השבוע ציינו את יום הגליל בכנסת. בוועדת המשנה לצמצום פערי הבריאות בצפון, אמר יו”ר הועדה חה”כ מוטי יוגב: “פערי הבריאות בצפון בלתי נסבלים, מבקשים מהאוצר ומהבריאות תכניות עבודה”. צריך לדאוג לשוויון בבריאות בצפון אל מול שאר חלקי הארץ.
השבוע התקיים בכנסת יום הגליל והצפון ביוזמת שדולת הגליל בכנסת. בין הועדות, התקיימה ישיבה מיוחדת של ועדת עבודה ורווחה בענייני פערי הבריאות בצפון, הישיבה התקיימה בראשותו של יו”ר ועדת המשנה לענייני צמצום פערי הבריאות בצפון, חבר הכנסת מוטי יוגב, בהשתתפות המשנה למנכ”ל משרד הבריאות פרופ’ איתמר גרוטו, מנהלי בתי חולים, חברי כנסת, ראשי רשויות בצפון ותושבים. היום התקיים ביוזמת ארגון ‘לב בגליל’ שפועל לקידום תכנית הצפון מול ראשי רשויות ומשרדי הממשלה.
בפתיחת הוועדה אמר יו”ר הוועדה חבר הכנסת מוטי יוגב: “לכל אזרח ואזרח מגיע שוויון בבריאות. יש כספים רבים שניתנו והוקצו לתכנית הצפון, אך לא תמיד הדברים ירדו לביצוע. קיימים בצפון שיעורי תחלואה גבוהים יותר ותמותה גבוהה. מצאנו שבאוכלוסייה יש מחסור ברופאים, פער במיטות, שיקום ילדים שאין בצפון, שפוגע גם במבוגרים, בהם חיילים פצועים תושבי הצפון שמאושפזים במרכז. בניית בית חולים שיקומי לצפון, נושא קיצור תורים, איחוד שירותים והבאת רופאים מומחים לצפון , כל אלו ועוד נושאים מהווים תבנית קריטית לשינוי אסטרטגי של המציאות הבעייתית של הפערים בצפון. הוועדה תמשיך לקיים ישיבות מעקב ולבקש תכניות עבודה סדורות לכלל התכניות, כדי שנראה את ההבטחות והדיבורים יורדים למציאות בפועל.”
המשנה למנכ”ל הבריאות פרופ’ איתמר גרוטו סקר בוועדה את מצב הבריאות בצפון ואמר: “בצפון יש תמותה גבוהה יותר. תחלואה גבוהה יותר ולצערנו גם תמותת תינוקות גדולה יותר. שיעור המיטות לאלף נפש נמוך יותר, וכן רופאים, קיימים בצפון 2.3 לאלף נפש, לעומת 5.1 בתל אביב. גם במקצועות הפרא – רפואיים יש פער משמעותי בצפון ובדרום. אנחנו פועלים במרץ לנסות לצמצם את הפערים. בית החולים השיקומי בפורייה יצא למכרז בתום התכנון בינואר 2019, ואנו משקיעים מאות מיליונים בתכנית קיצור התורים והבאת מומחים”
יו”ר הועדה הגיב לדברים ואמר: “אני רוצה להבין כמה רופאים נשארו, אלו רופאים נשארו ומאלו תחומי רפואה. אני רוצה להבין איך תכנית קיצור התורים יורדת למעשה, ולצערי אין תשובות, לא מהבריאות ולא מהאוצר. נושא קיצור התורים לא ברור. אני דורש לקבל תכנית עבודה סדורה להבין איך מהכסף הגדול הזה, בקצה, אזרח תושב הצפון יקבל את התור שלו מהר יותר וקרוב יותר. כל הצפון אין בו PET CT אחד, ורק במרץ יכנס אחד ראשון לפעולה.
יו”ר מועצת כפר ורדים סיון יחיאלי אמר בדיון: לא קורה כלום. הגרעון אנוש, צריך להזרים מיליארדים. אנחנו דורשים שינוי אסטרטגי, קצת יותר כסף או השקעות לא ישנו כאן כלום.
מנהל בית החולים זיו בצפת, פרופ’ סלמאן זרקא: “אנחנו בכיוון חיובי, אבל בקצב איטי ותושבי הצפון משלמים בבריאות שלהם, וחבל. השיקום בצפון שחסר פוגע בילדים, בחיילים פצועים ובכלל האוכלוסייה. יש מחסור ברופאים. אנחנו פותחים מכונים, אבל אין לנו כח אדם. אנו זקוקים למענקים מכובדים ובעיקר לתקנים. כל בנייה לא תספק אם אין הכנה של כח אדם מראש.”
גם ד”ר ארז און, מנהל בית החולים פורייה בטבריה התייחס למצוקת כוח האדם. לדבריו, “אנחנו מתקדמים בתכנון בית החולים השיקומי, המכרז כבר יוצא עוד מעט, אבל אם לא נמצא מקור תקציבי להשלמת הסכום כדי להקים את מרכז השיקום ולצאת למכרז, לא נוכל לבנות. אנחנו צריכים להכשיר את כוח האדם אצלנו, אני צריך ומיד ועכשיו להתחיל אצלנו את הכשרת כוח האדם למרכז השיקומי, כי ההתמחות אורכת 4 שנים. אחרת המרכז יקום אבל לא יופעל ויהיה כאן פיל לבן.