ישנם הרבה הורים שכלל לא יודעים לשים את האצבע מהו בכלל עיכוב התפתחותי ואיך ניתן לזהות אותו כשהוא קיים באחד מהילדים שלהם. במאמר זה קיבצנו עברכם, ההורים, מספר אבני דרך חשובות בחייו של תינוק, אשר חשוב לשים אליהם לב, ומה עושים אם הן לא מתבצעות בטווח הזמן הרצוי או באיכות הרצויה.
מה הן אותן אבני דרך שתינוק צריך לעבור?
בחייו של תינוק צעיר, שזה עתה נולד, יש לא מעט אבני דרך ושלבים התפתחותיים אשר עליו לעבור בכדי שיוכל להמשיך ולהתקדם כל הזמן קדימה ולהתפתח באופן תקין.
להלן השלבים המשמעותיים ביותר בהתפתחות תינוקות בשנה הראשונה שיש לתת עליהם את הדעת:
- הרמת ראש – כבר בחודש הראשון לחייו יש לשים את התינוק על הבטן שלו על מנת לחזק את שרירי הצוואר שלו. תינוק אשר אינו מצליח במהלך שלושת החודשים הראשונים של חייו להרים את הראש שלו בכלל, צריך להפנות לגורם מקצועי.
- זחילה וישיבה – שלב זה מתחיל אצל התינוקות בין גיל 6 חודשים ל 9 חודשים בממוצע. תינוק אשר מתעכב בשלב זה ואינו מצליח לזחול לא יצליח להגיע לשלבים הבאים בהתפתחות. לכן אם אתם שמים לב כי התינוק שלכם לא זוחל כלל בגילאים אלו יש לפנות לבדיקה מקיפה.
- בכי – בכי זוהי הדרך של התינוק לתקשר עם הוריו ועם הסובבים אותו. כך התינוק מביע את מה שהוא רוצה או מרגיש. אם התינוק שלכם אינו בוכה כלל, צריכה להידלק לכם נורה אדומה.
- פרצופים, מבטים וקשר עין – התינוק רואה את הפרצופים שלנו ולומד דרכם איך לתקשר ואיך להביע את עצמו באמצעות הפנים שלו. תינוק אשר אינו מחייך, אינו צוחק או שאינו מביע את עצמו בפרצופים עד גיל 5-4 חודשים, רצוי לבדוק ולברר את העניין מול איש מקצוע.
- מזון מוצק – המעבר למזון מוצק זוהי אבן דרך משמעותית מאוד בחייו של התינוק. הוא מגלה מרקמים שונים וטעמים שונים שלא הכיר, נחשף לטמפרטורות שונות ולצורות אכילה שונות חוץ מבליעה. ברור כי בפעמים הראשונות יהיה לתינוק שלכם מוזר מאוד לשים משהו על הלשון שלו שהוא לא חלב, אבל אם אתם רואים קושי משמעותי יותר במעבר למזון מוצק והתינוק אינו מצליח לבלוע את המזון המוצע לו במשך תקופה ארוכה, יש לפנות לבירור מקצועי.
- דיבור – דיבור הוא שלב התפתחותי חשוב מאוד ובו הילד לומד להביע את עצמו במילים ולא בבכי. לדיבור יש טווח רחב של חודשים. ישנם ילדים שעד גיל שנתיים אינם מוציאים מילה וביום אחד הכל יוצא החוצה. לקראת גיל שנה וחצי או שנתיים אם הילד אינו אומר ולו מילה אחת תוכלו להתייעץ עם קלינאית תקשורת.
כמובן כי יש עוד הרבה שלבים בדרך עד גיל שנה, שיכולים לאותת כי משהו אינו תקין, לכן אם משהו מטריד אתכם, אל תהססו להתייעץ עם גורם מקצועי.
מתי יש לפנות לגורם מקצועי
אם כן מתי יש לפנות לאיש מקצוע שיוכל לאשש או להפריך את הדברים? בגדול, תמיד אפשר לפנות למישהו מקצועי אם אתם חושדים בבעיה התפתחותית.
אם הכל בסדר אז אתם תוכלו להפסיק לדאוג, אבל אם ישנה בעיה תוכלו להתחיל ולטפל בה כמה שיותר מוקדם.
חשוב מאוד לציין שגם אם אמרו לכם בשלב מסוים כי הכל בסדר, אבל אתם, שמכירים את הילד שלכם הכי טוב, ממשיכים לדאוג לו, תוכלו ללכת לקבל חוות דעת נוספת מאיש מקצוע אחר.
לאינטואיציה הורית יש מקום גדול מאוד בגילוי בעיות בהתפתחות תינוקות בשלב מוקדם, ועל כן אין להתעלם מנורות אזהרה שקופצות לכם לעיניים בתור הורי התינוק.
האמינו בילד שלכם ותלוו אותו בכל רגע
לא משנה מה תהיה האבחנה שתקבלו – תנו לילד שלכם הרגשה כי אתם מאמינים בו שהוא יכול לעבור כל מכשול שיתקל בו ושאתם תומכים בו ומאמינים כל העת.
תינוק, אפילו קטן ביותר, זקוק לתמיכה מהוריו והוא מרגיש אותם כל הזמן. ככל שהתינוק יגדל תוכלו לדבר אליו ולגרום לו להאמין בעצמו.
תינוקות שאינם מקבלים תמיכה שוטפת פחות מצליחים להגיע למטרות שמציבים להם מכיוון שהמוטיבציה שלהם להצלחה פחותה.