מטפלת סיעודית הינה מטפלת המיועדת לאנשים המוגדרים כסיעודיים מבניהם אנשים אשר מצבם סיעודי עקב נכות ואנשים שמצבם הפך לסיעודי כתוצאה מהגעה לגיל הזקנה. כיום כדי לקבל הכרה מהמדינה והמוסד לביטוח לאומי כאדם סיעודי נדרשת בדיקה אשר בה בוחנים מהם הדברים שאותו אדם לא יכול לעשות מתוך ששת הפעולות הבסיסיות הבאות: לקום ולשכב, להתלבש ולהתפשט, להתרחץ, לאכול ולשתות, שליטה על סוגרים, ויכולת תזוזה עצמאית ממקום למקום, אדם שאינו יכול לבצע 50% מפעולות אלו נחשב במדינת ישראל ל”אדם סיעודי”.
חשיבותה של מטפלת סיעודית בגיל השלישי
אחד המאפיינים הבולטים במהלך שלב הגיל השלישי הוא השחיקה הפיזית ועייפות הגוף שמתחילה להיות יותר מורגשת, כמו כן הסיכון למחלות שונות עולה ובאופן כללי לגוף יש פחות אנרגיה כדי להתמודד עם פגעי העולם שבחוץ. על מנת לחיות בכבוד בגיל השלישי אחד הדברים שחשוב להבין ולהשלים איתם הוא הצורך הגובר בקבלת עזרה מהסביבה ולכן בדרך כלל בשלב הזה מקובל לקבל עזרה בעבודות הבית ובמקרים סיעודיים או כמעט סיעודיים גם בטיפול עצמי. בחירה במטפלת סיעודית מאפשרת קבלת טיפול מלא בבית ובכך לא נדרש האדם לעבור דירה ולהיכנס למוסד לטיפול סיעודי וניתנת לו ההזדמנות לחיות בכבוד בגיל השלישי למרות שמצבו הגופני אינו טוב.
הליך קבלת מטפלת סיעודית
כיום במדינת ישראל כל אדם אשר מוגדר כסיעודי זכאי לקבל היתר להעסקת עובד זר לסיעוד, ההליך לקבלת מטפלת סיעודית בארץ כולל בתוכו שלושה חלקים והם: הכרה בקשיש כסיעודי, הגשת בקשה לקבלת מטפלת סיעודית ושלב חתימת הסכם עבודה ושילובה של המטפלת בבית. כיום בארץ ניתן לפנות לחברת כוח אדם למטפלים סיעודיים אשר מלווה את המשפחה במהלך התהליך, עובדת להשגת האישורים המתאימים מול הרשויות ומוצאת את המטפלת או המטפל הסיעודיים אשר מתאימים ביותר ללקוח, דרך זו נחשבת למקובלת יותר כיום בעיקר בגלל ריבוי הבירוקרטיה וה”טופסולוגיה” סביב התחום ומכיוון שבדרך כלל מדובר בעובדים זרים מה שהופך את התהליך למורכב יותר.
דברים שחשוב לדעת בבחירה במטפלת סיעודית
אחד הדברים אשר מאפשרים לאדם לחיות בכבוד בגיל השלישי הוא תחושת הביטחון וההערכה מהסביבה, לכן בבחירת מטפלת סיעודית לליווי קשיש סיעודי חשוב לראות האדם המבוגר מרגיש נוח בחברת המטפלת ושבמידה והינו מתקשר הוא יכול לנהל שיחה נוחה עם המטפלת ולהסביר את עצמו ואת צרכיו, דבר נוסף שחשוב להבהיר מול המטפלת הם מהם הפעילויות היומיות אשר חשוב לשלב בחייו של האדם הסיעודי (כמו טיול, מוסיקה, שיחה, קריאה וכו), מה הוא אוהב לעשות, איזו גישה תהיה טובה איתו וכדומה. כאשר נקודה אחרונה וחשובה לא פחות הינה לדאוג לזכויותיה של העובדת הסיעודית ולוודא שהינה מקבלת יחס אנושי, שזכויותיה לא נפגעות, שהיא מקבלת את כל ההפסקות הנדרשות לה כחוק ואת המשכורת וכל התנאים המעוגנים על פי חוק בארץ.