תאונות שונות, שחיקת סחוס, דלקות ומחלות שונות הם חלק מהגורמים העיקריים לפגיעה באחד מהמפרקים החשובים ביותר בגוף האדם – מפרק הברך. במקרים רבים המטופל יופנה לביצוע ניתוח במסגרתו מפרק זה מוחלף בשתל, ואיכות חייו של המטופל עולה משמעותית.
ניתוח החלפת מפרק ברך מהו?
ניתוח זה מיועד להסרת המשטחים סביב העצמות משני צדי פיקת הברך והחלפתם במשטחים מתכתיים, כשביניהם מונח חלק נוסף לתנועה חלקה, תוך החלפת המרכיב הסחוסי בפיקת הברך. חלקי המתכת הללו מכונים משתלים, והם נמדדים ומותקנים בהתאמה אישית לאנטומיה הייחודית של כל מטופל. החיבור יכול להתבצע באמצעות צמנט (דבר המותאם לחלקו הפנימי של הגוף) או שהם מולבשים על העצמות, כאשר תאי העצם גדלים ומשתלבים במשתל לאורך זמן. במהלך הניתוח נבדקת הברך במנחים שונים, כאשר הרגל ישרה ומכופפת, כדי לוודא שהתנועה חלקה.
ניתוח החלפת ברך ניתן לביצוע במספר דרכים: הראשונה, באמצעות חיתוך של השרירים הסמוכים לברך, וחדירה של הסכינים מאחורי או בצדדים. דרך מתקדמת יותר היא “גישה קדמית”. בגישה זו מתבצעת פתיחה עדינה של השרירים באמצעות מתקן מיוחד, והחלפת החלקים הפנימיים של הברך במשתל ללא פגיעה בשריר.
שיטה ניתוחית זו טומנת בחובה שני יתרונות עיקריים: היתרון הראשון הוא שהיות ואין חיתוך של השריר, ההחלמה והשיקום מהניתוח הם קצרים, ולמעשה המטופל יכול להתחיל להשתמש בברך החדשה זמן קצר לאחר הניתוח. היתרון השני הוא שהניתוח אינו מתבצע בהרדמה מלאה, אלא בהרדמה חלקית, וכך ניתן להתחיל לתרגל את ההליכה מיד לאחר הניתוח ונמנע הצורך באשפוז במוסד הרפואי עד תום ההחלמה.
שיטה חדשנית זו מאפשרת לבצע כמות גדולה יותר של ניתוחים במקביל בכל מוסד רפואי, להוזיל את עלותם וכמובן להפחית גם את הסבל והכאב הכרוכים בהחלמה מניתוח שבו רקמות שריר נחתכות.
כיצד משתקמים לאחר ניתוח זה?
בגישה המסורתית, בניתוחים הפוגעים ברקמת השריר מטופלים נאלצו להישאר במיטה מעל שבועיים, ורק לאחר מכן להתחיל תהליך של שיקום והליכה. השכיבה הממושכת הייתה עשויה לגרום לסיבוכים והשיקום היה איטי. לעומת זאת, בשיטה החדשנית, בגישה הקדמית, המטופל מתחיל ללכת כבר מספר שעות לאחר הניתוח ולכן השיקום מהיר יותר. הוא מופנה לביצוע פיזיותרפיה ומקבל תרופות נגד הכאב, מתחיל לצעוד עם מקל והליכות עד לסיום תהליך הריפוי של הגוף ואז יכול המטופל להמשיך בשגרת חייו.
כמה זמן מחזיק שתל של מפרק הברך?
הניתוח אינדיבידואלי מאוד, ובעל שיעורי הצלחה גבוהים. אחריו, המפרק מחזיק בין עשור אחד לשניים ומאפשר הליכה, ריצה ופעילות גופנית ברמה דומה לזו שלפני הישחקות הברך. בקרב מטופלים מבוגרים מדובר בשינוי משמעותי שיכול להיות ההבדל בין נכות המגבילה את הפעילות ברמה משמעותית, לבין המשך פעילות גופנית. פעילות זו חיונית גם לשמירה על איברים אחרים בגוף, בזכות העובדה כי ניידותו של המטופל בחיי היומיום לא נפגעת.
כיצד מקבלים הפניה לניתוח זה?
ניתוח החלפת מפרק ברך אינו מוצע לכל מטופל. במקרה של שחיקת סחוס חלקית או מטופלים מבוגרים מאוד, יומלץ על טיפול חלופי שאינו פולשני. ההפניה לטיפול מתבצעת לאחר ביקר במרפאתו של אורתופד מומחה, ביצוע צילומי רנטגן ובדיקות דימות נוספות המעידות על פגיעה משמעותית בעצמות סביב הברך או פיקת הברך. תהליך זה מלווה באבחון ובחינת החלופות השונות לניתוח.
לסיכום, ניתוח להחלפה של מפרק הברך יכול לשפר באופן משמעותי את איכות חייו של המטופל. מומלץ למצוא מרכז רפואי שמטפל בגישה קדמית, המלווה בזמן שיקום קצר יותר והסיכונים לאחר הניתוח נמוכים. מלבד זאת, טיפול זה מתאים לאנשים הסובלים משחיקת סחוס חמורה, שאינם מעוניינים בטיפולים בהרדמה מלאה.
מקורות והפניה לקריאה נוספת
- Beaulé, P. E., Griffin, D. B., & Matta, J. M. (2004). The Levine anterior approach for total hip replacement as the treatment for an acute acetabular fracture. Journal of orthopaedic trauma, 18(9), 623-629.
- Matta, J. M., & Ferguson, T. A. (2005). The anterior approach for hip replacement.927-928
- Maldonado, D. R., Kyin, C., Walker-Santiago, R., Rosinsky, P. J., Shapira, J., Lall, A. C., & Domb, B. G. (2021). Direct anterior approach versus posterior approach in primary total hip replacement: comparison of minimum 2-year outcomes. HIP International, 31(2), 166-173.