בשנים האחרונות מתגברת ההבנה כי מצבי לחץ עלולים להשפיע לא רק על המצב הנפשי שלנו, אלא גם על התגובה החיסונית שלנו נגד מחוללי מחלות. מיינדפולנס טכניקה פשוטה לתרגול נוכחות וקשיבות להווה, נמצאה כמסייעת במצבי לחץ וחרדה.
תחושת מחנק מאיימת מציפה את הראש והגוף ועמה מגיעים התופעות המוכרות, דפיקות לב מואצות, קשיי נשימה, זיעה קרה, רעד בלתי נשלט בידיים וברגליים, בחילות, כאבים בחזה ורצון עז לברוח הרחק מכאן מהר ככל האפשר. זה יכול להופיע בכל מקום ובכל זמן באמצע שיעור באוניברסיטה, בזמן משמרת בעבודה, בטיול בפארק, ואפילו ברגעי השקט, לבד, מתחת לשמיכה. התקף חרדה. אנשים שסובלים מחרדה, אכן סובלים, הסימפטומים מגבילים את מהלך חייהם התקין ופוגעים בו, ואיכות חייהם נפגעת מאד. אנשים הסובלים מחרדה מופתעים לשמוע כי קיימים כלים לשליטה בחרדה. בין האופציות האפשריות קיימת מדיטציית המיינדפולנס עליה נרחיב במאמר זה.
מהי חרדה?
פחד הוא טבעי ו”נורמלי” מתריע בפנינו מפני איום ממקור ידוע. הוא חד וחולף במהירות, מוביל להתמודדות עם אותו איום. עם היעלמותו, יחלוף גם הפחד.
החרדה לעומת זאת, היא תחושת איום שאינה מבוססת או קונקרטית, כלומר, חרדה מקיימת תחושת פחד גם ללא איום ממשי. כלומר, תחושת פחד מאירוע המתרחש רק בראש ובמחשבות. החרדה יוצרת מצב של חוסר אונים מהסיבה שאין לגוף כיצד להגיב לאיום שאינו אמיתי והוא נאלץ להיאבק בתחושותיו בעצמו. קונפליקט זה מעצים את תחושת החרדה וגורם לתחושת אי נוחות ומצוקה.
ההשלכות של הימצאות במצב חרדתי מתמשך הן קשות. ניכרת פגיעה באיכות החשיבה, בריכוז, וביכולת הלמידה. רמות העוררות הגבוהות גורמות לעייפות ולירידה בתחושת החיוניות. ההתנהגות מאופיינת באי שקט, סף תסכול נמוך ותגובתיות מוגזמת, לעיתים בתוקפנות ולרוב בתגובות אדישות וחוסר יחס. קיימת פגיעה ניכרת באיכות החיים.
מיינדופלנס כטיפול בחרדה:
אחת הבעיות שיוצרות מתח וחרדה היא אמונה למחשבה שעולה אצלנו, אנו מגיבים אליה באופן אוטומטי מבלי לחשוב. היא מייצרת עוד ועוד מחשבות ונוצר ממש סיפור, סרט אימה אמיתי המאיים על קיומנו. מיינדפולנס (מודעות קשובה) היא תהליך המיועד להפנות את תשומת הלב לחוויות ההווה, ללא שיפוטיות. את היכולת הזו לומדים לשפר באמצעות טכניקות שונות. שיטת המיינדפולנס מציעה מגוון כלים כדי להתאמן בנוכחות קשובה. במיוחד משפחה של מדיטציות הנקראות מדיטציות מיינדפולנס. במדיטציית מיינדפולנס אנו מאמנים את המוח לראות, לזהות ולהבדיל בין החשיבה והמציאות עצמה. מדיטציית מיינדפולנס היא דרך טובה מאד להגברת השליטה בחרדה והשגת רגיעה.
האם הטיפול בעזרת מיינדפולנס יעיל?
מדענים מאוניברסיטת ג’ונס הופקינס (בולטימור), ערכו סקירת ספרות נרחבת ב- 18,753 מחקרים העוסקים במדיטציה. נמצאו 47 ניסויים, עם 3,515 משתתפים, הממצאים הראו כי שימוש בטכניקת מיינדפולנס יכולה להקל על לחץ נפשי פסיכולוגי כמו חרדה, דיכאון וכאב. כמו כן כיום יש יותר מ־3,000 מחקרים מדעיים על איך תרגול מיינדפולנס משנה את החשיבה במוח. יותר ויותר מטופלים במחלקות אונקולוגיות טוענים כי השיטה יעילה יותר ממורפיום ומקנאביס רפואי.