כ -30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת סובלים מיתר לחץ דם ועלולים להתעורר עם שבץ. מדינת ישראל הצטרפה לראשונה לאתגר בינלאומי הדורש מכל מדינה לבצע מדידות לחץ דם ל 1% מהאוכלוסייה
אחד מכל שלושה מבוגרים בעולם סובל מיתר לחץ דם ובישראל למעלה ממיליון וחצי בני אדם סובלים מהמחלה. יתר לחץ דם הינה אחת המחלות השכיחות בעולם ובכלל זה ישראל, ואחד הגורמים המובילים לתחלואה ותמותה בעולם.
ארגון הבריאות העולמי חישב כי למעלה מ-700 מיליון איש סובלים מלחץ דם גבוה ולמעלה משבעה מיליון איש מתים כל שנה מסיבוכי המחלה בשל חוסר טיפול נאות.
כדי להילחם בתופעה זו מתקיים בעולם במהלך חודש מאי 2017 אתגר MMM May Measurement Month. במסגרת אתגר זה נדרשת כל מדינה לבצע מדידות לחץ דם ב1% מהאוכלוסייה. המשמעות של כך בישראל היא למדוד לפחות ל 60 אלף אנשים מעל גיל 18.
כל נתוני המדידות ייכנסו לאפליקציה אחידה – נתונים אלו עשויים לשמש כבסיס למחקר רחב היקף בנושא.
סיבות רבות תורמות לעליית לחץ הדם. אחת מהסיבות היא הרקע הגנטי, אדם שאחד מהוריו סובל מיתר לחץ דם עלול גם הוא לסבול מכך. אך גם אורח חיים, תזונה לקויה משפיעים כמו גם עצם העובדה שהגיל הממוצע ותוחלת החיים בעולם עולה ומביאה לשכיחות הגבוהה של המחלה. לאורך זמן, לחץ-דם גבוה מגביר את הסכנה לשבץ מוחי, התקף לב, אי- ספיקת לב, מפרצת בעורקים, נזק לכליות ואף עלול להיות קטלני.
מדידה אחת בשנה זו הציפייה מהציבור על מנת לעקוב אחרי לחץ הדם ולהיות מודע כי לחץ הדם המיטבי הינו 120/80 ובכל מקרה לא יעבור 140/90. לקראת חודש המודעות ללחץ דם יוצאת החברה הישראלית ליתר לחץ דם בשיתוף פעולה עם קופות החולים במטרה לעמוד באתגר ולסייע במעקב לחץ הדם.
במהלך החודש יוצבו עמדות למדידת לחץ דם בנקודות מרכזיות בארץ, בבסיסי צה”ל ובקופות החולים.
ד”ר עדי לייבה מומחה לנפרולוגיה ולחץ דם ויו”ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם: “יתר לחץ דם נתפס בעבר כנושא הקשור למבוגרים בלבד. כיום ידוע לנו כי התופעה הולכת ומרחבת בקרב צעירים ולכן יותר מתמיד עולה החשיבות הנושא והמודעות למדידה השנתית. השנה לראשונה הצטרפה ישראל לאתגר הבינלאומי שמטרתו מדידת לחץ דם ל1% מהאוכלוסייה, אני קורא לציבור לשתף איתנו פעולה ולהגיע להימדד בעמדות הקרובות לאזור מגוריו או בקופת החולים”.