למרות שהיה נראה כי היא לעולם לא תעזוב, הקורונה מתחילה אט אט להפסיק להשפיע באופן קריטי על חיי היום יום שלנו. כמעט כל מקומות הבילוי פתוחים, הארץ כבר מלאה שוב בפקקים וכל פארק כבר נהפך למקום התקהלות המוני. כולם רוצים לצאת מהבתים ולחזור לשגרה שהייתה בטרם הקורונה נכנסה לחיינו
איך חוזרים לחיים באופן בריא?
הקורונה הביאה עימה הרגלי בריאות שנויים במחלוקת. אכילה מרובה, ביצוע פעילות גופנית מעטה, ריבוי ג’אנק פוד, הרגלי שינה בעייתיים ועוד. אם את רוב הדברים שציינו כאן חזרה לשגרה סדורה וברורה יכולה לפתור, הפתרון למחסור בפעילות גופנית מסובך יותר.
מכוני הכושר הסגורים, הקושי לצאת מהבית במיוחד בשביל לעשות ספורט (ועוד לבד, בהתאם להנחיות משרד הבריאות) גרמו לחלק גדול מהאוכלוסייה להפסיק להתאמן. כעת, הכל פתוח, מזג האוויר מזמין ואין סיבה לדחות את החזרה לפעילות גופנית.
עם זאת, אחרי כמעט שנה של הפסקה בפעילות הגופנית עד למצבים של חוסר תזוזה בכלל כמעט, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים, חשוב לשים לב למספר דגשים חשובים.
כיצד חוזרים לבצע פעילות גופנית?
קודם כל, חשוב מאוד לזכור שלא ניתן להגיע אל התוצאות אליהן התרגלנו לפני הקורונה כבר בהתחלה, במיוחד אשר ישנם קילוגרמים עודפים שהצטרפו למשקל. אם חוזרים לעשות ספורט במטרה להגיע לאותם הישגים במהירות, עלולים להכביד על מערכת השלד והשרירים ולגרום לפציעות רציניות. לכן, כדאי לחזור לאימונים בהדרגה, לא להיבהל מהגוף החלוד ולשמור על רציפות.
בנוסף, אחת הדרכים להסיר חלודה מהגוף היא להתחיל להפעיל אותו יותר במשימות היומיום הפשוטות. יותר הליכה ברגל, עלייה במדרגות ולא במעלית, ביצוע מתיחות במהלך יום עבודה שכולו בישיבה ועוד – כל אלו משפיעים באופן ישיר על הכושר הגופני.
כאשר מדובר על אנשים מבוגרים, מומלץ מאוד להתחיל את החזרה לכושר גופני באופן איטי ומדוד. כך למשל, להתחיל בהליכות קצרות מחוץ לבית ולהאריך אותן בהתאם ליכולת. במקביל חשוב מאוד להקפיד על תזונה נכונה ושתייה מרובה של מים, כדי לעזור לגוף להתרגל במהירות לעשיית התעמלות.
מלבד הליכות, אשר משפרות את סיבולת לב הריאה (למתקדמים: אפשר להתקדם גם לריצות קצרות) חשוב לשלב עוד סוגי פעילות גופנית שונים, שיחזקו את השרירים שהחלו להתנוון מרוב ישיבה בבית וכן תרגילי גמישות. מכיוון שביצוע תרגילים אלו נחשב כ”עול” אפשר להירשם לחוג המיועד לקבוצת הגיל המתאימה במתנ”ס הקרוב כדי להקל על הביצוע שלהם.
מומלץ מאוד לבנות תכנית אימונים מסודרת, בכל גיל בו נמצאים, וכך לקבוע יעדי אימונים לכל שבוע. בדרך זו קל יותר לבצע את האימון כשהוא מגיע ולא לדחות למחר.
אם יש נטייה לסוג אימונים מסויים והוא מהנה יותר מאחר – אין סיבה להתעקש דווקא על השני, גם אם הוא יותר אפקטיבי. הכי טוב לבצע פעילות גופנית שנהנים ממנה, ורק כאשר נהנים אפשר להתמיד בעשיית הפעילות לאורך זמן.
חשוב לזכור, שכושר גופני אינו מגיע מאליו, ואין סיבה להתייאש גם אם גרף ההתקדמות לא מהיר כמו שמצפים. בסוף – לכל תנועה, לכל אימון של שריר, יש השפעה חיובית על הגוף.
המאמר נכתב בשיתוף GRC מרכז שיקום גליל