המקצועות הכי רלוונטיים לתושבי הפריפריה הם אלו ששייכים לתחומי המחשוב, הלוגיסטיקה והחינוך. במאמר הבא נציג אותם וננסה להבין כיצד ייראה המשק בשנים הקרובות
לפי מדד שבודק את הפערים ברמת החיים בין תושבי מרכז הארץ לפריפריה, ההכנסה החודשית הממוצעת של משפחה במרכז היא 17.8 אלף ש”ח בעוד בפריפריה היא עומדת על 11.5 אלף ש”ח. גם בהוצאות יש הבדלים, כי משפחה ממוצעת בפריפריה מוציאה בחודש 12.3 אלף ש”ח לעומת 15.8 אלף ש”ח שאותן מוציאה משפחה במרכז.
חוץ מזה, ביישובי הצפון והדרום עומד מספר המובטלים על 11.6% לעומת 4.7% במרכז וקיים פער של 11% בזכאות לתעודת בגרות בין תושבי קריית שמונה ואילת לבין תושבי הרצליה, גוש דן ותל אביב. מצד שני, אפשר להתעודד בעובדה שיש המון מקצועות רלוונטיים גם בפריפריה וכדאי להכיר אותם על מנת להצליח לצמצם את הפערים.
מקצועות המחשב והאינטרנט: מתכתבים עם הטכנולוגיה
הדוגמא הכי טובה למקצועות שבהם אין משמעות למיקום הגיאוגרפי היא תחום המחשוב והאינטרנט. כל עוד יש חיבור תקין לאינטרנט, עובדים בפריפריה מבוקשים בדיוק כמו עובדים מהמרכז ולפעמים אפילו יותר.
זה בא לידי ביטוי בגיוס עובדים לתפקידי מפתח כמו מנהל רשתות בחברות גדולות וכולל גם מנהלי שיווק דיגיטלי, מקדמי אתרים במנועי חיפוש, אנשי סושיאל, מתכנתים ועוד. התקשורת בין המעסיק והעובדים מתבצעת במרחק המקוון ומי שגר בפריפריה יכול ליהנות משכר גבוה ותנאים מעולים.
מקצועות בתחומי הלוגיסטיקה: מניעים את הכלכלה
ארגונים גדולים שנדרשים לשכור מחסנים מעדיפים לעשות זאת בפריפריה בשל שיקולי עלות מול תועלת. כתוצאה מכך, יש ביקוש גבוה לאנשי לוגיסטיקה מחוץ למרכז. בכל מפעל או מחסן של חברה גדולה מועסקים מאות עובדים ותושבי הפריפריה הם הראשונים ליהנות מכך.
המקצועות הרלוונטיים לתחומי הלוגיסטיקה בפריפריה כוללים מנהלי מחסנים ואנשי שינוע שאחראיים על שליחויות, מחסני סחורות, יבוא ויצוא, עבודה מול נמלי תעופה ונמלי ים ועוד. תושבי הפריפריה מניעים את הכלכלה של ישראל והמקצועות שנפתחים בפניהם מבטיחים סיפוק ואתגר.
מקצועות חינוך: מלמדים את דור העתיד
לא צריך להיות שר החינוך בשביל להבין את החשיבות של מורים טובים בפריפריה ובמרכז. כאן אין שום הבדל בין גוש דן ליישובי הערבה, כי מורים טובים הם מצרך מבוקש בכל מוסד ציבורי שמכבד את עצמו. מורים בפריפריה מקבלים תנאים טובים מצד עיריות מקומיות שמנסות לגייס אותם וחלקם משלבים את המגורים במרכז עם עבודה בדרום ובצפון על בסיס טיסות שבועיות.
בסופו של דבר, הפריפריה היא המדד האמיתי לחוזק של הכלכלה הישראלית. ככל שיהיו יותר משרות טובות, איכותיות ומתגלמות בפריפריה, כך ימשיך המשק המקומי לצעוד קדימה. כיום זה ניכר בענפי טכנולוגיה, לוגיסטיקה וחינוך אך עם הזמן המגמה צפויה להתרחב גם לתחומים נוספים.