קורין, בת 42 מתל אביב, בסך הכל ליוותה את בתה בדרך למסיבת יום הולדת, כאשר החליקה ונפלה על המדרכה. היא הובהלה לבית החולים הקרוב, שם נמצא כי יש לה שבר מורכב ברגל. קורין נאלצה לעבור ניתוח שבעקבותיו אשפוז של כמה ימים בבית החולים, ולאחר מכן שיקום ארוך בביתה. היא הפעילה את ביטוח התאונות האישיות שלה – וקיבלה פיצוי של כמה עשרות אלפי שקלים, שסייע לה להתמודד עם התקופה הקשה. תאונות כמו זו של קורין יכולות לקרות לכל אחד מאיתנו, ובכל מקום – בין אם בהליכה ברחוב, כמו במקרה שלה, בטיפוס על סולם כדי להחליף נורה, בשריפה הפורצת בבית, בהחלקה על משטח רטוב, נפילה ועוד. ביטוח תאונות אישיות מספק פיצוי של כמה עשרות אלפי שקלים, בהתאם לתנאי הפוליסה, ועוזר לנו להתמודד עם השלכות התאונה.
מהו ביטוח תאונות אישיות?
ראשית, חשוב להבהיר כי ביטוח תאונות אישיות אינו חלק מביטוח בריאות, אלא ביטוח העומד בפני עצמו. הביטוח מיועד למקרים שבהם בעל הביטוח נפגע בתאונה כלשהי, ומספק לו פיצוי כספי. זאת, להבדיל ממימון טיפולים, ייעוצים, ניתוחים וכן הלאה, כפי שמעניק ביטוח הבריאות.
מה מכסה ביטוח תאונות אישיות?
כאמור, הביטוח מכסה מקרים של תאונה – להבדיל, למשל, ממחלה או פגיעה עצמית, כאשר למבוטח נגרם נזק פיזי או נפשי עקב התאונה. בין היתר, ניתן לקבל את הפיצוי על אירועים כגון שברים, כוויות, אשפוז, נכות ואף מוות.
מה צריך לקחת בחשבון בבחירת הביטוח?
חברות הביטוח השונות מציעות ביטוחים שונים – הנבדלים זה מזה במקרי הביטוח שהם מכסים, בסכומי הפיצויים, בתנאי הפוליסה וכמובן בעלות הביטוח. לכן, כדאי לערוך השוואה בין כמה ביטוחי תאונות אישיות ולבדוק כמה פרמטרים מרכזיים. פרט לגובה הפיצוי, יש לבדוק כיצד הוא משולם – כסכום חד פעמי או כקצבה; כיצד מגדירה הפוליסה מקרה של נכות המזכה בפיצויים; האם יש בה פיצוי לבני משפחה במקרה של מות המבוטח, חלילה.
חשוב לבדוק גם את ההחרגות בפוליסה. כך למשל, יש פוליסות המחריגות ספורט אתגרי, ולא יעניקו למבוטח פיצויים על תאונה שנגרמה במסגרת ספורט זה. מי שעוסק בספורט אתגרי באופן שוטף, או בחופשה, למשל, יעדיף פוליסה שמכסה גם אפשרות זו. כך גם לגבי תאונות הקשורות בשירות צבאי ו/או ביטחוני, וכן הלאה.
כיצד נקבע סכום הפיצוי על תאונות אישיות?
לרוב, פוליסת ביטוח תאונות אישיות כוללת כיסויים למקרים שונים, כאשר בכל מקרה, אופן חישוב הפיצויים הוא אחר. כך למשל, במקרה של שבר, הפיצוי יהיה סכום חד פעמי, שגובהו בהתאם לאבר הנפגע – שבר באצבע, למשל, לא יזכה בסכום זהה לזה של שבר ברגל או ביד דומיננטית. במקרה של כוויות, ייקבע הפיצוי על פי חומרת הכוויה. על אשפוזים יקבלו המבוטחים סכום שנקבע לפי מספר ימי האשפוז. פיצויים על נכות לצמיתות נקבעים בהתבסס על אחוזי הנכות שנקבעו למבוטח, ועל פי הסכומים המוגדרים מראש בפוליסה. לעתים יש התייחסות ספציפית לאבר בו נקבעה הנכות, על מנת לחשב את הפיצויים. אם בפוליסה יש גם כיסוי סיעודי – ניתן לקבל את הפיצוי כסכום חד פעמי או כתשלום על פני תקופה מסוימת, על פי תנאי הפוליסה ומשך התקופה הסיעודית של המבוטח.
ביטוח תאונות אישיות או ביטוח אובדן כושר עבודה?
בביטוח תאונות אישיות ניתן לכלול גם כיסוי לאובדן כושר עבודה – אך זה לא הופך אותו לביטוח אובדן כושר עבודה בפני עצמו. ההבדל טמון בכך שבעוד ביטוח תאונות אישיות עשוי להעניק למבוטח פיצוי חד פעמי אם נקבע אובדן כושר עבודה , הרי שביטוח אובדן כושר עבודה מספק כיסוי עד לגיל פרישה. עם זאת, הסכום הכספי שמספק ביטוח תאונות אישיות במקרה אובדן כושר עבודה, יכול במקרים מסוימים להיות סיבה טובה מספיק לרכוש גם ביטוח זה.
בשורה התחתונה, כפי שמעיד הסיפור של קורין שעמו פתחנו את הכתבה, ביטוח תאונות אישיות מספק מענה במקרה של אירוע מטלטל המשנה את שגרת חיינו באופן משמעותי – לפעמים לתקופה ארוכה. הסכום הכספי של הפיצויים מקל על ההתמודדות עם הפציעה, שלא פעם מצריכה משאבים כלכליים ניכרים.