אין אחד או אחת שלא חוו את תופעת ההקאה בחייהם; התופעה המוכרת, השכיחה והלא נעימה של עליית המזון במעלה חלל הגרון ופליטתו החוצה בצורה לא רצונית. הגורמים השכיחים לתופעה זו הם הרעלת מזון, צריכת אלכוהול מוגזמת, ואף מחלת ים (Motion Sickness). בדרך כלל, משחררת ההקאה את תחושת אי-הנוחות בבטן, ולאחר מנוחה והשבת הנוזלים שאבדו, ניתן לחזור לשגרה תקינה. לכן, אין במצבים אלו צורך בהתערבות רפואית. ועדיין, ישנם מקרים בהם לא מדובר בהקאה חד-פעמית, אלא בהקאות חוזרות וממושכות. מדוע זה קורה? מה עוד גורם לתופעת הקאות בתדירות גבוהה?
סיבות להקאות חוזרות
הקאות החוזרות על עצמן בצורה תכופה חייבות להדליק נורה אדומה ולהפנות לאבחון רפואי. אין פירוש הדבר שמדובר בהכרח בבעיה חמורה, אך עדיין, הקאות חוזרות מהוות פגיעה משמעותית בסדר היום התקין והן עשויות לדרוש התערבות רפואית. אבחון מהיר יסייע להבין במה מדובר ולהציע טיפול מתאים למצב.
מדוע אם כך ישנן הקאות חוזרות? לתופעת הקאות חוזרות סיבות רבות ומגוונות. החל מהיריון, דרך נטילת תרופות שהגוף דוחה ו/ או רגיש אליהן, דלקת או גידול בקיבה/במעי, ועד למצב נפשי והקאות על רקע פסיכוגני (מקור פסיכולוגי או נפשי). הקאה שמופיעה יחד עם סחרחורת ו/או כאב ראש, עשויה להצביע על מחלה נוירולוגית (מיגרנה, דלקת ואף גידול).
אבחון וטיפול בהקאות חוזרות ומרובות
הבירור מתחיל משיחה עם רופא גסטרואנטרולוג. כבר בשיחה הראשונית ניתן לרוב להתרשם מהי הסיבה הסבירה ביותר להקאה, ולהחליט על כיוון הבירור. למשל, תרופות (כולל תרופות מרשם נפוצות), יכולות לגרום להקאה. הפסקה/החלפה של תרופה כזאת תפתור את הבעיה ללא צורך בבירור נוסף. שימוש בקנאביס, גם במנות קטנות, גורם להקאה בחלק מהאנשים. גם כאן חשובה שיחה מעמיקה וכנה עם הרופא. שיחה כזו יכולה לפתור את הבעיה במהירות ובפשטות. מעבר לכך, יתבצעו גם בדיקות דם במידת הצורך, לרבות ספירת דם, ביוכימיה, תפקודי בלוטת התריס, ובנשים בגיל הפוריות גם בדיקת דם להיריון. כל אלה יעזרו לאתר סיבות כלליות להקאות, שאינן קשורות בהכרח לבעיות במערכת העיכול עצמה.
אם לא התגלתה סיבה ברורה להקאה כבר בבדיקות דם, ו/או ישנם תסמינים אחרים שמצביעים על בעיה אפשרית במערכת העיכול, יופנה המטופל/ת לבדיקת גסטרוסקופיה . בגסטרוסקופיה ניתן לאתר מחלות ושט, קיבה או תריסריון שגרמו להקאה (דלקת, כיב, החזר קיבתי ושטי-ריפלוקס, ולעתים נדירות אף גידול), ולטפל בהתאם. לרוב, הסיבה להקאות תהיה ברורה אחרי בדיקות דם וגסטרוסקופיה. בחלק קטן מן המקרים, יהיה צורך בבדיקות נוספות – CT, מיפוי קיבה ועוד. רופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה הוא בעל הידע הנדרש במקרים אלה ויוכל לעשות בירור מקיף.
הקאות ללא תסמינים
במקרים לא מעטים, לא תימצא סיבה גופנית להקאה. כלומר, תישלל כל בעיה – דלקת, גידול, חסימה, בעיה הורמונלית או נוירולוגית, שניתן לזהות בבדיקות מעבדה, דימות או אנדוסקופיה. אחת הדוגמאות לכך היא הקאה מחזורית (Cycling Vomiting), שנחשבת היום לבעיה תפקודית/עצבית/פסיכוגנית. האבחנה ברורה בדרך כלל כבר מהשיחה עם המטופל/ת, אך לרוב בכל זאת נבצע מספר בדיקות לשלילת גורמים אחרים להקאה. אחרי שלילת גורמים אחרים, רופא גסטרואנטרולוג יוכל להציע טיפול לתופעת ההקאה המחזורית עצמה.
הכותבת היא ד״ר אולגה ברקאי , מומחית לגסטרואנטרולוגיה, מנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, ובעלת מרפאה פרטית ברמת החייל בתל אביב.