ברוב התחומים הטכנולוגיים ניתן למצוא מהנדסים והנדסאים רבים, כולם בעלי הסמכה לאחר שסיימו בהצלחה את מסלול הלימודים וקיבלו דיפלומה. יש מספר הבדלים משמעותיים בין מהנדס להנדסאי, ולמרות שרבים משוכנעים כי לימודי הנדסה ומסלול הלימודים להכשרת הנדסאי הם זהים, יש לא מעט הבדלים בין שתי האפשרויות, לדוגמה סוג ויוקרת הדיפלומה שמקבלים בסוף הלימודים.
בלימודי הנדסת מכונות הבוגרים זוכים לתואר ראשון בהנדסה בעוד שבוגרי המסלול להכשרת הנדסאים זוכים לדיפלומה מוכרת מטעם מה”ט ומטעם בית הספר להנדסאים בו לומדים. לימודים לתואר ראשון הם ארוכים יותר ונחשבים לתובעניים, דרישות הסף עלולות להיות קשות יותר לכן רבים כיום מעדיפים לבחור מסלול לימודים ממוקד וקצר מאחר ויש דרישה גבוהה גם להנדסאי מכונות, ובפרק זמן קצר יחסית אפשר לסיים את הלימודים להשתלב במגוון משרות ותפקידים.
ידע תיאורטי ומעשי
בעלי תואר ראשון בהנדסת מכונות משקיעים לפחות 4 שנים מהחיים בלימודים. במסגרת הלימודים רוכשים ידע תיאורטי רחב ומגוון בשלל נושאים. הנדסאים לומדים כשנתיים בלבד, נושאי הלימוד כוללים קורסי חובה ובחירה, והנושאים נבחרים היטב בהתאם לדרישות המשתנות בשוק העבודה ובתחום הנדסת המכונות.
אמנם, תואר ראשון נחשב ליוקרתי יותר, אך בגלל מחסור עצום באנשי מקצוע בתחום המכונות החברות המובילות מגייסות הנדסאים בעלי ידע תיאורטי ומעשי בתחום, כל עוד יש למועמד תעודת הנדסאי מוכרת מטעם מה”ט.
תנאי סף
כדי להתקבל ללימודי תואר ראשון בהנדסת מכונות יש לעמוד בתנאי הסף העשויים להיות מעט גבוהים עבור המועמדים. אם אתם מעדיפים להשקיע פחות זמן בלימודים ולצאת לשוק העבודה תוך שנתיים, ואם הציונים שלכם בבגרות אינם גבוהים, המסלול להכשרת הנדסאים מתאים יותר עבורכם.
כדי להתקבל ללימודי הנדסאי מכונות יש להציג תעודת בגרות מלאה (או חלקית), עם ציון עובר ומעלה במקצועות כמו מתמטיקה לפחות 3 יחידות לימוד, אנגלית ברמה של לפחות 3 יחידות לימוד ועברית ברמה של שתי יחידות לימוד.
מי מרוויח יותר?
ברוב המקרים מהנדס מכונות ירוויח יותר לעומת הנדסאי, עם זאת יש הבדלים משמעותיים בהתאם להתמחות שבוחרים, ותק בענף, ניסיון מעשי, תנאי שכר על פי מדיניות המעסיק ועוד. כדאי לדעת כי בשנות ה-60 במאה הקודמת היה מחסור עצום במהנדסים בכל התחומים הטכנולוגיים לכן החלו לפתח מסלולי לימוד להכשרת הנדסאים, כאשר הנדסאי שימש בעבר כעוזר של מהנדס. כיום, יש להנדסאים סמכויות רבות ונרחבות, ורבים מבוגרי מסלול הלימודים נחטפים לעבודה במהירות בגלל הדרישה הגבוהה לאנשי מקצוע מיומנים ובעלי ידע עדכני.
השכר של מהנדס בתחילת דרכו הוא בטווח של 7,000 ₪ – 12,000 ₪, בעוד הנדסאי יקבל שכר התחלתי של 5,000- 8,000 ₪.
אפשרויות תעסוקה
הנדסאי מכונות יכול להשתלב במגוון תפקידים כמו פיתוח מוצרים חדשים, פיקוח על עבודות ומתקני ייצור בתעשייה, ניהול, תחזוקה ותפעול מערכות שונות, תפקידי ניהול ופיקוח בארגונים פרטיים וציבוריים ועוד.