אם אתם סובלים מקשיי בליעה ומהקאות חוזרות או אם אתם סובלים מתחושות בעירה וצריבה באזור החזה, יתכן מאוד שאתם סובלים מדלקת בוושט או בשמה המקצועי: אזופגיטיס. מדובר במחלה דלקתית נפוצה באופן יחסי שפוגעת ברקמות של הוושט. המחלה עלולה להוביל גם לתשישות פיזית או נפשית, ירידה במשקל ועוד. חשוב מאוד לאבחן את הדלקת המדוברת כמה שיותר מהר על מנת לקבל מענה מתאים.
מהי בעצם דלקת בוושט?
דלקת בוושט היא מחלה אקוטית או כרונית אשר תוקפת את הוושט וגורמת לבעיות תפקודיות שונות. הדלקת הנפוצה ביותר מהסוג היא דלקת על רקע חומצי והחזר תוכן הקיבה אולם קיימים גם גורמים אחרים למחלה. מדובר על מחלה שיכולה לפגוע גם בילדים וגם במבוגרים. טווח התסמינים שלה הוא רחב והיא נפוצה בעיקר בקרב אנשים שיש להם היסטוריה משפחתית של מחלות אוטואימוניות או אלרגיות. בשנים האחרונות המודעות למחלה הולכת וגוברת וההערכה היא שמדובר על מחלה לא פחות שכיחה ממחלות דלקתיות אחרות של מערכת העיכול.
מהם הגורמים לדלקת בוושט?
לפי בדיקה של אתר חדשות בריאות, הגורם השכיח ביותר כאמור להתפתחות המחלה הוא חומציות יתר בוושט או בשם אחר: ריפלוקס. ריפלוקס נגרם בדרך כלל כתוצאה של בעיות תפקודיות בסוגר העליון של הקיבה אשר מובילות לחזרה חומצית של המזון מהקיבה אל לוושט. החומציות המדוברת עלולה ליצור בעיות רבות לרבות התפתחות דלקת כרונית בוושט. יחד עם זאת, תופעות חומציות יתר בוושט עלולה להיגרם גם כתוצאה מגירוי חזק של רירית הוושט, הקאות כרוניות מסיבות שונות, הפרעות אכילה ועוד.
גורם נוסף הוא על רקע אלרגי כגון: אקזמה, אסטמה וזיהומים פטרייתיים או ויראליים. מדובר על גורמים שעשויים לגרות את המערכת החיסונית ולגרום לרגישות יתר. במצבים הללו המערכת תוקפת את עצמה והנוכחות של אאוזינופילים בוושט גוברת. מדובר בעצם על סוג של תאי דם לבנים שהמטרה שלהם היא להגן על הגוף מפני זיהומים. ריבוי תאי הדם הללו יהווה סימן היכר ברוב המקרים לדלקת המדוברת.
כמו כן, האלרגיה יכולה להתפתח גם כתוצאה מרגישות למזון, חשיפה לגורם סביבתי אחר או בשל רגישות כללית של מערכת החיסון.
תסמינים לדלקת בוושט
אם אתם תוהים כיצד תדעו שאתם סובלים מדלקת בוושט הרי שהתסמינים הנפוצים ביותר הם: תחושות צריבה, חומציות או טעם מר בפה, בעירה באזור של הוושט והחזה, קשיי בליעה וכאבים חוזרים ונשנים באזור. מלבד זאת יתכן מאוד שתסבלו גם מהקאות וירידה במשקל.
אבחנת הדלקת תתבצע בהתבסס על הסימפטומים המדוברים ועל ידי בדיקת גסטרוסקופיה לבחינת הדלקתיות וההימצאות של אאוזינופילים בוושט.
חשוב מאוד לאבחן את המחלה ולטפל בה בזמן שכן אבחון מאוחר של המחלה עלול להוביל לדלקת ריאות, בעיות בקנה הנשימה ובמקרים נדירים גם למחלות ממאירות.
כיצד מטפלים בדלקת בוושט?
הטיפול הקונבנציונלי לדלקת בוושט יהיה תרופות שיכולים להקטין את ממדי הצרבת ולעיתים גם טיפול חזק יותר במידה וקיים גם זיהום. יחד עם זאת, הטיפול העיקרי הוא שינוי באורח חיים, ירידה במשקל, הפסקת עישון במידה והאדם מעשן, שמירה על תזונה בריאה והקפדה על פעילות גופנית. במצב חריף של דלקת יש להימנע ממאכלים חומציים, שומניים או חריפים.
ניתן למצוא טיפול לדלקת בוושט גם ברפואה הסימנית שכולל אבחנה מקיפה ויסודית של גוף ונפש בקרב המטופל וזאת בכדי לעקור את הבעיה מהשורש והתאמת טיפול בדיקור סיני ובצמחי מרפא בהתאם למצב של האדם.