בשונה מהביטוי ״טיפול פסיכולוגי״, שהפך נפוץ בשנים האחרונות, הביטוי “טיפול פסיכודינמי” הוא מעט פחות מוכר. אז מהו בדיוק הטיפול הזה, מהן המטרות שלו ולמי הוא מתאים?
הטיפול הפסיכודינמי מתבסס על תורתו של פרויד אשר רואה באספקטים מוקדמים בחייו של האדם כגון יחסים בילדות, חוויות וזיכרונות ככאלו בעל השפעה מכרעת על עיצוב אופיו ואישיותו בפן המודע והלא מודע.
מטרת הטיפול היא לאפשר לאדם להתמודד טוב יותר עם קשיים רגשיים שונים ועל ידי כך להביא להתפתחות אישית בכל תחומי החיים באופן רוחבי: החל מביטחון עצמי, דרך יחסים בין אישיים וזוגיות בפרט, ועד לפרנסה.
כיצד מתבצע הטיפול הפסיכודינמי?
הטיפול הפסיכודינמי מתבצע בקליניקה וכולל בדרך כלל פגישה אחת או שתיים בשבוע בו המטפל והמטופל יושבים זה מול זה ומשוחחים ללא מגע גופני. טיפול זה שונה מאוד מהסטיגמה של מטופל אשר שוכב על מיטה עם מבט נעוץ בקיר ומעלה אסוציאציות שונות מבלי ליצור קשר עין עם המטפל (למרות שכך אכן התנהלו הפגישות המקוריות של פרויד).
המטפל בדרך כלל עושה שימוש בטכניקות שונות על מנת לעזור למטופל להבין יותר טוב את עצמו באמצעות שיקוף והעלאה של קונפליקטים אל פני השטח. המטפל חייב להיות אמפטי ולדעת כיצד להקשיב למטופל מבלי להיות שיפוטי, ולכן הצלחת הטיפול תלויה לא מעט ביצירת קשר בריא ואמון בינו לבין המטופל (במסגרת גבולות האתיקה של הטיפול כמובן).
מכיוון שהטיפול הפסיכודינמי מקיף את כל תחומי החיים, הרי שמדובר בטיפול ממושך: ישנם אנשים אשר הולכים לטיפול שכזה במשך מספר על בסיס קבוע.
מה ההבדל בין טיפול פסיכודינמי לבין טיפולים אחרים?
אם קראתם עד כאן, סביר להניח שאתם כבר יכולים לנחש כי הטיפול הפסיכודינמי הוא למעשה אותו טיפול קלאסי אותו הזכרנו בפתיחה, ולכן לא פחות חשוב להבין מהו ההבדל בינו לבין טיפולים אחרים שאולי שמעתם עליהם:
במרוצת השנים פותחו גם טיפולים קצרי מועד, כאשר אחד המפורסמים שבהם הוא הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי (או CBT). טיפול זו בדרך כלל כולל מספר פגישות מועט והוא מתמקד בקונפליקט או קושי רגשי ספציפי כגון חרדות, פוביות, דיכאונות קלים וטראומות. לפיכך, הוא הרבה יותר ממוקד והמטרה בו היא לקשר באופן ישיר בין רגשות או המחשבות שלנו לבין האופן בו אנחנו פועלים במטרה לתקן עיוותי חשיבה שונים.
טיפול CBT וטיפולים אחרים כגון DBT (טיפול דיאלקטי-התנהגותי) הם מטבעם טיפולים אקטיביים יותר בהם ניתנים לעיתים גם משימות ו”שיעורי בית”, ועל כן הם לא בהכרח מתאימים לכל אחד.
אז למי מתאים טיפול פסיכודינמי?
טיפול פסיכודינמי מתאים כמעט לכל אחד אשר מסוגל להכיל אותו ולהתמיד בו, ולא רק למי שסובל מקושי נפשי מוגדר או “מחלת נפש”. עם זאת, יש להיות מוכנים לכך שבטיפול עשויים לחוות מדי פעם גם רגשות לא נעימים והאמון בין המטפל והמטופל נבנה לאט לאט ולא בבת אחת.
בכל אופן, גם אם בעבר הלכתם לטיפול והרגשתם שהוא לא עוזר או שאין כימיה מספיק טובה, ייתכן מאוד שפשוט לא מצאתם עדיין את המטפל הנכון.