הידעתם??? מחלות החניכיים הן מהמחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בעולם כולו! לא רק השיניים זקוקות לטיפול ותחזוקה שוטפת – גם על החניכיים יש לשמור בכדי שתמנענה מחלות, שעלולות לגרום לאובדן שיניים ואף לפגיעה כלל מערכתית בגוף. החניכיים מגוננים על הרקמות המעגנות את השיניים אל עצם הלסת, ומהוות “שומר הסף” מפני חדירת חיידקים וזיהומים לתוך מחזור הדם והגוף. אז כיצד נגן על החניכיים מפני מחלות? ד”ר חגי סלוצקי, מומחה לרפואת שיניים ציבורית, רופא שיניים ראשי רשת מרפאות השיניים כללית סמייל, מפרט על כך.
על פי מחקרים שהתפרסמו על ידי ארגון הבריאות העולמי WHO כ- 80% מהאוכלוסייה סובלים ממחלת חניכיים (ברמות שונות), אבחנה מקדימה וטיפול מניעתי יכולים בהחלט לשנות את רוע הגזרה.
חניכיים הם שם כולל למנגנון האחיזה של השיניים בעצם הלסת, ומכאן תפקידם – להגן ולשמור על מקומן של השיניים בתוך הפה. אי שמירה על היגיינה (גהות הפה) גוררת עששת בשיניים ודלקות בחניכיים שעלולות לגרום לנסיגת חניכיים, לכאבים ורגישות לקור בעיקר אך גם למתוק, לנפיחות ומוקדי זיהום ולבסוף לפגיעה כזו באחיזת השיניים בפה שתביא לאובדן אחיזה בעצם הלסת ולצורך בעקירתן.
הקשר בין מחלת חניכיים למחלות אחרות
מחקרים הוכיחו כי דלקת חניכיים לא רק גורמת נזק למשנן אלא בנוסף עלולה לגרום לכניסת חיידקים לגוף, לפגוע בחולים במחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלת כליות וכדומה, להביא ללידה מוקדמת ולמשקל ולד נמוך, לגרום נזקים ללב ולפגוע במערכת החיסון של הגוף. חניכיים בריאים משמשים “שומר הסף” ואינם מאפשרים לחיידקים או לתוצריהם להיכנס לגוף.
אז כיצד נפחית הסיכוי למחלות חניכיים?
- תשומת לב להופעת סימני המחלה ביניהם: דימום מהפה ומהחניכיים, ריח רע מהפה, חניכיים נפוחים ואדומים, רגישות שיניים לשינויי טמפרטורה ובעיקר קור, נסיגת חניכיים, פתיחת מרווחים בין השיניים, ניידות שיניים, זה הזמן לגשת לרופא השיניים ולא להתעלם מהעניין, כדי לא להחמיר את המצב שכן, השיניים אף יכולות לנשור. כמו כן, נסיגה של החניכיים וחשיפת צוואר השן לחלל הפה גם אם היא מקומית בשיניים מסוימות וגם אם היא מפושטת מחייבת הגעה מהירה לרופא השיניים לצורך אבחנה והמלצות לטיפול.
- ביקור תדיר אצל רופא השיניים / שיננית- יש מי שהרופא ימליץ להם להגיע לניקוי שיניים ולביקורת מדי שלושה חודשים ויש מי שמתבקשים להגיע מדי חצי שנה. הקפידו על ביקורים אלה, ותוכלו לעזור במקרה של דלקת ראשונית ועוד טרם התקבע נזק ארוך טווח. אגב, אם הדלקת ממש בתחילת דרכה, הבשורה הטובה היא שאפשר להחזיר את המצב לקדמותו ולהבריא את החניכיים ולשמור על תאחיזת השיניים.
- שמירה על היגיינה יום יומית – לנסות לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה, ואם זה בלתי אפשרי – הקפידו על שימוש באביזרים וצחצוח פעמיים ביום, בוקר וערב, כדי להסיר את רובד החיידקים ולסלק את האבנית. בבוקר לאחר ארוחת הבוקר ובערב בתום כל הארוחות “והנשנושים” ולפני השינה.
- טכניקת הצחצוח – אל תפעילו כוח בצחצוח, אלא תשקיעו בטכניקת הצחצוח. הפעלת כוח רב תפצע את החניכיים ותגרור שחיקה ונסיגה שלהם. צחצחו את “קו התפר” בין השיניים והחניכיים, הן מהצד החיצוני והן מהצד הפנימי של השיניים, סמוך ללשון, לא לשכוח גם את משטחי הלעיסה כדי למנוע עששת. עברו בעדינות עם המברשת גם על החניכיים ונקו אותם. חשוב להימנע מצחצוח לינארי שיפגע במתאר החניכיים : יש לצחצח במעגלים או בתנועות קטנות בזווית של 45° לציר השן ולמתאר השיניים ולסיים במשיכה אנכית מצוואר השן ללהב או לשטח הלעיסה.
- מברשת השיניים – יש להשתמש במברשת רכה, עם ראש לא גדול מדי – כזה שיגיע לכל פינה, בעיקר לאזור הטוחנות, מאחור. בהחלט מומלצות המברשות החשמליות המשוכללות שמגיעות טוב ויסודי יותר לאזורים פנימיים בשן ודורשות פחות מיומנות מצד המצחצח. יש מקום להדגיש כי מברשת השיניים אינה לעולם ועד וברגע שסיבי המברשת מתבדרים, בדרך כלל לאחר כחודשיים שלושה, יש מקום להחלפת המברשת.
- משך זמן הצחצוח – יש לצחצח את השיניים במשך 2 דקות לפחות פעמיים ביום, חצי דקה בכל רבע פה. צחצוח בזמן קצר מזה לא יספיק כדי לנקות את כל השיניים כהלכה.
- חוט דנטאלי – החוט הדנטאלי נועד להסיר שיירי מזון שנתקעו בין השיניים. אל תוותרו על שימוש בחוט לפחות פעם ביום, אחרת האפקטיביות של הצחצוח תרד. אגב, אם נוח לכם יותר להשתמש בקיסמים או בעזרים אחרים – לכו על זה, אך היעזרו בעצה והדרכה של השיננית או הרופא.
- טיפול בדלקת חניכיים – רופא השיניים יסלק את האבנית או יפנה לטיפול שיננות והדרכה ספציפית, ימליץ על טיפול בשטיפות פה או בעת הצורך באנטיביוטיקה ייחודית לחניכיים. במקרים חמורים יותר תיזקקו לניתוחי חניכיים כדי לנסות ולשמר את המצב. אנא עשו את מירב המאמצים לשמור על גהות הפה, להגיע לבדיקה ואבחנה מקדימה, ובקר את הרופא והשיננית באופן קבוע ולהימנע מצורך מטיפולי חניכיים מורכבים מעקירת שיניים והשלמתן על ידי שתלים.