סובלים ממיגרנות חוזרות ונשנות, התכווצויות שרירים, עייפות מוגברת מצד אחד, נדודי שינה מצד שני, רמת כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים בדם? סביר להניח שאתם סובלים ממחסור במגנזיום.
אחד מהמינרלים החיוניים ביותר לתפקוד התאים שבגופנו, הוא כל כך חשוב שרבים מכנים אותו ‘מינרל החיים’, הוא לוקח חלק ב כ- 400 תהליכים פיזיולוגיים שונים. ביניהם: הוא מסייע לתפקוד תקין של פעימות הלב ושל לחץ הדם, מסייע לתפקוד תקין של מערכת השרירים והעצבים בגוף, מסייע לווסת את רמת הכולסטרול, מחזק את מערכת החיסון בגוף ואף מסייע לייצור חלבונים ונוגדי חמצון בגופנו.
עובדה אחת ברורה, גוף האדם מכיל בממוצע כ-25 גרם של מגנזיום הנאגר ברובו בעצמות, בשרירים ובתאים ברקמות הרכות, אז מדוע סובלת מרבית האוכלוסייה הבוגרת ממחסור בו?
בתקופות קדומות הצלחנו לקבל את המינרל, ממי השתייה ומהמזון אותו צרכנו אך המציאות כיום פוגעת באיכותו ובכמותו של המינרל בתאי גופנו . ספיגתו מצמחים ומזון הולכת ופוחתת שכן מי השתייה שלנו מותפלים, בחקלאות אנו פוגעים באיכות המים על ידי חומרי ההדברה העמוסים באשלגן וזרחן . מזון מעובד, גם צלייה או אידוי פוגעים באיכות המגנזיום, צריכת יתר של פחמימות, או של מזון עתיר שומן, שתיית קפה וקולה, צריכת סידן בסמוך לאכילת מאכלים עשירים במגנזיום, וגם לחץ נפשי מגדיל את צריכת המינרל בגוף ולכן הוא זקוק ליותר ממנו. מכירים מישהו לא לחוץ בישראל 2019?
הנפגעים העיקריים הם האוכלוסייה המבוגרת וספורטאים.
ככול שאנו מתבגרים הספיגה של מינרלים לגוף ובניהם המגנזיום הולכת ופוחתת מכמה טעמים:
- מערכת העיכול חלשה יותר באופן טבעי .
- מאחר וויטמין D משפר ספיגה של מינרלים למעי, וככול שאנו מתבגרים אנו סובלים גם ממחסור בוויטמין D, אזי כך נפגעת גם ספיגת המגנזיום.
- הספיגה פוחתת בשל נטילת תרופות כמו תרופות משתנות, אנטיביוטיקה או תרופות ליתר לחץ דם, חשיפה לחום ולזיעה, מחלות נלוות כגון סוכרת ועוד.
ספורטאים חובבים
כאשר אנו פעילים ספורטיבית אנו מזיעים יותר, וההזעה גורמת לאיבוד מוגבר של מגנזיום. מאחר ואחד מתפקידי המגנזיום להרפות שרירים המחסור במינרל עלול לגרום לתופעה של התכווצויות שרירים. ויותר מזה המחסור במגנזיום בקרב מי שעוסק בפעילות גופנית עלול להוביל בין היתר לפגיעה מתמשכת בפעילותם של תהליכים פיזיולוגיים חיוניים, לרבות, פעילות אנזימים החיוניים בעת ביצוע הפעילות הגופנית. ובכך להתכווצויות שרירים לאחר אימון.
אז איך מתגברים על המחסור? מה כדאי ומומלץ לעשות?
ראשית צרכו יותר מזונות עתירי מגנזיום: עלים ירוקים כהים כמו: תרד, פטרוזיליה, שמיר, קייל ארטישוק. קטניות, אגוזי פקאן, גרעינים, שקדים, ערמונים, אגוזי ברזיל, קטניות ודגנים מלאים כגון: כוסמת, גריסים, דוחן, סובין, נבט חיטה, מוצרי סויה לסוגיו ועוד. פירות מומלצים: אבוקדו, בננות משמש מיובש ושתו יותר מים.
חשוב לציין שלא כל המגנזיום אותו אנו צורכים דרך המזון נספג בגוף ולכן קיימת חשיבות רבה לנטילת תוספי מגנזיום המיוצרים בטכנולוגיות המבטיחות ספיגה גבוהה וזמינות ביולוגית לתאים, כמו במגנזיום מסוג ביסגליצינאט המיוצר בטכנולוגיה ליפוזומלית. מגנזיום זה עושה שימוש בפטנט ה TRAASC, (The Real Amino Acid Chelate System), שבאמצעותה נוצרת תרכובת של מגנזיום נוזלי המקושר לשתי חומצות אמינו מסוג גליצין. תרכובת זו מסייעת לעקוף את מגבלות הספיגה האופייניות ולהגיע למחזור הדם בקלות, ללא תופעות לוואי.
כותב המאמר, אוהד אטיה, הוא נטורופת בחברת אקוסאפ