חומציות הקיבה היא אחד המרכיבים החיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול שלנו. החומצה בקיבה, שמיוצרת ומופרשת בתאים המיוחדים שנמצאים בדפנות הקיבה, חיונית לשם פירוק המזון, הגנה מפני מזהמים ושמירה על בריאות המעיים. אבל כאשר רמת החומציות הופכת לבעייתית – גבוהה מדי או נמוכה מדי – זה יכול להוביל לתסמינים לא נעימים, להפרעות בעיכול ואפילו לבעיות בריאותיות נוספות.
מה תפקיד החומצה בקיבה?
החומצה ההידרוכלורית (HCl) בקיבה היא בעלת תפקיד מרכזי בפירוק המזון. החומצה מסייעת בפירוק חלבונים ובספיגת מינרלים וויטמינים, והיא גם מהווה קו הגנה ראשוני כנגד מזהמים וחיידקים העלולים להגיע עם המזון. החומציות הגבוהה, הנמדדת ב-PH של 1-3, מאפשרת את הפירוק היעיל ביותר של המזון ומכינה אותו לספיגה בשלבי עיכול מתקדמים יותר במעיים.
חומציות בקיבה: רמות תקינות לעומת חומציות גבוהה או נמוכה
חומציות תקינה בקיבה שומרת על פעילות מערכת העיכול ומספקת סביבה בטוחה ויעילה לעיבוד המזון. כאשר החומציות עולה מעבר לנדרש, עלול להיווצר בקיבה או תריסריון פצע (כיב, אולקוס) שיכול לגרום לכאב, בחילה הקאה ואף דימום. חזרת חומצה לוושט (ריפלוקס) היא מצב שבו החומצה זורמת מעלה ומגיעה לוושט, מה שגורם לצרבת ולכאבים.
מנגד, חומציות נמוכה מדי לרוב לא מורגשת לכשעצמה, אך יכולה לגרום לבעיות בעיכול בספיגת ויטמינים ומינרלים חיוניים בגוף כמו ברזל, סידן וויטמין B12. יתרה מכך, חומציות נמוכה מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה.
מה גורם לחוסר איזון בחומציות הקיבה?
כמה גורמים מרכזיים עלולים להשפיע על רמת החומציות בקיבה. תזונה עשירה במזונות חומציים, כמו אוכל חריף, מטוגן או שמן, אלכוהול וקפאין, עלולה להוביל לעלייה בחומציות. סטרס ומתח נפשי מתמשך תורמים גם הם לעלייה ברמת החומציות, שכן הגוף משחרר הורמונים שעלולים להגביר את ייצור החומצה בקיבה. בנוסף, תרופות מסוימות עשויות להוביל לעלייה בחומציות הקיבה. חיידק בשם הליקובקטר פילורי עשוי להעלות או להוריד את רמת החומצה בקיבה – תלוי במיקומו בקיבה ובאורך התקופה בה הוא נמצא בקיבה.
דרכי טיפול ואיזון
במקרים של חומציות יתר, נוגדי חומצה עשויים להקל על התסמינים, אך יש להיוועץ עם רופא/ה מומחה/ית לפני תחילת טיפול כזה. לשינוי תזונתי יש תפקיד חשוב, והפחתה במזונות מגרים לצד הימנעות מאכילה מאוחרת בלילה יכולים לשפר את המצב משמעותית. שתיית מים בכמות מספקת חשובה אף היא לאיזון רמת החומציות ושמירה על פעילות מערכת העיכול.
במקרים בהם החומציות נמוכה מדי אין טיפול שיעלה את הפרשת החומצה בצורה ישירה. אך טיפול בהליקובקטר (אם נמצא יכול בחלק מן המקרים להחזיר את החומציות לרמה תקינה).
מתי לפנות לבדיקה?
תסמינים כגון כאב בטן, בחילה או הקאה, צרבת מחייבים פניה לרופא/ה מומחה/ית לגסטרואנטרולוגיה לאבחון והתאמת טיפול. חומציות נמוכה שנמשכת שנים רבות מהווה, כאמור, גורם סיכון להתפתחות סרטן קיבה. לכן מטופלים עם חומציות נמוכה יעברו בדיקות גסטרוסקופיה תקופתיות.
שמרו על האיזון!
שמירה על איזון ברמת החומציות בקיבה היא חיונית לבריאות הכללית ולפעילות תקינה של מערכת העיכול. הרגלי תזונה נכונים, הימנעות ממצבי סטרס וטיפול מוקדם בחיידק הליקובקטר – כל אלו יכולים לעזור לשמור על איזון בריא בקיבה ולמנוע בעיות עתידיות.
הכותבת היא ד״ר אולגה ברקאי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה מתקדמת, ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי. בעלת מרפאה פרטית ברמת החייל בתל אביב.