למרות שחרדת הנטישה היא תופעה עמה מתמודדים ילדים רבים ואף מהווה שלב משמעותי בהתפתחותו הרגשית של הילד, התמודדות לא נכונה או פתרון לא נכון עשויים להשאיר את האדם הבוגר עם החרדה הקשה שעשויה להשפיע באופן משמעותי על כל תחומי החיים. תחושת חוסר האונים והאימה היא משתקת ולמרבה הצער, פעמים רבות היא עשויה גם לעורר אנטגוניזם רב מהסובבים, מה שרק מעצים את תחושת החרדה.
כיצד באה לידי ביטוי חרדת הנטישה?
בעת אירועי פרידה משמעותיים, כמו יציאה מהבית ללימודים ולצבא או פרידה מבני זוג, עשויה להתעורר בקרב הסובלים מחרדת נטישה טווח רחב של תגובות. החל מדאגה, מתח ואי שקט ועד לתחושת פחד מצמיתה המלווה בבכי היסטרי, בהלה, זעם ותוקפנות, התנהלות דיכאונית כמו אפתיה, התבודדות ובהתקפי פאניקה. במקרים קיצוניים, הדבר יכול לבוא לידי ביטוי גם כאשר אדם מאחר למפגש או לא ענה לטלפון כל היום ומיד האדם החרד משוכנע כי נעזב לתמיד.
ממה נובעת חרדת נטישה?
להתפתחות חרדת נטישה עשויים להיות גורמים רבים ומורכבים ביותר.
- הורים רבים עשויים, שלא במתכוון, להעביר דפוסי חשיבה חרדתיים שונים לילדיהם. הורים הסובלים מחרדת נטישה ייצרו בילדיהם את התחושה כי קשרים עם האחרים המשמעותיים בחייהם הם שבריריים ויפתחו חרדה דומה.
- טיפול לא מוצלח של חרדת נטישה בתקופת הילדות שיוצרת מצב קבוע של חוסר התמודדות מול העולם והאיומים שהוא מציב מולנו ותלות יתר.
- חוויות שונות כמו טראומות בתקופת הילדות או הורים המגוננים יתר על המידה, עשויים ליצור אמונת יסוד כי העולם הוא מקום מאיים ולא בטוח וחוסר מסוגלות להתמודד עמו לבד. כמו כן, מודל הורי כזה עשוי להבנות דימוי עצמי וערך עצמי נמוך אשר עשוי גם הוא לעורר חרשת נטישה מתוך אמונה כי איש לא ירצה להיות בחברתנו.
כיצד ניתן לדעת אם אנו סובלים מחרדת נטישה הדורשת טיפול?
חשוב לזכור כי בסופו של יום, כולנו מתמודדים עם חרדת נטישה ברמה כזו או אחרת. כולנו רוצים לחוש נאהבים ולהימנע מדחייה. כמעט כל אחת ואחד מאיתנו תהינו מדי פעם, האם חברינו אכן נהנים מחברתנו, האם אנו בטוחים בזוגיות שלנו או נתקפנו קנאה ותסכול מנוכחות של אנשים אחרים בחייהם של האנשים החשובים לנו. הדבר אינו מהווה בהכרח חרדת נטישה אקוטית הדורשת טיפול. עם זאת, ישנם מקרים בהם חרדת הנטישה שולטת בכל התנהגויותינו באופן הפוגע משמעותית בתפקוד החיים השוטף.
במידה והינך מתקשה ליצור קשרים משמעותיים בחייך, תוך תחושות קנאה קשות והתפרצויות זעם מתוך תחושה כי אנשים מתרחקים מחברתך, עשוי הדבר להיות סימן לחרדת נטישה המצריכה טיפול. חשוב מאוד במקרה כזה להתגבר על הבושה ולקבל עזרה העשויה לשפר באופן משמעותי את איכות חייך ואת קשריך עם אחרים משמעותיים בחייך.