אני בעלת ניסיון רב שנים, 29 שנה פיזיותרפיסטית מהם 15 שנה במכוני פיזיותרפיה במכבי שרותי בריאות ובהמשך פניתי לאקדמיה. כבר אחרי שנתיים כפיזיותרפיסטית, אחרי בדיקות של מאות ואלפי אנשים, הבנתי שמשהו במערכת הרפואית לא עובד. גיליתי שיש שימוש יתר בתרופות וניתוחים והכוח הוא בידי המטופלים.
כפיזיותרפיסטים אנחנו רואים בעיקר אנשים שסובלים מכאבי שלד – שריר. רוב המטופלים שלנו סובלים מכאבי גב תחתון. בנוסף, יש הסובלים מכאבי צוואר, כתפיים, ברכיים ועוד.
אנחנו רואים אותם אחרי ניתוחי הארתרוסקופיות השונות שעברו: בגב “תקנו” את הדיסק, בברך “תקנו” את המיניסקוס, בכתף “תקנו” קרע באחד הגידים וכך הלאה.
להפתעתי, כפיזיותרפיסטית צעירה, אותם מטופלים חזרו אלי כל שנה עם הכאבים שוב, למרות ה”תיקון”, הבנתי לאט לאט שאי אפשר לתקן כאב. לפחות לא כאב של שלד שריר.
ראיתי שהמטופלים שהחלימו והשתקמו מהכאבים השונים היו אלה שהבינו שהפתרון לכאב נמצא אצלם. אם הגוף שלהם יהיה חזק ובריא, כלומר הם יעשו פעילות גופנית כל יום (כמו הליכה), יאכלו בריא, ישנו טוב, יהיו בחברת אנשים שנעים להם איתם, הם ירגישו טוב. הגוף יצליח להתמודד והם לא צרכים שמשהו אחר, בטח לא משהו עם סכין, שיטפל ויציל אותם.
החלטתי להיות חוקרת בתחום כאבי שלד שריר כי רציתי להציל את המטופלים מהתרופות המיותרות, מהניתוחים המיותרים, מההדמיות המיותרות, מהכאב ותחושת הנכות שלא עוזבת אותם.
כאב זו חוויה לא נעימה תחושתית ורגשית הקשורה בפגיעה אמיתית או פוטנציאלית ברקמה. כלומר מספיק שאנחנו חושבים שיש לנו משהו לא בסדר בגוף כמו: “הגב שלי דפוק” “אין סחוס בברך שלי” “הגיד בכתף שלי קרוע לגמרי” אנחנו נרגיש כאבים ונפחד להעמיס על אותו מפרק כאוב. וכך נסבול שנים על גבי שנים.
את המעגל הזה רציתי לשבור.
הרפואה נותנת שמות לסימפטומים שאנשים מתלוננים ואז מטפלת בהם בכדורים וניתוחים.
ישנה רפואה עודפת בתחום כאבי שלד שריר. לא צריך שיטפלו בנו. אנחנו יכולים לטפל הכי טוב בעצמינו.
רוב בעיות שלד שריר לא צריכות טיפול.
לא צריך לטפל בכם. אתם בסדר. פשוט תשמרו על עצמיכם.
ד”ר נועה בן עמי, מרצה וחוקרת בפקולטה למדעי הבריאות, במחלקה לפיזיותרפיה. זכתה בפרס היוקרתי ל”מחקר הקליני המצטיין לשנת 2017″ שפורסם בכתב העת הנחשב -JOSPT.