כאשר תינוק נולד החיים קלים בהיבט אחד לפחות – התזונה שלו; הוא ניזון מחלב אם או תחליף חלב, ואין צורך להוסיף לו דבר. כשהוא קצת גדל, העניינים הופכים יותר סבוכים. אתם יושבים לאכול סביב השולחן ומרגישים שהעיניים של התינוק מלוות כל ביס שאתם מכניסים לפה? הוא יושב ביציבות ומתחיל לשלוח ידיים אל האוכל שלכם והוא לפחות בן ארבעה חודשיים (עם נטייה ל-6)? כנראה שהגיע הזמן לעבור לשלב 2 בתזונה: טעימות לתינוק.
לא על החלב לבדו
תינוקות עד לגיל 4-6 חודשים יונקים בלבד, זה יכול להיות חלב אם או תמ”ל (תרכובות מזון לתינוק). הם לא זקוקים למאכלים מוצקים, מגוון מרקמים או טעמים, או להכיר מאכלים חדשים. גם אם תינוק יסתפק ביניקה עד גיל מאוחר בהרבה, לא כדאי גם לדחות את הכניסה לשלב טעימות לתינוק עד לאחר גיל 8-9 חודשים כיוון שאז יהיה קשה יותר להרגיל את התינוק לטעמים ומרקמים חדשים.
להכיר לתינוק מאכלים חדשים בהדרגה
כשמכינים טעימות לתינוק יש מספר כללים שכדאי להקפיד עליהם. ראשית, היכרות של מאכל חדש רצוי שתעשה בנפרד ממאכלים אחרים, ובחשיפה של כשלושה ימים לפחות לפני שעוברים למאכל אחר. מה ההגיון מאחורי הדברים? אלרגיות. ישנם דברים שתינוק עלול להיות אלרגי אליהם, ואנו רוצים לגלות זאת כמה שיותר מוקדם. בנוסף, לא כל אלרגיה באה לידי ביטוי בחשיפה ראשונה – לרב היא דווקא תתממש בחשיפה שנייה ושלישית. אם כחלק מטעימות לתינוק אנו רוצים לחשוף אותו, נאמר, לטחינה – יש לעשות זאת למשך זמן של כשלושה ימים ובנפרד – אם לאחר שלושה ימים התינוק לא גילה תסמיני אלרגיה, כנראה שטחינה היא לא דבר שהוא אלרגי אליו.
מתי להכיר לתינוק מאכלים חדשים?
אם נמשיך בדוגמה מקודם וכחלק מטעימות לתינוק אנו רוצים שיטעם לראשונה בחייו טחינה – מתי כדאי לעשות זאת? רצוי לבחור ביום חול, לא סופשבוע או חג, ולהכיר לו את הטחינה בשעות הבוקר. מה ההגיון העומד מאחורי דברים אלו? פשוט, אם התינוק יספר לנו כמה שעות לאחר הטעימה שהוא דווקא אלרגי לטחינה – אנו נהיה הרבה יותר קשובים כיוון שעדיין זה יהיה בשעות היום, ומכיוון שבחרנו לעשות זאת לא בסופי שבוע – היכולת שלנו לקבל עזרה רפואית במידת הצורך גבוהה גם היא הרבה יותר.
ממה כדאי להיזהר?
כל מאכל שידוע כי הוא אלרגן אפשרי – כדאי להיות יותר חשדני כלפיו. אל תתפתו לתת ביצים כטעימות לתינוק לפני גיל חצי שנה וחכו עם הדבש עד לאחר גיל שנה. גם מוצרים שמקורם בבוטנים, שומשום, אגוזים, או חלב כדאי להיזהר איתם זהירות יתר בגלל ההיסטוריה שלהם כאלרגניים מוכרים, אך כמובן לא למנוע חשיפה לחלוטין, משום שתוצאות מחקרים הראו כי הימנעות יכולה בעצמה לגרום לאלרגיה בגילאים מאוחרים יותר.
לשלב או לא לשלב?
מרגע שתינוק עשה היכרות עם מאכל מסוים, אל תפחדו לשלב את המאכל עם מאכלים אחרים שהוא כבר טעם. התחילו עם ירקות, הוסיפו פירות (היזהרו מחלקים קשים!), שלבו שמנים (אבוקדו, טחינה או חמאת בוטנים) הוסיפו קטניות או בשרים – רצוי כאלו בהם תכולת הברזל גבוהה ואל תפחדו לנסות מתכונים חדשים. רצוי לאדות ירקות ובשרים, לרסק פירות, ולא להוסיף מלח עד לגיל מאוחר יותר, תבלינים אחרים יספיקו בהחלט.
טעימות לתינוק היא הדרך להכיר לתינוק עולם שלם של טעמים ומרקמים ולהתחיל לשלב אותו בחיי המשפחה. שלב זה דורש סבלנות וצריך להתנהל בהדרגה על מנת לשלול אלרגיות בתהליך, וגם להכיר את טעמו של תינוקך, לבדוק מה הוא אוהב ומה לא, ולוודא כי תזונתו מאוזנת ובריאה.