אחת מבעיות העור הקיימות והמטרידות ביותר היא אקנה, או כפי שכולנו התרגלנו לכנות את התופעה – פצעוני בגרות או חצ’קונים. תופעה זו מופיעה בעיקר אצל הנוער המתבגר, אך לא רק. היות ופצעים אלו מופיעים באזור הפנים, חשוב שנבין במה מדובר ומהם דרכי הטיפול המיטביים בבעיה
מהי אקנה?
אין ספק כי אזור הפנים שלנו הוא האזור הכי רגיש אצלנו, הן מבחינה פיזית, והן מבחינת היותו האזור המייחד ומבדיל אותנו משאר האנשים. כאשר מופיעים פצעים באזור כל כך בולט ורגיש, בשילוב העובדה כי הופעתם נפוצה בעיקר בגיל ההתבגרות, הרי שקיבלנו תופעה ממנה נרצה להיפטר במהירות האפשרית.
הופעת פצעונים בפנים היא למעשה האקנה, כשהופעתם הנפוצה בעיקר בגילאי ההתבגרות, הקנתה להם גם את השם – פצעי בגרות. אקנה היא למעשה דלקת של בלוטות החלב, הנגרמת כתוצאה משינויים הורמונליים בגוף. עודף החלב שנוצר סותם את זקיקי השערות הנמצאים בעור, ובשילוב חיידקים ולכלוך, נוצר פצעון מוגלתי, או כפי שאנחנו אוהבים לכנות – חצ’קון.
מה הגורמים לאקנה?
אקנה בפנים יכולה להופיע בכל הגילאים, כשהחיידק הגורם לאקנה צריך תנאים מסוימים המביאים להתפרצותו וגרימת הדלקת. בין הגורמים הנפוצים נכללים:
- תזונה – הופעת פצי האקנה נקשרים להרגלי תזונה המבוססים על מאכלים עתירי שומן רווי, סוכר ומלח. בנוסף, חוסר בוויטמינים מסוימים, עלול להוביל אף הוא להופעתם של פצעי אקנה.
- תנאים סביבתיים – לחות, חום וזיעה הם גורמים המעודדים את הופעתה של האקנה, כשהצטברותם מעודדת את התפרצות החיידקים.
- גנטיקה – אנשים הסובלים באופן תורשתי מעור שומני, נוטים לסבול יותר מהופעתם של פצעוני אקנה.
סוגי אקנה
בין הסוגים השונים של האקנה, ניתן למנות את הסוגים הנפוצים הבאים:
פפולות – מופיעים כפצעונים קטנים ואדומים, אשר אינם מכילים מוגלה ויוצרים אדמומיות בפנים. פצעונים אלו מאוד רגישים למגע.
פוסטלות – פצעים מעט יותר גדולים מהפפולות ומכילים מוגלה.
נודולות – מופיעות כגושים קשיחים הנוצרים מתחת לפני העור ומביאים להגבהתו.
ציסטות – פצעים הגדושים במוגלה ומתאפיינים בכאב רב בעת הנגיעה בהם (שכלל אינה מומלצת).
כיצד אפשר לטפל או להקל על אקנה?
אמנם האקנה אינה מחלה מסוכנת, אך היא בהחלט בעלת השפעה לרעה על איכות החיים של הסובלים ממנה, בייחוד כשמדובר בגיל רגיש כמו גיל ההתבגרות. בנוסף, הזנחה או טיפול לא מתאים, עלולים לגרום לצלקות שיישארו על הפנים לשארית החיים.
דרכי הטיפול באקנה מגוונים ומשתנים בין אדם לאדם, על פי מאפייני עורו וחומרת האקנה. תכשירים לאקנה נפוצים בעיקר בדמות קרם פנים לאקנה, כשהם נועדו בעיקר להתמודד עם התופעה שהביאה לדלקת תוך התמקדות בחיסול אוכלוסיית החיידקים וחיטוי המקום. יחד עם זאת, מומלץ לשלב עם הטיפול הרפואי גם שמירה מרובה על היגיינת הפנים ולהימנע מנגיעות מיותרות של הידיים בפנים, כמו גם בחינת תפריט האוכל שלכם והימנעות ממזון עתיר שומן. למידע נוסף היכנסו לחדשות בריאות.