אנשים רבים בארץ ובעולם נמצאים בתחושה מבולבלת למדי לגבי ההנחיות לטיפולי שיניים בתקופת הקורונה. כשהמגיפה הגיעה לארץ משרד הבריאות הנחה לבטל את כל טיפולי השיניים שאינם טיפולי-חירום. זה היה בחודש מרץ, לפני שלגופי הבריאות השונים היה די מידע אודות הנגיף. מאז ההנחיות השתנו באופן משמעותי, המרפאות נערכו בהתאם לתקופה ולסכנותיה, והמידע שמצוי בידינו אודות טבעו של הנגיף השתנה וגדל משמעותית. האם טיפולי שיניים בתקופת הקורונה הם מסוכנים, או חשובים? ומה הן הסכנות הספציפיות לרפואת שיניים בתקופה זו, בניגוד ליתר תחומי הרפואה?
חשיבות הסטריליות בטיפולי שיניים
הקורונה אמנם הביאה איתה כללים חדשים עליהם קשה להקפיד במרפאת שיניים – כמו שמירת שני מטרים ועטיית מסיכה (לא ריאלי בעליל כשהרופא נאלץ לרכון לתוך הפה הפתוח שלך) – אבל לא הביאה איתה אתגרים חדשים. במרפאת השיניים מתבצעות פעולות כירורגיות כמעט בכל טיפול דנטלי. אפילו ניקוי אבנית וסתימה נחשבות לפעולות כירורגיות, והן מערבות פעמים רבות דימום ופציעה של החניכיים. לכן, החובה לשמור על סטריליות ולמנוע העברת זיהומים בין מטופל למטופל איננה חדשה כלל במרפאות השיניים.
רופאי השיניים רגילים לנקוט זהירות יתרה, רבה הרבה יותר מאשר רופא המשפחה שלך לדוגמא, מאז ומעולם. מאחר ואין ביכולת הרופא לדעת האם מטופל מסוים חולה או בריא, גם ללא קשר לקורונה, ההתייחסות אל כל מטופל הייתה מאז ומעולם כאל חשוד במחלה. בימים אלה הקורונה היא אכן הנגיף המדובר והמוכר ביותר, אך היא רחוקה מלהיות הנגיף או החיידק היחיד. רופאי השיניים נזהרים כבר עשורים ממחלות כמו איידס, שחפת, צהבת וכו’, שחלקן מסוכנות אף יותר מנגיף הקורונה.
חשיבות טיפולי השיניים
לב ליבה של רפואת השיניים עוסק ברפואה מונעת. כמובן, קיימים טיפולי חירום רבים אותם לא ניתן לדחות כלל: כאבים עזים, שבירת שן חזיתית, זיהום חמור ועוד. ממקרים אלה, לעיתים לא ניתן לדחות אפילו אם הפציינט מאומת כחולה קורונה. במקרים כאלה, החולה יופנה לטיפול במרכז חירום ייעודי, ולא יגיע למרפאה רגילה בה ייתקל בפציינטים בריאים. עם זאת, מרבית הטיפולים הם טיפולים אלקטיביים, שגרתיים. עקרונית, ניתן לדחות אותם. בפציינטים המאומתים כחולים או חייבים בבידוד, ההנחיה היא בהחלט לדחות את הטיפול.
אבל במקרים בהם הפציינט בריא לחלוטין, אין כל מניעה להגיע לטיפול שיניים. להיפך, דחיית טיפול השיניים אף עלולה לגרום לבעיות חמורות יותר בחניכיים ובשיניים, אשר יכולות לגרום לנזק חמור ביותר. חשוב לזכור כי הקורונה עלולה לפגוע גם בבריאותם של הבריאים, אשר נמנעים מטיפולים רפואיים חשובים לאורך זמן וגורמים לעצמם לנזקים משמעותיים. גם בתקופת הקורונה, חשוב להקפיד להגיע לרופא השיניים לפחות אחת לחצי שנה, ולשמור על בריאות הפה.
הנחיות הקורונה במרפאות השיניים
משרד הבריאות פרסם הנחיות ספציפיות לטיפולי שיניים בתקופת הקורונה. לאחר שבדקת כי המרפאה נשמעת להנחיות, אין כל חשש להגיע למרפאה לטיפול. בתקופת הקורונה, על המרפאות להקטין ולווסת את כמות הממתינים בחדר ההמתנה, ולשמור כי מרחק של שני מטרים בין הממתינים. יש למנוע מפציינטים המחויבים בבידוד או מחולים מאומתים להגיע למרפאה, ולהפנותם למרכזים ייעודיים במקרה הצורך. בעת הטיפול, על הרופא להעדיף טיפול תרופתי על פני טיפול דנטלי, כדי לצמצם את המגע הכירורגי עם המטופלים. בנוסף עליו להתמגן על ידי שימוש בכפפות, מסיכה ומשקפי מגן, להשתמש ככל האפשר בציוד חד פעמי, ולהקפיד על חיטוי ועיקור המכשירים וסביבתו.
ההקפדה על בריאות הפה חשובה ומשמעותית לאורך זמן. היא מסייעת לכולנו להישמר מפני בעיות חמורות ונזקים ארוכי טווח. בשל הזהירות הננקטת במרפאות השיניים והשמירה על הנחיות משרד הבריאות, אין כל חשש להגיע לרופאך לטיפול שגרתי ולשמור על בריאותך.