נשים רבות בארץ ובעולם סובלות מכאבי מחזור, זו תופעה שכיחה ומוכרת עוד משחר ההיסטוריה האנושית. יחד עם זאת, למרות שכיחות התופעה, כיום כבר ידוע שאין סיבה לסבול מכאבים חזקים מידי חודש מאחר ועולם הרפואה מציע פתרונות מתקדמים ויעילים.
למה יש כאבי מחזור?
כאבי מחזור המכונים גם כאבי ווסת נגרמים כתוצאה מהתכווצויות של הרחם כאשר צוואר הרחם סגור. ההתכווצויות של הרחם נגרמות עקב הפרשת חומרים מרירית הרחם המצפה את פנים הרחם, החומרים נקראים בעגה המקצועית פרוסטגלנדינים. במצבים שבהם רירית הרחם עבה יש הפרשה גדולה יותר של פרוסטגלנדינים לכן האישה צפויה לסבול מכאבים משמעותיים יותר.
ככל שצוואר הרחם סגור יותר האישה סובלת מהתכווצויות חזקות יותר, לכן היא סובלת מכאבים חזקים. כדאי לדעת כי כאבי מחזור בדרך כלל קשים יותר אצל נשים שטרם ילדו. במצבים מסוימים יש תופעות הנלוות לכאבי המחזור כגון: הקאות, סחרחורת, בחילה, כאבי ראש, התעלפויות, כאבי רגליים ועוד.
חשוב לציין כי כאבי מחזור מופיעים לפני ו/או במהלך הווסת, זו תופעה מוכרת ושכיחה בקרב נשים. כאבי מחזור גורמים לאי נוחות, לסבל ולפגיעה משמעותית באיכות החיים של נשים רבות באוכלוסייה. בקרב נשים המתלוננות על כאבי מחזור קשים וחזקים יש מטופלות הסובלות מאנדומטריוזיס לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי לבדוק מדוע האישה סובלת מכאבים חזקים במהלך הווסת וכדי להציע לה טיפול יעיל.
מהם התסמינים של כאבי מחזור?
כאבי מחזור עשויים להופיע בגילים שונים אצל נשים בגיל הפוריות ובקרב נערות מתבגרות. חומרת הכאב משתנה ויש נשים שכמעט ואינו חשות בכאב בזמן הווסת בעוד נשים אחרות מתמודדות עם כאבים עזים והן נאלצות “לחיות” על משככי כאבים. התסמינים העיקריים לכאבי מחזור משתנים מאישה אחת לאחרת, ובדרך כלל נשים הסובלות מהתופעה מתלוננות על תסמינים מוכרים כמו התכווצויות חזקות בבטן, כאבי גב, כאב המוקרן לאזור הרגליים, דימום מוגבר, בחילות קשות, הקאות וחוסר יכולת לתפקד כמו בימים רגילים.
בנוסף, יש נשים המתלוננות על תסמינים נוספים כמו שינוי ביציאות שלהן במהלך המחזור החודשי, שלשול, עצירות, כאבים באזור האגן, כאבים בעת קיום יחסי מין, בעיות מעיים שונות, כאבי ראש ועוד.
טיפול בכאבי מחזור קשים
טיפול בכאבי מחזור מתחיל באבחון מקצועי על ידי רופא מומחה. אם הרופא לא אבחן בעיה רפואית כמו אנדומטריוזיס או בעיה אחרת לרוב הוא ימליץ על מנוחה בבית ומשככי כאבים להפחתת הכאבים. הערכה מקצועית כדי להתאים את הטיפול הנכון והמתאים ביותר כוללת אולטרה-סאונד לאיתור נגעים ובדיקת MRI בהתאם לצורך.
איך אפשר להקל על כאבי מחזור?
ניתן להקל על כאבי מחזור באמצעות משככי כאבים, מנוחה והפחתת מטלות בזמן הווסת, טיפולים מתחום הרפואה המשלימה, מתן תרופות נוגדות דלקת, טיפול באמצעות גלולות למניעת הריון ולעיתים הרופא ימליץ להגביר את הפעילות הגופנית.
הכתבה באדיבות פרופ’ דוד סוריאנו – מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. פרופ’ סוריאנו הוא בוגר בית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן גוריון, רופא בכיר במחלקת רפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא (תל השומר), ובעבר שימש כסגן מנהל מחלקת נשים בתל השומר וכאחראי המרכז להכשרה באנדוסקופיה גינקולוגית ITEC ואחראי המרכז לטיפול בשרירנים באסותא.