לראשונה בארץ, מומחי כלי הדם בשערי צדק התקינו פיסטולה לדיאליזה בצנתור במקום בניתוח: השיטה החדשה עשויה למנוע חסימות מוקדמות של הפיסטולה המאפיינת את הניתוחים הרגילים ולהביא את שיעור ההצלחה לרמה של עד 90% בניתוח. שני מטופלים ראשונים עברו בהצלחה את הפרוצדורה, הראשון בן 67 והשני בן 29, שניהם שוחררו עוד באותו היום לביתם ללא כאבים
המרכז לניתוחי גישה להמודיאליזה בשערי צדק נבחר למרכז הרפואי הראשון בארץ להתקנת פיסטולה על ידי חברת אמי טכנולוגיות, הודות לניסיון הרב שנצבר בו בהיותו מרכז ארצי לניתוחי גישה להמודיאליזה.
הפעולה הראשונה מסוגה בארץ, בוצעה על ידי ד”ר אדם פרקש, מנהל היחידה לאנגיוגרפיה יחד עם צוות הרב תחומי של היחידה לניתוחי גישה לדיאליזה במרכז הרפואי שערי צדק, ד”ר דוד שמש, מנהל היחידה וד”ר חיג’אזי, רופא בכיר ביחידה לכלי דם בשערי צדק וד”ר אנטוני פרשטנדיג, רופא בכיר ביחידה לאנגיוגרפיה בשערי צדק.
את הניתוח ליווה מרחוק על ידי Tegus טכנולוגיית העברת שידור בזמן אמת בשליטה מלאה מחדרו בבית החולים בפטרס ביוון דר פנגיוטיס קיטרו מומחה מוביל בעולם בתחום, על ידי מצלמת 360 שהותקנה בחדר הפעולות בשערי צדק ושידרה בלייב את המתרחש.
השיטה הייחודית מבוצעת בצנתור בשיטת אנדו AFV וכוללת שימוש במכשיר WAVELINQ שמכיל מגנט בקצה כל אוחזן של הפיסטולה, האחד בעורק והשני בווריד. לאחר הצמדת המגנטים בין העורק לווריד מבוצעת באמצעות התקן מיוחד צריבה מדויקת בין העורק לווריד ומתאפשר החיבור המגנטי בין שתי קצוות הפיסטולה.
ד”ר דוד שמש: “פעולה פורצת דרך זו עשויה למנוע חסימות מוקדמות של הפיסטולה המאפיינת את הניתוחים הרגילים ולהביא את שיעור ההצלחה לרמה של עד 90% בניתוח. מעבר לכך, ביצוע חלק מהניתוחים בפעולה זו יפנה למנתחים יותר זמן לביצוע הניתוחים המורכבים יותר למטופלים הזקוקים לכך. מדובר בהתקדמות טכנולוגית משמעותית שצפויה ללכת ולהשתכלל עם הזמן וכדאי ליישמה בכל היחידות לניתוחי כלי דם”.
ד”ר אדם פרקש: “מדובר בהזדמנות נוספת למטופלים המורכבים, אשר האלטרנטיבה היחידה עבורם הוא קטטר חיצוני שמוכנס ישירות לווריד או ניתוח המייצר חיבור בין עורק לווריד. הצנתור הוא ממש בשורה עבורם. אני רואה כבוד גדול בזה ששערי צדק נבחר להוביל את הפרוצדורה הראשונה בארץ בשיתוף נפרולוגיה וכירורגית כלי דם”.
ד”ר חיג’אזי גימאל: “עד כה מנתונים להם אנו עדים מרחבי העולם, הטכנולוגיה החדשה של ENDO-AVF מתאפיינת בשיעור הצלחה גבוה ושיפור באיכות חיי המטופל הנדרש לטיפולי הדיאליזה. בעידן של התקדמות בניתוחי כלי דם עם כניסת הגישה הזעיר פולשנית, הגיע זמן ליישמה גם בניתוחי גישה לדיאליזה בגישה אנדו-וסקולארית”.
שמרית כהן, מנהלת מוצר WAVELINQ בחברת אמי טכנולוגיות:
“אמי טכנולוגיות נמצאת בקדמת הטכנולוגיה כבר 35 שנים. יצירת הפיסטולה ע”י שימוש ב WAVELINQ מהווה פריצת דרך לרופאים בכלל ולחולי הדיאליזה בפרט. בעולם בו ישנה חשיבות לקדמה, חדשנות ויתרונות מהותיים בביצוע פעולות בגישה זעיר פולשנית. אנו באמי טכנולוגיות שמחים להמשיך לחדש ולהיות הראשונים בארץ שמביאים בשורה גם בתחום ניתוחי הגישה לדיאליזה, תחום שכמעט לא נרשמו בו התפתחויות פורצות דרך ב- 50 שנים האחרונות”.