במאמר זה תקבלו מידע חשוב על האוזן וחשיבותה, על דלקות אוזניים שונות וההשפעות שלהן וכן על הקשר בין מחלת הוורטיגו לדלקות אוזניים.
קצת על האוזן
האוזן היא איבר שיווי המשקל, ואישר השמיעה בגוף באמצעותו אנו מעבדים צלילים. היא מורכבת משלושה חלקים, דרכם עובר מגלול השמיעה.
החלק הראשון הוא האוזן החיצונית, הכוללת את אפרכסת האוזן, תעלת השמע החיצונית, ותנוך האוזן.
החלק השני הוא האוזן התיכונה, הכוללת את עור התוף ואת עצמות שמע – הפטיש, הסדן והארכוף, שנמצאות בחלל קטן בין עור התוף לבין האוזן הפנימית.
החלק השלישי הוא האוזן הפנימית, שמכילה את שבלול האוזן – חלל קרומי שנמצא בתוך עצם, המכיל את הקרומים שאחראים על שיווי המשקל ואת איבר השמיעה – איבר קורטי.
דלקות אוזניים
דלקת אוזניים נובעת מזיהום באוזן. דוגמה נפוצה היא דלקת האוזן התיכונה, המאופיינת בהצטברות נוזלים בחלל האוזן התיכונה שעלולים להזדהם במידה ולא מנוקזים בזמן. דלקת זו שכיחה מאוד בשנים הראשונות לחייהם של ילדים, ובמיוחד במהלך החורף.
דוגמה נוספת היא דלקת האוזן החיצונית, השכיחה בקרב מבוגרים ומופיעה בעיקר במהלך הקיץ וזאת מכיוון שאחד מהגורמים המרכזיים להתפתחותה הוא שחייה. הדלקת מאופיינת בכאבים חדים שמחמירים בכל נגיעה באוזן החיצונית.
במקרים חמורים יותר של הדלקת עלולות להיווצר הפרשות, ובנוסף עלולה להיווצר בצקת עור בתעלת השמע החיצונית שעלולה לסתום אותה לחלוטין, ובכך להוביל לירידה בשמיעה.
סכנות בדלקות אוזניים חוזרות
הלוקים בדלקות אוזניים חוזרות עלולים לחוות ירידה זמנית בשמיעה, כאשר הצטברות קבועה של ממושכת של נוזלים עלולה לגרום לירידה קבועה בה.
סיבוך נוסף ונדיר יותר הוא התפשטות הזיהום אל תוך עצמות הגולגולת, ומשם למוח, ובכך עלולה להיווצר דלקת קרום המוח. במקרים חמורים, מומלץ לעשות ניתוח כפתורים שמנקז את הנוזלים מהאוזן המודלקת.
דלקות אוזניים ומחלת הוורטיגו – מה הקשר?
הוורטיגו היא תחושת דמה של תנועה סיבובית. אדם הסובל ממחלת הוורטיגו חש סחרחורת שהינה חמורה וארוכה מן הרגיל, כאשר בפועל איננו זז כלל (יכול לקרות גם במצב שכיבה).
מדובר בתופעה שכיחה (נפוצה בקרב 20%-40% מהאוכלוסייה), הנובעת מפגיעה במערכת שיווי המשקל – המערכת הווסטיבולרית – שכוללת כאמור את איבר שיווי המשקל שבתוך האוזן- האיבר הקורטי, והעצב הווסטיבולרי. פגיעה שכזו מעבירה מסר של תנודה למוח גם כאשר זו לא קורית, ובכך נוצרת תחושת הדמה שגורמת לסחרחורת חריפה.
הגורם השכיח ביותר להיווצרות ורטיגו הוא דלקות אוזניים – דלקת המבוך (מבנה באוזן הפנימית שקשור לשווי משקל), דלקת האוזן הפנימית ודלקת בעצב הפרוזדור (עצב השולח אותות חשמליים למוח השומרים על שיווי משקל). ברוב המקרים, הוורטיגו מתחיל בפתאומיות ומלווה בכאבים עזים, חום, בחילות והקאה.
כאשר תסמיני המחלה חמורים יותר ונוספים על הסחרחורת, דוגמת ראייה כפולה, חולשה בפנים, קושי בדיבור ובבליעה, בעיות חישה – מתעורר חשד לאירוע מוחי ולכן יש לפנות במיידיות לבית חולים.
הטיפול במחלת הוורטיגו מתחיל בטיפול תרופתי שמקל על תסמיני התופעה; ממשיך בטיפול תרופתי המותאם לגורמי היווצרות הוורטיגו אצל כל אדם ספציפי (דלקת אוזניים, או מחלת מנייר במקרה נדיר יותר); ומסתיים בטיפולי פיזיותרפיה וסטיבולרית שמטרתה לאזן את הנוזלים באוזן הפנימית ובכך לצמצם את הישנות התופעה.