להבדיל מתחושת ביישנות או מבוכה, חרדה חברתית היא הפרעה נפשית. בחרדה חברתית האדם מרגיש פחד לחוות השפלה, כישלון או ביקורת מול אחרים. כתוצאה, החוויה של נוכחות בסיטואציות חברתיות היא חוויה של מצוקה. כתוצאה, האדם עלול לפתח התנהגות הימנעותית דרכה הוא ינסה להימנע מסיטואציות אלו. להבדיל מתחושת ביישנות רגילה, בחרדה רמת המצוקה היא גבוהה יותר והיא מלווה במגוון תסמינים גופניים, קוגניטיביים והתנהגותיים.
אבחון חרדה חברתית
התסמינים הנפוצים כוללים:
- תסמינים גופניים: דופק מהיר, הזעת יתר, רעד, קוצר נשימה, כאבי בטן, סחרחורת, והסמקה.
- תסמינים קוגניטיביים: מודעות עצמית גבוהה מאוד בסיטואציות חברתיות, חשיבה שלילית וביקורתית כלפי עצמי, תחושה שאחרים שופטים את ההתנהגות שלי.
- תסמינים רגשיים: פחד מביקורת, השפלה, כישלון או בושה בחברה. הפחד לא מתאים לרמת הסיכון שקיימת במציאות.
- תסמינים התנהגותיים: הימנעות מסיטואציות חברתיות, מאמץ רב להסתיר סימני חרדה.
בישראל רק פסיכיאטרים ופסיכולוגים מוסמכים לאבחן הפרעות נפשיות. האבחון מתבצע בשיחה נעימה בה אתם נשאלים על התסמינים עמם אתם מתמודדים. כדי שחרדה תאובחן היא צריכה להימשך למעלה משישה חודשים ולא ניתן למצוא הסברים חלופיים לקיומה.
מה הגורמים להתפתחות חרדה חברתית?
הגורמים להתפתחות חרדה חברתית אינם ידועים – המדע אינו יודע לנבא מי יפתח חרדה ומי לא. המחשבה היא שקיים תמהיל של גורמים שבסופו יבשילו התנאים להתפתחות חרדה חברתית. בין הגורמים מדברים על:
- גורמים פיזיים – קיים חשד לנטייה גנטית מוקדמת כיוון שאנשים עם חברי משפחה המתמודדים עם חרדה בעלי הסתברות גבוהה יותר לפתח חרדה, יתר פעילות באזורים במוח האחראיים על ויסות רגשי.
- גורמים נפשיים – לדוגמא, דפוסי חשיבה ביקורתיים, חשיבה השאוותית
- גורמים סביבתיים – כגון חברה תחרותית, ביקורתיות, חשיפה להתעללות חברתית.
טיפול בחרדה חברתית – טיפול פסיכולוגי או טיפול תרופתי?
לטיפול הפסיכולוגי יכולת טובה מאוד לריפוי חרדה או לפחות להפחתה משמעותית של התסמינים. טיפול מסוג CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), מיינדפולנס, ו- ACT הוכחו מחקרית יעילים לטיפול בהפרעות חרדה.
בטיפול הפסיכולוגי מתמקדים על:
שינוי דפוסי חשיבה שעלולים “להזין” את החרדה
שינוי דפוסי התנהגות שעלולים “להזין” את החרדה
פיתוח אסטרטגיות התמודדות
הגברת תחושת שליטה ומסוגלות
תרגול טכניקות של הרגעה והרפיה
האתגר העיקרי בטיפול נפשי הוא שהתהליך הוא יחסית איטי (מספר שבועות לפחות) והוא דורש מחויבות, התמדה והשקעה מצד המטופל.
כיוון שחרדה היא תחושה אינטנסיבית ומתישה, רבים מהאנשים שמתמודדים איתה רוצים לקבל הקלה מיידית באמצעות טיפול תרופתי. אכן לטיפול תרופתי יתרונות רבים – ההקלה בחוויית התסמינים מהירה יחסית והם עוזרים גם במקרים חמורים במיוחד. עם זאת, הבעיה העיקרית היא שהטיפול התרופתי אינו מטפל בשורש הבעיה. כתוצאה, כאשר הטיפול התרופתי מופסק, על פי רוב החרדה תשוב.
מחקרים מדעיים מלמדים שהשילוב בין שתי הגישות מניב את התוצאות הטובות ביותר. הטיפול התרופתי מקל על התסמינים בטווח הקצר והטיפול הפסיכולוגי מספק כלים להתמודדות ארוכת טווח. ההחלטה על סוג הטיפול צריכה להתקבל בהתייעצות עם אנשי מקצוע ובהתחשב במאפיינים האישיים של כל מטופל.
טיפול בחרדה חברתית – האם זה יעיל?
חרדה חברתית היא הפרעה שדורשת התייחסות וטיפול. חרדה חברתית שאינה מטופלת עלולה להחמיר עם השנים ולהוביל לצמצום החיים, חוסר מיצוי הפוטנציאל הקיים באדם ופגיעה באיכות החיים. בין עם בהיעזרות בטיפול תרופתי ובין אם לא, טיפול נפשי בחרדה חברתית עשוי להוביל להחלמה של ממש או לפחות לשיפור משמעותי בחומרת התסמינים. אחד המרכיבים החשובים ביותר שנמצאו מנבאים הצלחה בטיפול היא התמדה בטיפול. כאשר האדם מחויב לתהליך טיפול ועובד באופן עקבי ורציף, הסבירות שיצלח את הקושי גדול. התערבות מוקדמת וטיפול ממוקד חרדה הם תנאים חשובים שעשויים להפוך את הטיפול ליעיל ומוצלח יותר.
טיפול בחרדה חברתית – מתי כדאי לפנות לטיפול?
הסימן העיקרי שמאותת שכדאי לפנות לטיפול הוא תחושה שפעילויות חברתיות דורשות מאמץ רב מידי או התחלה של התנהגות הימנעותית (מעדיפים לותר על מפגשים חברתיים, לא יוצאים לדייטים, משתדלים להישאר יותר בבית, כשנמצאים בחברה לא לוקחים חלק פעיל). ככלל, הסימן הבסיסי לכך שכדאי לפנות לטיפול רגשי הוא תחושת מצוקה ופגיעה באיכות החיים. פעמים רבות, הצעד הקשה ביותר הוא הצעד הראשון – קביעת מפגש ראשון עם המטפל והיחשפות אישית. עדיין, כאשר מוכנים להתנסות, מגלים הרבה פעמים ש”השד לא נורא” כמו שדמיינו. על פי רוב המפגשים הטיפולים נעימים, מחזקים ומייצרים תחושה של קבלה, בטחון והעצמה.
על הכותבת: ד”ר ענבר כהן, ד”ר לעבודה סוציאלית. בעלת ניסיון רב בטיפול בהפרעות חרדה. בקליניקה של ד”ר ענבר כהן תמצאו מרחב מוגן המאפשר טיפול אישי, דיסקרטי, איכותי ואמין. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת. אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון מספר: 052-6909091, למידע נוסף בקרו באתר האינטרנט בכתובת: www.inbarcohen.com.