אורח החיים הבריא כולל תזונה מאוזנת ונכונה בשילוב פעילות ספורטיבית, לפחות פעמיים או שלוש פעמים בשבוע. למרות שלאימון הספורטיבי יש חשיבות גבוהה ויתרונות רבים אנו עשויים לסבול ולהתמודד עם פציעות שונות וכאבים עזים. לעתים במהלך האימון הגופני אנו מבצעים פעולות ותנועות לא נכונות או שאנו מבצעים אימון בעומסים גדולים מדי, כתוצאה מכך אנו עשויים לסבול מכאבים, שברים, דלקות ובעיות נוספות. כאב במפרק היד נחשב לאחת הבעיות הנפוצות בקרב ספורטאים חובבים ומקצועיים.
כאבים אחרי אימון במפרק היד
ישראלים רבים מקפידים על פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע, יש המתאמנים בחדר כושר, אחרים מקפידים על אימוני יוגה, פילטיס, אימונים אירוביים, משחקי כדור וכדומה. במהלך האימון מופעל לחץ רב על שורש כף היד וכתוצאה מעומס גדול מדי או תנועה לא נכונה, אנו עשויים לסבול מכאב לאחר האימון. הכאב עשוי להגביל אותנו בשגרת היום יום שלנו ולהקשות עלינו לבצע פעולות רגילות בעבודה, בבית ובמקומות נוספים. כמו כן, הכאב עשוי למנוע מאתנו להמשיך להתאמן כפי שאנו רגילים.
מפרק כף היד- סיבות לכאבים
למפרק כף היד מבנה אנטומי מורכב ומסובך, הוא עשוי משמונה עצמות קטנות של שורש כף היד, כאשר העצמות הקטנות מונחות זו לצד זו, כל עצם מחוברת באמצעות רצועות לעצם השכנה. לרצועות המחברות בין עצמות שורש כף היד אורכים שונים, גם הזוויות שלהן שונות. לרצועות יש תפקיד חשוב והן מספקות את הבסיס לפעולות המוטוריות העדינות של האצבעות.
במהלך האימון הספורטיבי שאנו מבצעים נכנסים לפעולה כל מערכות התנועה של מפרק כף היד, בעיקר באימוני הרמת משקולות, אימוני כוח, אימונים אירוביים שונים, וגם בתרגילי יוגה ופילטיס. יש מקרים בהם הכאב נגרם כתוצאה מנזק שנגרם בגלל פעולות רבות החוזרות על עצמן באזור כף היד, במקרים רבים הכאב נגרם כתוצאה מנזק שנגרם למערכת העצבים העוברת בתעלת שורש כף היד, בעיה זו ידועה בשם תסמונת התעלה הקרפאלית. נזק נוסף המאופיין בכאבים לאחר אימון באזור מפרק כף היד נקרא תסמונת דה קרווין, ונזק נוסף העשוי לקרות בגידים במפרק כף היד נקראת אצבע הדק.
אימון בעומס גדול מדי, תנועות לא נכונות ונזק מצטבר בגלל אימונים תכופים, כל אלו ועוד עשויים לגרום לתחושת כאב במפרק היד בגלל דלקות המתפתחות בגידים, שברי מאמץ בעצמות כף היד ומתיחה של הרצועות שתפקידן לייצב את כף היד.
טיפול יעיל בכאב
כאשר סובלים מכאבים עזים ובלתי נסבלים במפרק כף היד לאחר אימון רגיל או אינטנסיבי חשוב לאפשר מנוחה לאזור כדי להקל על הכאב. במידה ומפרק כף היד מתנפח לאחר אימון או סובלים מחום, יש לפנות מיד לטיפול רפואי כדי לאבחן את הבעיה ולקבל טיפול רפואי יעיל. בהתאם לאבחון המקצועי ניתן לטפל בכאב ובבעיה ממנה סובלים בשיטות שונות כמו טיפול בגלי הלם, קיבוע המפרק כדי לאפשר מנוחה לאזור, תרופות נגד דלקת, תרגילי פיזיותרפיה ועוד.