רוצים לצמצם את הלחץ הנפשי שמעיק עליכם? התחילו בניהול נכון של משק הבית, המשיכו בשיפור היגיינת השינה ותעשו רק מה שאתם אוהבים
לפי סקר שפורסם לפני מספר שנים על ידי משרד הבריאות, 1 מכל 6 בוגרים בישראל סבל מהפרעה של דיכאון או חרדה במהלך חייו. מבחינה אפידמיולוגית, כ-37% מהמאובחנים בדיכאון או חרדה סווגו על ידי רשויות הבריאות כ”מקרים חמורים” בעוד שליש סווגו כמקרים בעלי “חומרה בינונית”. בתוך כך, אחוז המקרים החמורים ביותר אובחן אצל אנשים שסובלים מפוסט טראומה.
הנתונים לעיל מתחדדים כאשר מכניסים למשוואה את האווירה במקומות העבודה. לפי נתוני הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2016, 46% מהעובדים בישראל חווים מתח נפשי ו-1 מכל 5 מועסקים חש שהבריאות שלו בסכנה. בנוסף, שכירים ועצמאיים כאחד סובלים ממתח נפשי בגלל הוצאות כספיות כגון משכנתא והחזרי הלוואות ויש כאלה שמגיעים למצב של דיכאון על רקע חשיפה לאלימות, הטרדה מינית או היעדר שעות שינה.
החדשות הטובות הן שיש מה לעשות כדי להפחית את הגורמים לסטרס בכל גיל ובכל מצב נפשי. הנה כמה הצעות:
- בדקו כמה כסף באמת נכנס ויוצא מחשבון הבנק שלכם
חווים מתח נפשי על רקע ניהול כספי של ענייני משק הבית? נשמו עמוק, פתחו קובץ אקסל והזינו אליו נתונים בנוגע להכנסות שלכם. הטעות הנפוצה בהקשר הזה היא להתייחס רק לשורה התחתונה בתלוש השכר, בעוד בפועל יכול להיות שיש גם הכנסות שאתם מפספסים מקצבאות ותמיכות מהממשלה, ממתנות ומבונוסים.
אחרי שתהיה לכם תמונת מצב אמיתית על ההכנסות, תוכלו לעבור לשלב האופרטיבי של צמצום הוצאות. זה הזמן להתקשר לבנק או לחברת האשראי כדי להתמקח על העמלות, ולבדוק אפשרות של מיחזור משכנתא כדי להתאים אותה לצרכים הקיימים. במילים אחרות, כאן זמן שווה לכם לא רק כסף אלא גם שקט נפשי.
- שפרו את היגיינת השינה
לחץ נפשי גורם להפרעות שינה, שמביאות בתורן לתחושה של ירידה במוטיבציה, לפגיעה בביצועים, לדיכאון ולעוד סטרס. את התהליך ההרסני הזה אפשר וצריך לעצור, על ידי שינוי בהרגלים הקיימים ושיפור של היגיינת השינה.
מי שסובל מלחץ נפשי ישן יותר ביום או הולך לישון בזמנים לא קבועים, שותה יותר קפה ואלכוהול ועובד עד שעות מאוחרות. במקביל, הנסיבות בדרך כלל גורמות לכך שחדר השינה עצמו יהפוך למקום מלחיץ וכל דקה במיטה בלי להירדם מגבירה את החששות ואת הפגיעה בביטחון העצמי.
מה שעושים זה קודם כל לשנות הרגלים בסדר היום כדי להקל על השינה הטבעית. מומלץ לשמור על שעות השכמה והשכבה קבועות, להחליף את האוכל בתפריט מאוזן וליצור סביבה מתאימה לשינה באמצעות חושך והדלקת מזגן לטמפרטורה של 24-25 מעלות כל השנה. בהמשך, נכנסים למיטה רק כשעייפים ומקפידים לבצע פעילות גופנית 2-3 פעמים בשבוע על מנת לתרום לכושר, לעייפות ולבריאות.
- עשו דברים שאתם אוהבים
קצב החיים המודרני גורם לנו לעיתים לזלזל בדברים שאנחנו אוהבים. אם אתם לא זוכרים מתי בפעם האחרונה יצאתם לבילוי עם חברים, קראתם ספר או ראיתם סרט, כנראה שאתם עובדים יותר מדי או שפשוט סדר העדיפויות שלכם לא נכון.
הכניסו את הבילויים המועדפים עליכם ללוח זמנים קבוע והתייחסו אליהם כתרופה לכל דבר ועניין. כל אחד מאתנו אוהב לעשות משהו אחר, אך כולנו זקוקים לזמן הזה ששובר את השגרה. חוץ מזה, מי שעושה דברים שהוא אוהב מרגיש טוב יותר גם בעבודה, בלימודים ובמטלות היום יום.