אין ספק כי הנקה היא הדרך הטובה ביותר להזנת התינוק לאחר הלידה. הדבר נבדק והוכח במחקרים רבים, שמצאו כי הנקה הינה בעלות סגולות התורמות רבות להתפתחות התינוק התקינה, לקשר עם האם ואף לבריאותה של האם המניקה עצמה. יחד עם זאת, אין ספק גם שלהנקה יש אתגרים, כפי שכל אישה יודעת, דבר המוביל לעיתים לוויתור על היתרונות ומעבר לפתרונות הזנה אחרים. אבל רגע לפני כן, חשוב להכיר את הפתרונות הקיימים לאתגרי ההנקה השונים.
כאבים ופצעים בפטמות
מבין כל הסיבות להפסקת הנקה לאחר תקופת מה, כאבים ופצעים בפטמות היא הנפוצה ביותר. יש להדגיש כי לא מדובר בכאבים שמרגישה כמעט כל אישה בשניות הראשונות של ההנקה, אלא בסדקים וחתכים שנוצרים עם הזמן והופכים לכאבים ממושכים. לאתגר הזה יש כמה פתרונות אפשריים:
- שמירה היגיינה וריפוי – אם כבר הופיעו פצעי וכאבי הנקה, אפשר להיעזר בקומפרסים חמימים, למרוח חלב אם על הפטמות, ולהימנע ממצב גודש בשד. ניתן גם למרוח מעט חלב אם על הפטמות.
- לפנות ליועצת הנקה – לא פעם פצעי הנקה הם תוצאה של מנח לא טוב מספיק של התינוק, המתאמץ לתפוס את השד בפיו ולכן יוצר חתכים. ניתן לקרוא על כך מאמרים מקצועיים ולפנות ליועצת הנקה של קופת החולים, שתעזור למצוא את המנח המתאים ביותר.
- להשתמש ברפידות הנקה – ישנן רפידות הנקה טיפוליות העשויות מסיליקון רפואי. רפידות אלו מאיצות תהליכי ריפוי טבעיים של הגוף, מייצרות סביבה טובה מבחינת היגיינה ושומרות על הפטמות מהיווצרות של חתכים ופצעים חדשים. מדובר ברפידות נוחות מאוד לשימוש ורב פעמיות, ונשים רבות מדווחות שהן מסייעות להן.
אתגרים נוספים של ההנקה
מלבד האמור לעיל, להנקה יש אתגרים נוספים, ובראשם שעות השינה המעטות. אין זה קל להתאים את שעות השינה (או היעדר השעות…) לאלו של התינוק. “הפתרון” הטוב ביותר לסוגיה זו הוא להיעזר בן הזוג ובמשפחה הקרובה, על מנת שיפנו את האם במידת האפשר לנוח ולאגור כוחות בזמן שהתינוק אינו יונק. אתגר משמעותי נוסף אינו קשור ישירות בהנקה אלא בתקופת ההיריון בכלל, והוא שינויים הורמונאליים המתבטאים במצבי רוח ועייפות. הפתרון לכך הוא לייצר אורח חיים שליו ונינוח ככל האפשר, ושוב להיעזר במעגלי תמיכה – כמו קבוצות של נשים מניקות בווטסאפ, אמהות בוגרות שמנחות אמהות צעירות וכדומה.