מלנומה היא גידול מהיר של תאי ה-מלנוציטים המצויים בעור שתפקידם לייצר את פיגמנט ה-מלנין האחראי בין היתר על גוון עורנו הטבעי, ובכך למעשה, להגן על עורנו מפני השפעותיה המזיקות של השמש. מחלת המלנומה היא גידול סרטני המתפתח ברוב המקרים בעור או בשומה כזו או אחרת המופיעה על העור, ובמקרים נדירים, גידול המלנומה מתפתח באיברים שונים בגוף כגון: רירית הפה, מערכת הלימפה, מערכת העיכול, גלגל העין ועוד.
סוגי מלנומה
גידול מלנומה על פני שטח העור, מהווה את רוב המקרים של מחלת סרטן העור, כאשר את גידולי המנלומה נהוג לסווג לפי מספר סוגי מלנומה שונים כגון:
- מלנומה שטחית- סוג המלנומה השכיח ביותר המופיע אצל נשים באזור הרגליים ואצל גברים באזור הגב והחזה. תאי המלנומה השטחית מתפשטים בהדרגה (ובקצב איטי יותר יש לציין) על פני שטח העור.
- מלנומה קשרייתית – גידול מלנומה השני בשכיחותו. סוג זה של מלנומה מתפשט במהירות רבה יותר בהשוואה לסוגי מלנומה אחרים והוא מופיע בעיקר באזורי גוף הבאים: ראש וצוואר, חזה וגב.
- מלנומה מסוג נמש ממאירה- גידול מלנומה מסוג זה מופיע בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, והוא מתפתח באיטיות בעיקר באזור הפנים והצוואר. ברוב המקרים, מלנומה מסוג זה נראית כ-כתם על העור.
- מלנומה של הקצוות – סוג זה של מלנומה נחשב לנדיר והוא איננו נגרם כתוצאה מחשיפה לשמש, ולכן, הוא שכיח יותר אצל אנשים כהי עור.
חשוב לציין שבכל אחד מסוגי המלנומה המופיעים לעיל, קיים סיכון מוגבר להתקדמותם של התאים הסרטניים לאזורי עור אחרים ממקום הימצאותו של הגידול הטרום סרטני על פני העור, ובמקרים מסוימים התפשטות התאים הסרטניים עלולה להוביל לסרטן גרורתי או סרטן שניוני.
מלנומה – גורמי סיכון
הגורם העיקרי למלנומה ממאירה היא קרינת השמש, כאשר חשיפה לא מבוקרת לקרינת ה-UV עלולה להוביל לכוויות עור והופעתם של נגעים טרום סרטניים בשטח העור. חשוב לציין שחשיפה ממושכת ולא מבוקרת לקרני ה-UV, עלולה להיות מלוות בכוויות ושלפוחיות עור המגבירות את הסיכון לחלות במלנומה ממאירה. גורם סיכון מרכזי נוסף להיווצרות מלנומה ממאירה כולל שימוש מופרז במיטות שיזוף בהן נעשה שימוש בתאורה הפולטת קרינה אולטרה סגולה העלולה להוביל לפגיעה ב-DNA של תאי העור ובכך הסיכון למלנומה ממאירה עולה.
מלנומה – קבוצות סיכון
האוכלוסיות המצויות בקבוצות סיכון להיווצרות מלנומה ממאירה כוללות: אנשים בעלי עור בהיר ושיער בהיר או אדמוני (ג’ינג’ים), אנשים בעלי שומות רבות בשטח העור – השומות הן למעשה גידולים שפירים המופיעים על פני שטח העור לאורך השנים, כאשר בקרב אנשים בהירי עור מופיעים בין 10 ל-50 שומות שונות באזורי גוף שונים, כאשר במקרים בהם קיימות כ-100 שומות בגוף הדבר עלול להעיד על הימצאות בסיכון גבוה למלנומה ממאירה בשלב כזה או אחר. אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת ואוכלוסיות עם רקע משפחתי של מחלת המלנומה. חשוב לציין שבמידה ואתם נמנים על אחת מקבוצות הסיכון למלנומה, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית אחת לשנה אצל רופא עור בתל אביב מומחה למלנומה.
מלנומה – תסמינים ואבחון
כל אחד מסוגי המלנומה הממאירה המופיעים לעיל, מתחילים בדרך כלל בשינוי של גוון וצורתה של אחת (או יותר) מהשומות המופיעות על פני שטח העור. במקרים מסוימים, עלולה להופיע שומה חדשה בעור ובמקרים מסוימים השומה הקיימת שינתה את צורה. כך או אחרת, חשוב לבחון את השומות הקיימות על הגוף מעת לעת באמצעות התבוננות עצמית בגוף (ניתן להיעזר במראות יד על מנת לאבחן שינויים בגב).
תסמיני המלנומה נובעים משינוי צורתן של השומות המופיעות על פני שטח העור, כאשר את האבחון נהוג לקיים באמצעות 5 היבטים שונים:
גיאומטריה – שומה רגילה הינה סימטרית בעוד שומה המעידה על מלנומה היא אינה סימטרית
גבול – גבולות שומה לא סדירים מהווים את אחד מהמאפיינים של המלנומה
גוון – שומה המעידה על מנלומה תופיע בגוון לא אחיד בצבעים שונים כגון: שחור, חום, חום-צהבהב, כחול, אדום וכדומה
גודל – שומות שקוטרן עולה על 5 מ”מ הן שומות חשודות המחייבות אבחון אצל רופא עור מומחה למלנומה
שינוי – כל שינוי בגודל, צורה או צבע של שומה קיימת מחייב אתכם לגשת לבדיקת אבחון. כמו כן, מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא עור פרטי בתל אביב או בכל עיר אחרת במקרים בהם מופיע דימום באזור השומה או שהיא גורמת לכם לתחושת גרד תדירה.