לא מעט אנשים, נשים וגברים, נאלצים להתמודד עם הרפס במהלך חייהם. עבור רבים זה דבר מאוד נעים, בפרט כשזה מופיע באזורים מסוימים בגוף, כפי שנוכל לראות בהמשך המאמר.
חשוב לומר כבר בהתחלה, אף על פי שהרבה פעמים מדובר בתופעה שהטיפול בה הוא יחסית פשוט, יש להתייחס ברצינות רבה לאופי הטיפול ולזמן התגובה, שכן במקרים מסוימים אין ספק שמצב כמו הרפס יכול לסכן חיים. למשל אצל תינוקות וכן אצל מי שהמערכת החיסונית שלו חלשה בגלל מחלות. כמו כן, במקרים נדירים, הנגיף יכול לחדור למוח ולגרום למצב של אנצפליטיס.
לפני שנסביר מה זה הרפס וכיצד הוא נוצר, יש לומר, מדובר על תופעה אשר כל אחד יכול להתמודד איתה, אך על פי רוב אנחנו נמצא אותה בתדירות גבוהה יותר אצל מי שמקיים יחסי מין רבים ולא מוגנים וכן אצל מי שנחשף לחומרים מסוימים בעור וכן למי שבא איתו במגע. יש לומר, שבמקרים רבים, מדובר על נגיף שיכול לשבת בגוף במשך תקופה ארוכה וייקח זמן עד שהוא יתפרץ.
מה זה הרפס וכיצד מטפלים בו
הרפס הוא למשל שלפוחית שמופיעה על העור. על פי רוב, הוא יופיע בשפתיים, עפעפיים או איברי מין. המצב הנפוץ ביותר הוא הרפס באזור השפתיים, מאחר ודובר באזור גלוי. הרפס באיברי מין מוכר לנו כמחלת מין, אותה אנחנו נמצא, כאמור, אצל מי שמקיים יחסי מין בתדירות גבוהה ואיננו שומר על עצמו.
תהליך ההדבקה מהרפס מתבצע באמצעות מגע ישיר בעור או באמצעות שימוש בחפץ משותף, המקרה הקלאסי הוא שימוש בחומר לשפתיים, כלי עישון או חומרים אחרים שעוברים באופן ישיר מאחד לשני (ונוגעים באזור בו יש הרפס).
כאמור, הנגיף יכול לשבת זמן רב בתוך הגוף אך הוא לא לעורר דבר, הוא יתפרץ עם הזמן, כשלרוב קיים הבדל בין זמני התפרצות של המחלה בין אנשים שונים. לכן אי אפשר להגדיר בוודאות מתי הנגיף יפרוץ, ואי אפשר לחשב על פי אדם מסוים, מתי היא תתפרץ אצל אדם אחר.
מה שכן, לרוב הנגיף יתפרץ במקרים מסוימים, ספציפיים, למשל, בעונות מעבר, מחלות, לחץ נפשי ושינויים הורמונאליים. הטיפולים המומלצים להרפס, שימוש בכדורים, משחות, וכן ניתן להשתמש באמצעים טכנולוגיים, כמו מכשירי לייזר לצורך הירפאות של העור.
כאן המקום לומר, אי אפשר למנוע לגמרי את המחלה, ויש לא מעט אנשים שהיא חוזרת ומופיעה אצלם לעיתים תכופות. במקרה כזה, ייתכן ויהיה צורך לקחת כדורים על בסיס קבוע.
במקרה בו יש הרפס באזור המין הנשי בעת ההיריון, יש ליידע את הרופא בכך על מנת שידע כיצד לטפל באם ובעובר. אומנם העברה של הרפס מהאם לעובר היא נדירה, אך היא אפשרית ולכן יש צורך להשתמש באלמנטים שונים בשביל למנוע זאת.