סגנית יו”ר הכנסת, חה”כ טלי פלוסקוב: “חוות דעת מפורטת של רופא משפחה יכולה לבטל את מבחן התלות (ADL) לקשישים סיעודיים. זוהי בשורה שאין כמותה”.
בדיון שהתקיים היום בוועדה המשותפת של ועדת העבודה ,רווחה והבריאות וועדת הכלכלה לצורך בניית תכנית אב לאומית בתחום הזקנה בראשותה של חה”כ טלי פלוסקוב בנושא בדיקת תלות (ADL) לקשישים, נמסר על ידי נציגי הביטוח הלאומי כי מכתב מפורט מרופא משפחה של הקשיש יכול להחליף את בדיקת התלות. במכתב הסיכום הרפואי יופיעו נתונים דמוגרפיים, מידע רפואי עדכני לגבי המחלות העיקריות שהקשיש סובל, תיאור מפורט של התסמינים הקליניים ויכולת ניידות, טיפולים מיוחדים ותרופות.
זה היה אחד הדיונים המרגשים ביותר שידעה ועדת פלוסקוב. כל מוזמני הועדה הזילו דמעה כאשר חברת הכנסת הקריאה פניות שהתקבלו בלשכתה מקשישים שסיפרו עד כמה הם מבוישים ומושפלים מהבדיקה מטעם הביטוח הלאומי. אחד מהמקרים הקשים היה מקרה של קשישה בת 89 שהגישה בקשה לקבלת שעות סיעוד לאחר אשפוז. הקשישה קיבלה סירוב ובעוד המכתב בידה, נפלה מהידיעה ומהאכזבה ולא קמה עוד.
הקלה גדולה לזקנים ובני משפחותיהם הוצגה על ידי נציגי ביטוח לאומי. המסלול המהיר של ביטוח לאומי נותן אפשרות לביצוע הערכה תפקודית על סמך מידע רפואי ללא ביקור מעריך, כלומר ללא בדיקת תלות בביתו של הקשיש.
פרופ’ בריק, יועץ הוועדה: “מבחן התלות הינו מבחן הנבדק על ידי מעריכים של ביטוח לאומי. יש להעביר את האחריות לקופות החולים ולרופאים. זוהי בשורה הנושאת חיסכון וקיצור דרך עצום של הבירוקרטיה.”
לסיכום, חזרה חה”כ טלי פלוסקוב ואמרה: “אני מברכת את המוסד לביטוח לאומי על שינוי התפיסה במתן יחס הוגן לקשישים. ניתן להבין כי אין צורך בבדיקות תפקוד וניתן להסתפק במקום זאת במכתב מתאים של רופא המתייחס למצבו התפקודי של הזקן ולצורך שלו לקבלת שירותי סיעוד. תפקידנו הוא להנגיש את המידע הזה לקשישים ולעודד את קופות החולים לקחת אחריות על המטופלים שלהם. ככל שהיקף המידע שהתקבל מהרופא יהיה רחב יותר, הסיכוי לקבל זכאות לסיעוד ללא מבחן תלות גדול יותר”.