רפורמה חדשה של משרד החינוך צפויה להשפיע באופן ישיר על עשרות אלפי הורים לילדים בחינוך המיוחד ברחבי הארץ. מהם עיקרי הרפורמה, כיצד היא צפויה להשפיע עליכם ואיך אפשר ליהנות מהיתרונות שלה? הנה המדריך המלא
בתחילת ינואר 2018 פרסמו נציגי משרד החינוך מתווה חדש לרפורמה בחינוך המיוחד. הדגש העיקרי ברפורמה הוא על תיקון לחוק החינוך המיוחד מ-1988 ועל הטמעת שורה ארוכה של שינויים. לפי הודעת משרד החינוך, מטרת התיקון היא לתת מענה מקיף לצרכים בחינוך המיוחד וליישר קו עם המאה ה-21.
מעתה – רק ההורים מחליטים איפה הילד ילמד
בראש ובראשונה, התיקון לחוק החינוך המיוחד כפי שנקבע ברפורמה מבטל את ועדות ההשמה והשילוב. במקומן תופעל ועדה חדשה שתיקרא “ועדת זכאות” והיא תקבע את זכאותו של הילד לחינוך מיוחד. בראש ועדת זכאות יעמוד נציג של משרד החינוך בעל רקע של לימודי חינוך מיוחד והוא יבטיח את שיפור האיכות המקצועית.
בנוסף, בדיקת הזכאות תתבצע מעתה רק בהתאם לרמת התפקוד של הילד ולא בהתאם לסוג הלקות. כמו כן, ההחלטה האם לשים את הילד במסגרת חינוך מיוחד או בכיתות שילוב בבית ספר רגיל תתקבל על ידי ההורים בלבד – למעט מקרים חריגים שבהם השילוב עלול לפגוע בילד עצמו או בילדים אחרים.
מיליארד ש”ח לבניית 1,150 כיתות חדשות
מטרה לא פחות חשובה של הרפורמה היא להדביק את הפער של בניית כיתות חדשות להנגשת החינוך למקום מגוריהם של הילדים. בניית הכיתות תתבצע על ידי הקצאת מיליארד ש”ח והוספת 1,150 כיתות חדשות שלא קיימות קיום, בתהליך שיתפרס על פני 4 שנים.
לפי מידע שנמסר על ידי משרד החינוך, כבר היום יש מעל 47 אלף תלמידים עם צרכים מיוחדים שמוסעים למוסדות חינוך מרוחקים והבנייה אמורה למנוע את זה. בתוך כך, ילדי גנים שמוסעים למוסדות חינוך מרוחקים יעשו זאת לאחר הרפורמה עם ליווי.
ההיבט המקצועי של הרפורמה
ברמה המקצועית, הרפורמה של משרד החינוך צפויה להעניק ארגז כלים מגוון עבור סגל החינוך, ההוראה וההנהלה בבתי הספר המפוזרים ברחבי הארץ. מנהלי מוסדות החינוך יקבלו הקצאה כספית שבה יוכלו להשתמש לפי שיקולים אישיים שלהם. בין היתר, הם יוכלו לבחור האם לשלב שירותי פסיכולוג, להציע שיעורי הדרכות להורים התלמידים או לרכוש מספר מסוים של שעות טיפול משלימות.
במקביל, משרד החינוך הצהיר שבעקבות הרפורמה יוקצו חדרי מרחבים בתוך בתי הספר שבהם יוענקו לתלמידים עם צרכים מיוחדים טיפולים רגשיים, יועברו שיעורים חברתיים ותבוצע הוראה פרטנית באופן אישי. המורים יעברו הכשרות מקצועיות על מנת לתת מענה לכל תלמיד בזמן אמת ולהקל על השילוב בבית הספר. לצדם יוסמך רכז השתלבות ייעודי לחבר בין צרכי התלמידים המשולבים לבין שגרת בית הספר הרגיל ולספק מענה לבעיות חדשות שיתעוררו.