אומרים שרק תינוקות מרטיבים במיטה, אך ממש מתחת לאפנו מתרחשת תופעה נרחבת יותר ממה שנדמה. ילדים רבים, גם לאחר שנגמלו מהטיטול, מוצאים עצמם מתעוררים כמעט בכל בוקר עם סדין רטוב והרבה רגשות אשם ובושה.
האם טיפול ומניעת הרטבת לילה אצל ילדים הם אפשריים? ממה נובע המצב שבו ילד מוצא עצמו מאבד שתן בניגוד לרצונו באמצע הלילה? על כל אלו ועוד, במאמר שלפניכם.
טיפול ומניעת הרטבת לילה אצל ילדים – זו לא בושה!
אנורזיס, שמה המקצועי של הרטבת לילה בקרב ילדים, נחשבת להפרעת שליטה בסוגרים המאפיינת ילדים בגיל הגמילה מהחיתולים ולאחר מכן. זו בעיה נפוצה יותר ממה שרבים חושבים, שכן כמעט ולא מדברים עליה בשל הבושה וסימני השאלה. למעשה, למעלה מ-10% מהילדים בגילאי בית ספר יסודי מרטיבים במיטה. למרבה המזל, טיפול ומניעת הרטבת לילה אצל ילדים הוא אפשרי וחשוב לעשות זאת בהקדם, ברגע שמבינים כי הילד אינו מסוגל להיגמל לחלוטין. כיום, ישנן 3 גישות לטיפול:
- טיפול התנהגותי – בגישה זו, המטרה היא ללמד את הילד לזהות צורך שחסר לו ולהגיב אליו באופן בריא יותר. ישנן שיטות שונות הנשענות על גישת התניית התנהגות, כדוגמת זמזם או פעמונית לילה המחוברים לסדין המיטה או לתחתונים, ופועלים כדי להתריע שהגיע הזמן ללכת לשירותים. הטיפול נחשב לפרקטי ויעיל ואמנם לא תמיד פותר את הבעיה מבחינה רגשית, אך שומר על הסדין יבש לאורך זמן ומאמן את המוח והגוף להרגלים נכונים.
- טיפול רגשי – במידה וידוע כי קיימות חרדות אצל ילדים או קושי רגשי אחר, הטיפול יתמקד בזיהוי הצרכים הלא מסופקים והדרך לספק אותם לילד. זו יכולה להיות חוויה טראומטית, רגשות שליליים, צורך בתשומת לב, אי רצון ללכת לשירותים וחוסר יכולת להתאפק, ועוד.
- טיפול תרופתי – כל עוד הילד נוטל את התרופה, ההרטבה תיפסק. ברגע שנעצרת נטילת התרופה, אזי שההרטבה עלולה לחזור. כלומר, התרופה אינה מעלימה לחלוטין את הבעיה אלא רק עוצרת אותה לזמן מוגבל. בנוסף, לתרופות השונות יש תופעות לוואי כך שמומלץ להיוועץ ברופא טרם השימוש.
החדשות הטובות הן שבקרב אחוז גבוה מהילדים הסובלים מהרטבת לילה, זו נעלמת מעצמה ללא כל התערבות רפואית, לקראת שנות העשרה. עם זאת, כדי לאפשר לילד ליהנות משנות הילדות המוקדמות; לישון אצל חברים, לישון טוב בלילה, לצאת לטיולים ועוד, כדאי לשקול טיפול ומניעת הרטבת לילה אצל ילדים כאשר מבינים שקיימת בעיה ממשית.
מעל לכל, זיכרו שזו לא בושה!
אין ספק שמדובר בסיטואציה מביכה במחשבה ראשונה, אך היא ממש לא צריכה להיות כזו. ילדים וילדות רבים סובלים מהרטבת לילה, וככל שעובר הזמן התופעה הופכת מדוברת יותר. בהתאם לכך, טיפול ומניעת הרטבת לילה אצל ילדים בין אם מקורה גנטי או בשל חרדות אצל ילדים משתפר ומשתכלל גם הוא, כך שניתן למצוא פתרונות נפלאים ובטוחים.