים, בהקשר של צבעוניות ניתן לשוחח עם הילדים על חשיבות הגיוון במזון, ניתן לתת כדוגמא את הירקות והפירות ולהסביר שבכל יום חשוב לאכול חמישה צבעים. בחנוכה יש לנו הזדמנות נהדרת לאכול בצל (לבן) קישוא (ירוק), גזר (כתום), בשילוב עם סלט ירקות, נוכל לקבל גם צבע אדום של עגבנייה, צהוב של פלפל צהוב וכך הצלחנו לקבל ארוחה המכילה גיוון של 5 צבעי ירקות.
אחד מסמלי חג החנוכה הוא נס כד השמן. במקום לטגן עם השמן, אם נוסיף שמן לסלט, נוכל ליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלו. מומלץ להוסיף שמן למזון בצורתו הקרה, תוספת של 2 כפיות שמן זית לסלט תתרום לנו חומצות שומן חיוניות, תסייע בספיגת ויטמינים מסיסי שומן ותסייע לגוף לייצר חומרים שיגנו על העורקים והלב. במאכלי חנוכה עיקר הקלוריות באות מטיגון הסופגנייה או הלביבה ולכן, על מנת לחסוך בקלוריות, ניתן לאפות או להשתמש במכשירים שונים ה”מטגנים” על אויר חם, או כאלו שאופים את הבצק בצורת כדורים או דונאטס.