רבים לא מודעים לכך שיש קשר בין חסך שינה לבין התפתחות סוכרת מסוג 2. מה הקשר בין השניים? ובכן, מסתבר שיש בין השניים קשר דרך מספר מנגנונים.
ד”ר עומרי בן עזרא, רופא משפחה, ממפתחי שיטת “פשוט לישון”, השיטה הטבעית לטיפול בהפרעות שינה המועברת במסגרת סדנאות ברשת “אלן קאר” מסביר:
באופן טבעי, כשרמת הסוכר בדם נמוכה, הכבד שלנו מייצר סוכר בעצמו. כשרמת הסוכר בדם עולה (למשל אחרי ארוחה), הכבד מפסיק את ייצור הסוכר ושאר תאי הגוף “שותים” את הסוכר שמסתובב בדם ומשתמשים בו. במצב סכרת (מבלי להיכנס לפירוט על סכרת נעורים), הגוף מתרגל לרמות סוכר גבוהות וגם כשהסוכר גבוה, ממשיך לייצר סוכר בכבד ושאר התאים לא מתחילים “לשתות” מספיק סוכר, מה שגורם באופן בלתי נמנע לעליית רמות הסוכר בדם. תסמונת זאת נקראת תנגודת לאינסולין, כיוון שאינסולין הוא ההורמון שהגוף משחרר בהתאם לרמות הסוכר והוא ההורמון שאמור לנהל את משק הסוכר. במצב רגיל, (למשל בין הארוחות) הגוף מייצר סוכר בכבד והתאים אוספים לתוכם סוכר מזרם הדם בקצב מתון. לאחר ארוחה, כשרמת הסוכר בדם עולה, הגוף משחרר אינסולין שמאותת לכבד להפסיק לייצר סוכר ולתאים להגביר את קצב איסוף הסוכר מהדם. אחד מנזקי חוסר השינה הוא סבילות לאינסולין, זאת אומרת, הגוף מגיב פחות לאינסולין (תופעת תנגודת לאינסולין). התוצאה הבלתי נמנעת היא המשך ייצור סוכר בכבד גם לאחר ארוחות, והמשך איסוף איטי של סוכר מזרם הדם (במקום הפסקת ייצור בכבד והגברת האיסוף מהדם). כך רמת הסוכר בדם עולה, מה שתורם להתפתחותה של סכרת.
הורמונים נוספים שמושפעים עקב חסך בשינה הם הורמוני לחץ כמו קורטיזול, אותם הגוף מפריש יותר וזאת על מנת לסייע לגוף להתמודד עם העייפות ולהישאר ער, מה שעוד מחמיר את התנגודת לאינסולין ומעלה עוד יותר את רמות הסוכר בדם.
כמו כן, מיעוט שינה עלול להגביר את התיאבון, עם דגש על צריכת פחמימות וסוכרים ולהפחית את רמת השובע. העייפות שמגיעה עם חוסר שינה, מייצרת מצב של רעב ל”דלק” זמין, של פחמימות וסוכרים. תפריט לא מאוזן שכזה יגרום לעלייה במשקל, עלייה ברמות הסוכר בדם ויגביר את הסיכון שלנו לסוכרת. ההשלכה השלישית של חוסר בשינה והקשר להתפתחות מחלת הסוכרת היא חוסר בפעילות גופנית. כאשר אנו עייפים וסובלים מחוסר בשעות שינה, סיכוי גבוה שהאדם יוותר על הפעילות הגופנית, ופעילות גופנית קבועה עוזרת לניהול משקל ובקרת סוכר בדם.
על מנת ליהנות משינה איכותית שתשמור על בריאותינו, יש להקפיד על לפחות 7 שעות שינה ללא הפרעה מידי לילה. כאשר מקפידים לישון את סך השעות הללו רצוף, במהלך הלילה, מגיעים לשלב השינה ה-“עמוקה”, הנחשב לשלב המשקם ביותר בשינה.