באדיבות: אלכס שצ’וקין, דיאטנית קלינית BSc. R.D בחברת חלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא.
האפרסקים הינם פירות קיץ גלעניים עתיקים. הם מקור עשיר למינרלים, ויטמינים סיבים תזונתיים ורכיבים צמחיים הנקראים פוליפנולים המשמשים כנוגדי חמצון המספקים יתרונות בריאותיים רבים. יחד עם זאת באפרסקים תכולת סוכר גבוה על כן כדאי לשלב אותם במתינות בתזונה. הנה שבע עובדות שלא ידעתם על אפרסקים:
- שמו הבוטני הוא פורנוס פריסקה ממקור איראני, אך למען האמת מקור האפרסק הוא בכלל מסין ששם מתועד גידול כבר למעלה מ 3000 שנים ואף מוזכר בכמה מקורות ב’משנה’ בתרבות היהודית.
- אם נדמה לנו שבגלל שהאפרסק הוא פרי קיץ אז הוא לא נאכל הרבה מתברר שהאפרסק הוא פרי העץ השלישי בחשיבותו ברחבי העולם אחרי התפוח והאגס והיקף ייצרו מגיע ל-18 מיליון טון בשנה. (1)
- כיום ברחבי העולם מגדלים זנים רבים של אפרסק השונים בצורתם (מוארכת / עגולה או שטוחה), צבע הבשר (צהוב או לבן), מרקם הקליפה (קבוצת הנקטרינות), מרקם הבשר וקצב ההבשלה, פיגמנטים אדומים וכמות הסוכרים שבהם לדוגמה: לרוב הנקטרינות הן מתוקות יותר מזני האפרסקים האחרים. (1)
- בשל התכונות המיוחדות של אפרסק ותכולת הסוכר הגדולה שבו ניתן לאכול את הפרי בצורתו הטרייה במגשי פירות ובסלטים אך גם להשתמש בו בבישול כמו בריבות וקינוחים כמו עוגות פרי ופאי. מתכון לקינוח זריז כמו במסעדת יוקרה: צורבים פרוסות אפרסק על פלאנצה, הסוכר בפרי הופך לקרמל והחום מרכך את בשר הפרי ומתקבל קינוח מתוק ובריא.
- אפרסקים טריים מכילים תרכובות צמחיות הנקראות פוליפנולים וקרוטנואידים להן השפעות נוגדות חמצון גבוהות ואנטי דלקתיות המונעות נזק הנגרם כתוצאה מרדיקלים חופשיים ופעולות דלקתיות בגופנו או התפתחות תאי סרטן (3). הפוליפנולים הן תרכובות אורגניות הנמצאות בצמחים ועוזרות לצמח להילחם בחומרים רדיקלים הגורמים להרס של התאים.
- הקרוטנואידים הם תרכובות פיגמנט (צבע) וכך מעניקים לאפרסק את צבעו הצהבהב, אדמדם. הקרטנואידים הופכים בגופנו לוויטמין חשוב- ויטמין A התורם למערכת הראייה ( מונע עיוורון לילה), חשוב לחידוש רקמת העור, חשוב במניעת דלקות בדרכי הנשימה, דרכי שתן, תהליכי גדילה ומשמש כנוגד חמצון חשוב ועוד .. (2)
- אפרסק אחד בינוני מכיל 1.5 -3 גרם סיבים תזונתיים העוזרים למניעת עצירות ותורמים לפעילות מעיים תקינה ותשפר את תנועתיות המעי ולכן מומלץ לא לקלף את הפרי אלא לאכול יחד עם קליפתו. יש אנשים שתחושת הקליפה השעירה של הפרי מפריעה להם על כן אכילה של נקטרינה בעלת קליפה חלקה תעניק את אותם יתרונות תזונתיים.