חברת CuartioDL מהרצליה מפתחת טכנולוגיה שמאבחנת במהירות גידולים סרטניים בעזרת בינה מלאכותית. הטכנולוגיה, שמבוססת על מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד, משמשת ככלי עזר לפתולוג ולאונוקולוג המטפל, מצמצמת את הסיכון לטעויות אנוש, מקלה בעומס העבודה שמוטל עליהם בעקבות המחסור בכוח אדם ומאפשרת לצוות הרפואי לבנות טיפול מותאם אישית למטופלים.
אבחון סרטן על בסיס ביופסיה נשען כיום על הגורם האנושי, על פי ניסיונו של הפתולוג, אשר בוחן דגימה תחת מיקרוסקופ וקובע אם מדובר בגוש שומני, גידול שפיר או סרטני. בשל המחסור העולמי בפתולוגים והעומס המוטל עליהם, מטופלים ממתינים לתוצאות שישה עד שמונה שבועות בממוצע. על פי הספרות המקצועית, ב-20% מהמקרים נופלות טעויות באבחון. מחקרים מסוימים אף מצאו קשר בין השעה והיום שבה מתבצע האבחון לבין שיעור הטעויות והבדלים ניכרים בין חוות דעת של פתולוגים שונים.
במסגרת המחקר, בדקה חברת CuartioDL רטרוספקטיבית דגימות ביופסיה שנלקחו מ-7,000 מטופלים, והתוצאות גילו 95% הצלחה ביכולת לאבחן גידול סרטני בעשרה סוגי סרטן נפוצים כולל ריאות, כליות, שחלות, שד ועוד. בנוסף לזיהוי של הימצאות הגידול, המערכת הצליחה לזהות, לפי גודל התא, צורתו, רוחב השוליים וספירות פנימיות, גם תתי סוגים. היא זיהתה גם ביו-מרקרים, מה שלרוב לא ניתן לבצע בלי בדיקות גנטיות נוספות. האבחון המהיר תורם משמעותית לסיכויי הריפוי וההחלמה. החברה בשלבי התקשרות מתקדמים מול בית החולים הסינגפורי להחרבת התאימות מול חולים אסיתיים מצד אחד, ויצירת תהליך עבודה פתולוגי יעיל יותר, מדויק יותר תוך ביצוע טריאז׳ לכמות גדולה של ביופסיות בזמן מאוד קצר.
רפי הוימן, מנכ”ל CuratioDL, מדגיש כי אין מדובר בתחליף לפתולוג: “המערכת היא תומכת החלטה, כפי שגם נדרש רגולטורית. היא חוסכת זמן רב ומעלה את אחוזי הדיוק, היא יכולה לסרוק מאות ביופסיות בזמן קצר של דקות בודדות ולסמן לפתולוג היכן קיים חשד לגידול סרטני. אם דגימה מנבדק מסוים מחולקת בין עשר “זכוכיות”, ויש כל יום מאות כאלה, הפתולוג יגיע בבוקר ויידע היכן להתחיל והיכן להתמקד – נניח, ישר בזכוכית מספר 8, שזוהתה כחשודה. בנוסף ההמלצה הטיפולית שהמערכת תנפיק אמורה לחסוך ניסוי וטעיה גם לאונקולוג. צריך לזכור שרק לכ-20% מהטיפולים קולעים כבר בניסיון הראשון לפרוטוקול שבאמת מסייע, ובינתיים מתבזבז זמן יקר”.
בכוונת החברה לייצר את המאגר הגדול ביותר של ניתוח דגימות ביופסיה מבוסס בינה מלאכותית. כיוון ששינוע הדגימות כבר נחסך ממילא, כאשר ברוב בתי החולים במערב הן נסרקות ומתורגמות לתמונה דיגיטלית שניתן לשלוח כקובץ, CuratioDL מתכוונת להפוך לספקית של שירותי SaaS: פתולוגים בכל נקודה בעולם יוכלו להעלות את הדגימה כתמונה למערכת, ותוך שניות לקבל חיווי אם מדובר בסרטן, מהם הביו-מרקרים שזוהו, מהי הסבירות לסוגים השונים ומהו סוג הטיפול המומלץ. המערכת תהיה במצב מתמיד של Deep Learning: היא תוכל לטייב את יכולותיה דרך השוואה עם תוצאות האמת שיוזנו בדיעבד, ועם הזמן תכיר ותזהה ביו-מרקרים חדשים. בהקשר הזה מפתחת החברה מוצר דיאגנוסטי ופרוגנוסטי המשכי שיצלול לעומק סוגי הסרטן, ייחשב את סיכויי ההישרדות ויעמיק בנושא ההמלצה הטיפולית המותאמת אישית, כשהוא לוקח בחשבון גם היסטוריה רפואית ומחלות רקע. זהו מסלול רגולטורי המחייב ניסויים קליניים ואישור של ה-FDA.
הנהלת CuratioDL כוללת מומחים בעלי שם עולמי ובהם: פרופ’ יובל שחר, מומחה לאינפורמטיקה רפואית מסטנפורד וראש הקתדרה להנדסת מערכות מידע באוניברסיטת בן גוריון; פרופ’ ז’ק דניאל, מנהל החטיבה האורולוגית וסגן מנהל מרכז הסרטן דוידוף בבית החולים בילינסון; ד”ר אירית ארבל, בעלת ניסיון רב-תחומי בביו-פארמה ומי שייסדה וניהלה חברות מובילות; ערן גלבוע, יזם סדרתי בעל ניסיון רב בייסוד חברות טכנולוגיות, בעיקר בתחום הרפואי; גל אבירם, מהנדסת ביו-רפואית ומפתחת אלגוריתמים המתמחה בתחום הרפואי ומפתח הטכנולוגיה ופרופ’ קון הסינג-יו מאוניברסיטת הרווארד ממציא הטכנולוגיה.
השוק העולמי של ביופסיה לסרטן מוערך בהיקף של 21.26 מיליארד דולר, והוא צפוי לצמוח ל-45 מיליארד עד 2027 – צמיחה של 11.3% בממוצע שנתי. חברת CuratioDL פתחה בקמפיין לגיוס מימון המונים באמצעות פיפלביז במטרה לעבור לשלב הבא של פיילוטים עם בתי חולים בישראל ובעולם ויציאה לשוק.