החוק בישראל מאפשר לעובדים שכירים לתבוע את המעסיק שלהם בבית הדין לעבודה, וכל עובד המעוניין לתבוע את המעסיק שלו יכול להגיש תביעה באופן עצמאי או באמצעות עורך דינו. ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בנושאים כמו תשלום שכר עבודה, הפרת זכויות סוציאליות, פיצויי פיטורים, תשלום שעות נוספות, נסיעות, דמי הבראה ועוד.
לפני הגשת תביעה לבית הדין לעבודה מומלץ להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה, ולמרות שניתן להגיש את התביעה באופן עצמאי ולהגיע לדיון בבית המשפט ללא ייצוג משפטי – עדיף לקבל ייעוץ וייצוג משפטי צמוד מעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום.
תביעות בדיון מהיר
כאשר עובד מעוניין להגיש תביעה נגד המעסיק שלו בגין תשלום שכר עבודה, זכויות סוציאליות, פיצויי פיטורים או נושא אחר, עליו להגיש כתב תביעה לבית הדין האזורי שבאזור שיפוטו נמצא מקום העבודה. תביעות עד לסכום של 31,300 ₪ (נכון לשנת 2020) ידונו בבית הדין האזורי בהליך דיון מהיר, ותביעות אחרות ידונו בהליך רגיל וממושך יותר.
כדאי לדעת כי בבתי הדין לעבודה יש עמדות סיוע המאוישות על ידי מתנדבים וסטודנטים לתואר במשפטים, הם מסייעים לתובעים להכין את כתב התביעה ולפתוח תיק. את כתב התביעה יש להגיש בשלושה עותקים, חשוב לצרף מסמכים ואישורים רלוונטיים כמו העתק של הסכם עבודה, תלושי שכר, מכתב פיטורין או כל מסמך מהותי אחר שקשור לתביעה ולהפרת זכויות העובד.
מדוע מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לפני הגשת התביעה?
הגשת תביעה בבית הדין לעבודה כרוכה בהליך משפטי לכל דבר ועניין, המעסיק נדרש להגיש כתב הגנה בתוך 30 יום ממועד קבלת כתב התביעה, ולרוב קובעים דיון בבית הדין לעבודה לאחר מספר חודשים. הדיון בבית הדין נעשה בפני שופט מיומן, וברוב המקרים השופט ינסה להגיע בדיון להסכם פשרה בין הצדדים. אם הצדדים לא מצליחים לחתום על הסכם פשרה קובעים דיון נוסף ולאחריו השופט יחליט מהו פסק הדין בתיק.
כדי לשפר את הסיכויים של העובד לקבל את הפיצוי או הזכויות המגיעות לו על פי חוק, חשוב לפנות לעורך דין מומחה בתחום דיני עבודה כדי להכין את כתב התביעה. בכתב התביעה יש לנסח היטב את השתלשלות האירועים ולצרף תלושי שכר, אישורים ומסמכים רלוונטיים. כאשר מגישים את כתב התביעה יש לשלם אגרה בשיעור של 1% מסכום התביעה, למעט במקרים של תביעה בגין תשלום שכר עבודה.
כאמור, ניתן להגיש כתב תביעה על סכומים נמוכים באופן עצמאי וללא ייצוג של עורך דין, אך מומלץ לערוך את טופס כתב התביעה בעזרתו של עורך דין מומחה מאחר ומדובר בעלות נמוכה והסיוע המשפטי כולל הדרכה וחישוב זכויות שהופרו. כך העובד מגיע לדיון בבית המשפט מוכן ובראש שקט. במקרים המורכבים יותר אין לוותר על ייצוג משפטי בבית הדין לעבודה מאחר ונדרש ידע מעמיק בדיני העבודה ובתקדימים שונים.
להימנע מתביעות סרק
עורך דין לענייני עבודה יכול להעריך את סיכויי התביעה מראש ועוד לפני הגשת כתב תביעה. עובדים רבים במשק מרגישים כי הזכויות שלה נרמסות על ידי המעסיקים, אך לא תמיד הטענות שלהם מוצדקות. עורך דין מומחה בקיא בכל דיני העבודה הרלוונטיים לכתב התביעה, הוא בודק את המסמכים של העובד, בוחן את התנהלות העובד והמעסיק, ורק אז הוא מחשב את הסיכוי לזכות בתיק.
כדאי להימנע מהגשת תביעת סרק מאחר ובית הדין לעבודה אינו ראה זאת בעין יפה והתובע עלול לשלם את הוצאות המשפט. בנוסף, המעסיק צפוי שלא לראות בעין יפה את תביעתו של העובד ויש סכנה מוחשית לאיבוד מקום העבודה או להתעמרות ולקיפוח מצד המעסיק.
לנסות לפתור את הבעיה עם המנהל הישיר
עורך דין מומחה לדיני עבודה לרוב ימליץ ללקוח שלו לנסות לפתור את הבעיה עם המעסיק בשיחה כנה, ולא למהר ולהגיש כתב תביעה. חשוב לזכור כי הדיונים בבית הדין לעבודה עשויים להימשך תקופה ארוכה, בממוצע יותר משנתיים, ובתקופה זו יש עליות וירידות ולא מעט שינויים בחיי העובד ובמצבו הפיננסי של המעסיק. לכן, אם יש אפשרות לפתור את המקרה בשיחה עם המנהל הישיר עדיף לנסות זאת, ואם השיחה לא עוזרת אפשר להגיש כתב תביעה.
היכן מגישים את התביעה?
תביעה נגד המעסיק יש להגיש רק בבית הדין לעבודה, את התביעה מגישים בבית הדין האזורי לעבודה שבאזור שיפוטו בוצעה העבודה. חוק בית הדין לעבודה קובע כי בית הדין לעבודה הוא הסמכות העניינית לדון בתביעות שעילתן מכוח יחסי עובד מעביד, לרבות תביעות העוסקות בשאלת קיומם של היחסים.